Farming Simulator 2022 Recension

Bondesimulatorn är mer omfattande än någonsin tidigare och vår nya skribent Niklas har grafit på sig gummistövlarna för att se om livet som lantbrukare är så rofyllt som många tycks tro.

För den som inte känner till Farming Simulator sen innan så låter simulatorn dig enkelt förklarat ta din plats som gårdsägande bonde. Vad du sen väljer att göra med din gård är självklart upp till dig. Djurhållning inklusive biodling, så och skörda dina fält eller kanske skogsbruk? Du gör helt enkelt vad vad du nu känner för.

Efter att du valt var din gård ska ligga (det finns tre olika kartor att välja från) och hur din bonde ska se ut (ta på lite oömma kläder och en keps med valfritt traktormärke) så injiceras du rakt in till din nya gård. Beroende på vad du valt för svårighetsgrad står du där med antingen skulder upp över öronen eller så kan du vara helt skuldfri och fri att tjäna pengar åt dig själv! Precis som livet självt!

Farming Simulator 22 skördetröska
Det kan vara trist att sköra, men slå på en podd och njut av lugnet.

Vilka vänder sig Farming Simulator till?

Farming Simulator 22 är skapat för alla som tycker det känns kul och spännande att driva en digital bondgård.

Visst, det kan kännas lite enformigt att köra fram och tillbaka när du skördar stora fält, men kan du leva med det och samtidigt ta dig an den något höga inlärningskurvan kan det vara ett spel för dig. Sätt gärna igång din favoritpodcast när du sår och skördar dina fält om du vill ha något att lyssna på under tiden.

Eller så kan du ju alltid bjuda in dina vänner att hjälpa dig i multiplayerläget. Farming Simulator 22 erbjuder dessutom crossplay om ni skulle råka ha olika konsoler till exempel.

Det nya systemet med säsonger

Tidigare spel i serien har saknat årstider och spelare har fått ta hjälp av den fantastiska mod-communityn för att lösa det problemet. I Farming Simulator 22 är det alltså implementerat redan från början och du får planera att utföra skörd, sådd och liknande i tid. Utöver att skörden faktiskt förstörs när det blir kallt så kan också priset du får betalt för din skörd fluktuera en del med årstiderna. Se till att sälja när du får som mest betalt, så du kan köpa en finare traktor till nästa år. Vill du ha en enklare upplevelse kan du givetvis stänga av årstiderna.

Förbättrad grafik

Det får anses vara brukligt att grafiken blir bättre med nya spel och Farming Simulator 22 är inget undantag. Sepelet lämnar fortfarande lite att önska, till exempel hade skuggor kunnat vara lite snyggare. De rör sig lite ”hackigt” och känns inte naturliga. I övrigt har till exempel maskinerna fått sig en rejäl uppgradering sen den förra utgåvan från 2019. De ser väldigt mycket mer detaljerade ut nu. Både på insidan och utsidan.

Dessutom erbjuder årets spel en levande omvärld med människor som promenerar längs trottoarer, hjortar som springer runt i skogen och på ägorna och bilar som kör runt på vägarna. Det bidrar helt klart till en bättre upplevelse.

De nya årstiderna medför flera nya utmaningar.

Nya byggsystemet är bra

Sen förra Farming Simulator har GIANTS Software förbättrat byggnadssystemet väsentligt. Det har blivit enklare att placera byggnader med enklare kontroller. Studion har utvecklat ett helt nytt system där du kan sätta ut staket genom att sätta ner en stolpe och sedan, i all enkelhet dra ett staket därifrån och dit du vill. Smidigt, smart och välkommet.

Begagnade fordon

Vill du inte lägga ett par miljoner på en sprillans nya skördetröska? Inga problem, gå till begagnathandeln och se vad som finns på lager. Det finns pengar att tjäna om du kan tänka dig att köpa en maskin som har några fler timmar i drift och därmed är billigare än någon flång nytt. Se bara till att sköta underhållet så kommer den att fungera galant!

En väl brant inlärningskurva

Det är inte helt enkelt att vara bonde. Du behöver en hel del kunskap om fordon, grödor, djur med mera. Tyvärr är inlärningskurvan kanske lite väl hög för nya spelare eller för den som inte vet jättemycket om till exempel olika grödor.
Det hade varit tacksamt med med några enkla tutorials i spelet som förklarar olika moment. Nu får du helt enkelt dra på dig blåstället och börja arbeta samtidigt som du lär dig längst vägen.

Fysiken lämnar en del att önska

Fysiken i allmänhet är inte jättebra i Farming Simulator 22. Din bonde fastnar lätt i saker han eller hon inte borde fastna i, så som husväggar, staket och så vidare. Sjukt frustrerande.

Fordonen hade gärna fått ha lite bättre hantering på vägarna. Till exempel kan du köra din traktor med hög fart in i ett hinder och se traktorn volta iväg som att den vägde ingenting. Problemet kan givetvis undvikas genom att köra lagligt och med förstånd, men hur kul är det?

Djuren är viktiga, men inte speciellt levande.

Djuren känns inte levande

Djurhållning är en stor del av Farming Simulator 22. Tyvärr känns dem inte särskilt ”levande”. Alla djur ser helt ok ut rent grafiskt och de är bra animerade, men det föds inga nya djur. Dom blir inte heller gamla eller sjuka och dör. Det hade varit ett realistiskt inslag att behöva ringa distriktsveterinärerna för att din mjölkko blivit sjuk. Kanske ett känsligt ämne för vissa men då hade man kanske kunnat stänga av den funktionen. Spelet utger sig trots allt för att vara en simulator med allt vad det innebär.

Allt som allt är Farming Simulator 22 ett rejält kliv framåt från det förra spelet. GIANTS Software har fortfarande lite att jobba på, men i det stora hela är det inget förstör spelupplevelsen.

Med nya uppdateringar och kanske lite moddar längre fram så tror jag att spelet kommer bli riktigt bra för den aspirerande, digitala bonden.

Farming Simulator 22 säljs för $49,99 på farming-simulator.com eller 39,99€ på Steam.

0 Delningar
Bra
 • Det nya systemet med säsonger
 • Förbättrad grafik
 • Begagnade fordon till bra pris
Sämre
 • Den branta inlärningskurvan
 • Fysiken
 • Stela, onaturliga djur
6.5
Skapligt

1 Kommentar

 1. Detta spelet är nog det närmaste digital depression man kan komma, spelglädjen förstörs fullständigt av årstiderna som gör så att grödorna tar flera år att växa färdigt, och sen direkt efter att dom blivit färdiga, typ 20 sekunder efteråt, så vissnar dom, så man inte har en chans att skörda dom, och det finns ingen som helst inställning för hur fort grödorna ska växa heller, och man kan inte stänga av rötan heller, nej detta spelet hör hemma i soptunnan, och detta kommer från en longtime fs-spelare som spelat farm sim sedan FS13.
  Är som utvecklarna sade att allt som är bra med dom tidigare spelen ska kastas på tippen, och har dom verkligen lyckats med till 100 % tyvärr.
  Undvik till varje pris om du vill slippa en riktig depression

  Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.