EPOS H6PRO – Closed back Recension

2018 valde Sennheiser och Demant A/S att avveckla sitt gemensamma bolag Sennheiser Communications A/S, ett samarbete som under 15 år levererat ett flertal väl ansedda spelhörlurar. Sedan 2019 lever Enterprise- och spelsegmenten av bolaget kvar med det nya namnet EPOS, under Demants styre. Dagens EPOS bygger vidare på 19 års erfarenhet utav att leverera några av marknadens absolut bästa HiFI-inriktade spelhörlurar. Bland deras senaste släpp finner vi H6PRO, trådade spelhörlurar i övre mellansegmentet. 

I lådan

Hörlurarna levereras i en robust papplåda med ett innanmäte i skumgummi. I lådan finner man, utöver lurarna, endast det nödvändigaste: Garanti- och säkerhetsinformation, instruktionshäfte, ljudkablar samt ersättningskåpor för mikrofonen.

Specifikationer

 • Vikt: 375 gram.
 • Pc-kabel: 2 x 3,5 mm tre-pol, 2,5 m.
 • Konsolkabel: 1 x 3,5 mm fyr-pol, 1,4 m.
 • Impedans: 28 Ohm.
 • Frekvensomfång: 20 – 20.000 Hz
 • Känslighet: 112 db ± 3 dB vid 1 kHz & 1 V. 
 • Frekvensomfång mikrofon: 100 – 10.000 Hz.
 • Känslighet mikrofon: -35 dB ± 4 dB vid 1 kHz & 1 Pa. 
 • Garanti: Två år. 
 • Pris: Cirka 1799 SEK.

Design och konstruktion 

EPOS H6PRO kommer i tre olika färger.

Vid jämförelse med konkurrenterna är lurarna relativt diskreta och saknar den överdrivna “gamer”-estetiken som man ofta stöter på hos lurar av detta slag. Konstruktionen består till större del av matt plast som upplevs vara kvalitativ med några få inslag av borstad metall. Huvudbygelns yttre är av trevlig konstläder, likaså ytterkanten på öronkoporna. Ytan på koporna som ligger an mot huvudet är av mikrofiber, vilket underlättar andning. Kåporna är generöst djupa för de med större öron. Kåporna är dessutom enkelt löstagbara om man önskar byta ut dem. De färgmatchade kablarna är snyggt flätade och har en väl tilltagen längd. Den fullkomliga avsaknaden av meningslös belysning är också en välkommen avvikelse i en värld där överdriven RGB har blivit normen. 

Konstruktionen känns robust med en inre huvudbygel i metall. Överdrivet bändande och dragande medför endast minimalt knakande och förtroendet för att lurarna skall hålla i många år är stort. De löstagbara kablarna har en proprietär infästning som håller hårt kring kontakten. Denna något unika konstruktion mer eller mindre omöjliggör att man ska kunna bända sönder uttaget. Faktumet att kabeln är löstagbar medför också att en trasig kabel inte innebär förbrukade hörlurar, något som är gynnsamt för både plånboken och planeten. Även mikrofonen är löstagbar med en fiffig magsafe-aktig infästning som håller hårt nog att den inte kommer lossna vid bruk men fortfarande är lätt att avlägsna. Önskar man ta loss mikrofonen så ingår två små brickor som fästs på samma plats som mikrofonen. Om man vill stänga av mikrofonen vrider man den helt enkelt uppåt. Avstängningen indikeras av ett distinkt klick. På höger kåpa finner man dessutom ett diskret vred som höjer och sänker volymen. 

Tre smakfulla färgval finns tillgängliga: Vitt, svart/grön och svart. Det vita färgvalet har detaljer i grått och konstläder i något off-white nyans som ger en diskret men trevlig kontrast. Det svarta alternativet har något mörkblå plast som ger ett diskret och smakfullt intryck. Det svart/gröna alternativet är något mer pråligt med detaljer i guld och plast i Racing green.

Komfort

Komfort är också en styrka hos H6PRO. Lurarna klämmer åt perfekt och har frikostig justering utefter huvudstorlek. Detta, i samband med att kåporna kan vridas några grader längs två axlar, medför att lurarna sitter perfekt på de allra flesta huvuden. Öronkuddarna är i minnesskum och huvudbandet har generöst med padding, allt för att uppnå maximal komfort. Även efter många timmars användande på hög volym så sitter de lika behagligt som när man nyss satt dem på huvudet. Trycksmärtan som ofta kan induceras av huvudbygeln fanns det inte ett spår av. Det blir aldrig heller speciellt varmt eller svettigt runt öronen. Den långa kabeln medför också att man kan röra sig ganska fritt runt skrivbordet utan att begränsas av kablage.

Ljud

Det absolut främsta attributet hos H6PRO må vara ljudkvalitén. Under Sennheiser Communications tid så var ljudkvalitét alltid i fokus och detta är en punkt som EPOS fortfarande prioriterar högt och även här är ljudupplevelsen en succé. 

Man märker ett på att leverera ett väldetaljerat och klart ljud, något som är väsentligt vid tävlingsinriktat spelande, utan att det blir ansträngande att lyssna på. Efter flera långa matcher med hög ansträngning på öronen får man ofta ett sug att slänga av sig lurarna: den känslan förekommer inte med H6PRO. Ljudet är mycket behagligt utan att låta tomt och detaljfattigt. 

Frekvenskurvan är precis som den skall vara: platt. Här fjantar man inte runt med ett överdrivet förstärkt basregister och ett dämpat mellanregister på det sätt som man tyvärr ofta ser hos spelhörlurar. Här har man istället valt att försöka leverera ett mer Audiophile-mässigt ljud som bättre återspeglar hur musiken faktiskt låter. Detta ger i kombination med ovan nämnda oansträngande ljudet en fenomenal musikupplevelse, samtidigt som man är konkurrenskraftig på diverse virtuella slagfält. 

Closed back-designen möjliggör en högre ljudvolym och maximal isolering. Att sätta på sig hörlurarna är som att kliva in i en Bentley, praktiskt taget allt exteriört ljud försvinner. Denna välisolerade design är dock till viss del på ljudets bekostnad. Med open back-varianten av H6PRO får man ett mer naturligt och öppet ljud men de i din omgivning kommer höra det du hör och externa ljud passerar näst intill obehindrat igenom lurarna. Dessutom kan man aldrig uppnå samma maximal ljudnivå med en open back-design. 

Mikrofon

Med mikrofonkänsligheten justerad till en lämplig nivå presterar mikrofonen superbt. Ljudet som tas upp är varmt, klart, tydligt och saknar det burkiga intrycket som man ofta får av inbyggda mikrofoner. Ljudet är till större delen brusfritt såvida man justerar känslighet och gain till rimliga nivåer. Självfallet så får man inte den kvalitet som en dedikerad mikrofon levererar men för att kommunicera med lagkamrater så duger den fint och platsar en bra bit över snittet vid jämförelse med andra inbyggda mikrofoner. 

Slutsats

För dig som vill kunna prestera utan begränsning i diverse FPS-spel men samtidigt vill kunna avnjuta musik på en nivå som gränsar till audiophile så är H6PRO definitivt värt ett övervägande. H6PRO åstadkommer femettor på samtliga punkter inom sin prisklass, med ett undantag: Konnektivitet. Dessa hörlurar är väldigt analoga. De kopplas med traditionell 3,5 mm och det finns därav ingen dedikerad mjukvara att tala om. De är också i det dyrare slaget för att inte vara trådlösa men tack vare sin överlägsna prestanda på alla andra punkter så rättfärdigas den något höga prislappen.

0 Delningar
Bra
 • Maxat ljud
 • Maxad komfort
 • Trevlig mikrofon
 • Stilrent smakfulla
Sämre
 • Trådat
9
Grymt

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.