DXRacer Iron Recension

Vi spenderar tusentals kronor på att uppgradera våra datorer. Därefter köper vi en stor skärm, ny mus och ett tangentbord som skall ge oss en liten extra fördel i den där intensiva CS:GO-matchen. Dessutom måste vi givetvis ha ett grymt headset som avslöjar fiendens minsta fotsteg. Men hur ofta tänker vi på att ge vår hållning en uppgradering? Sällan, skulle jag vilja påstå.

Let’s face it. Vi spelar sittandes. Vi spenderar timmar och åter timmar på våra rumpor framför datorn. Många av oss har upplevt smärta i både rygg och nacke. Ändå gör vi sällan något konkret åt problemet. Det känns av någon anledning inte prioriterat, ändå borde just den ergonomiska biten vara det vi lägger mest vikt vid. Ett lätt, men ack så viktigt, steg i rätt riktning kan vara att införskaffa en rejäl gamingstol. Din kropp kommer att tacka dig.

Det finns en uppsjö av spelstolar att välja på och jag kan intyga att det är en ordentlig djungel att navigera sig igenom när du ger dig ut för göra den viktigaste investeringen i din gamingkarriär. Ett hett tips är att provsitta så många olika stolar du kan och prova dess funktioner. Var också noga med att hitta en stol som är anpassad efter din längd och kroppsvikt.

DXRacer

En ny stol gör ditt spelande både bekvämare och bättre.

DXRacer är företaget som började att bygga racingstolar till bilägare som ville ha något mer exklusivt än vanlig standardutrustning. Ganska snart vändes dock blickarna mot en ny marknad och företaget började tillverka högkvalitativa stolar till en allt med stillasittande generation. Idag finns en mängd olika tillverkare av gamingstolar, men DXRacer anses vara originalet.

Efter att under hela min långa tid som gamer spenderat min tid med baken planterad på en allt annat än ergonomisk Ikea-stol har jag äntligen fått möjlighet att uppgradera till en DXRacer. För att dra en biljämförelse så är det som att gå från en traktor till en vältrimmad Ferrari. Då jag är närmare två meter lång är utbudet av stolar ganska begränsat. Valet föll dock på den nya modellen DXRacer Iron som är anpassad för gamers upp till 195 cm och 130 kilo. Och visst, stolen är stor med en bred sittdyna och rejält tilltaget ryggstöd. Det är dock inget som hindrar dottern på 160 cm att sitta precis lika bekvämt som sin långa pappa.

Montering

Vid första anblicken kan de många delarna i den groteskt stora lådan se avskärmande ut. Men när du väl tar dig tid att titta på instruktionerna så inser du snart att hela monteringsprocessen är relativt simpel. De flesta komponenter, så som hjul och spakar behöver inte ens skruvas fast. De monteras enkelt genom att du trycker dem på plats. Ryggstödet och själva sittdynan måste däremot monteras med ett gäng skruvar. I klassisk Ikea-anda skickas det med en insexnyckel och det är också det enda verktyg som behövs vid monteringen. DXRacer har varit så pass schyssta att de förmonterat en del skruvar i sina hål. Ditt jobb blir att placera delarna på plats och dra åt skruvarna efter bästa förmåga.

Det är ingen tvekan om att det ligger ett gediget hantverk bakom alla stolar som lämnar DXRacers fabrik. Stolen är byggd runt en stålram som erbjuder bra stabilitet och klädseln håller högsta kvalitet. Jag tror inte att jag kommer att behöva oroa mig för sprickbildningar i sittdynan under en överskådlig framtid, om ens någonsin.

Vuxenlego. Låt inte de många delarna avskräcka. Monteringen är lätt som en plätt.

Komfort och justeringar

Oavsett hur fräck eller lättmonterad en stol är så avgör ändå komforten dess egentliga värde. Det är också här DXRacer Iron plockar hem flest pluspoäng. När jag slår mig ner i min nya stol för första gången så tycker jag att den känns något hård. När jag nu, efter att ha suttit i den några veckor, vant mig vid stolen så vill jag aldrig gå tillbaks till en nersutten, mjuk sittdyna igen. Troligen så är det så att min DXRacer formats något efter min bak, vilket ger än ännu bekvämare upplevelse.

Givetvis så går det att ställa in DXRacer Iron på en uppsjö olika sätt.  Förutom det mest uppenbara, höjdjusteringen, så kan varje armstöd ställas in i tre olika led. Stolen är också utrustad med en tilt-funktion som för att hela sittdelen går att tippa fram och tillbaks. Perfekt om du som jag har ovavan att väga på stolen. Men vi sparar det bästa till sist, nämligen den helt underbara recliner-mekanismen som låter dig luta hela ryggstödet 90 grader bakåt. Vem behöver en säng när man har en bra gamingstol?

DXRacer Iron levereras också med en rejäl nackkudde och ett justerbart svankstöd som utan problem kan monteras bort. Personligen har jag alltid varit allergisk mot just svankstöd, de sitter liksom alltid i vägen. Nu har jag däremot vant mig vid kudden i ryggslutet och jag kan för allt i världen inte tänka mig att vara utan den.

Med en stol från DXRacer behöver du ingen säng.

Slutklämmen

Jag skulle vilja påstå att DXRacer Iron är den stol i DXRacers segment som passar flest gamers, oavsett kroppsform. Den rejäla stolen gör att även de tyngsta spelarna sitter bekvämt. Som alla andra produkter ur DXRacers digra katalog så levereras den i en myriad olika färger. Hela konstruktionen andas kvalitet och gediget hantverk. Det har inte snålats på några detaljer.

Jag har givetvis inte suttit på alla gamingstolar i världen och kan därför inte säga att DXRacer Iron är det absolut bästa på marknaden idag. Men jag kan utan tvekan säga att den håller sig till toppskiktet. Jämfört med många budgetalternativ så är det milsvid skillnad. Vissa produkter får helt enkelt kosta lite mer och en ny gamingstol är en investering för livet. Om du, som jag, har formen av en ostbåge när du sitter och jagar kycklingmiddag i PUBG eller gräver efter skatter i Sea of Thieves, då bör du skaffa dig en rejäl stol fortare än kvickt. Mitt tips är att åtminstone provsitta en DXRacer Iron innan du gör din investering. En dag kanske du rent av tackar mig för rådet.

Bra
  • Lätt att montera
  • Mängder av inställningsmöjligheter
  • Flera olika färger att välja bland
  • Passar de flesta kroppstyper
Sämre
  • Kan upplevas som något hård i början
  • Väldigt tung
9
Grymt
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.