Future Unfolding Recension

Vilse i skogen vandrar jag omkring…

Ibland kan man inte finna de rätta orden. Dem finns där på tungan och i fingrarna, men de går inte att tala eller skriva. Det tar bara stopp. Ja, det är svårt att finna dem rätta orden att beskriva Future Unfolding.

Du släpps ner i en skog utan något riktigt mål. Du vet inte vart du är eller vad du gör. Osäkert tar du två steg fram och lyckas på något vis bli vän med en skara kaniner. En stor hjort traskar runt bland träden en bit bort. Du går fram till hjorten och rider runt på den en liten stund. Efter ett tag hoppar du av och går vidare till fots, men det dröjer inte länge innan marken slukar dig… Du har dött, men i dina fallna fotsteg växer ett litet träd upp ur marken. Det är förvirrande, det är bisarrt och det är fullkomligt magiskt.

Under resans gång stöter jag på en rad olika pussel. Det är inte direkt svåra, men de kräver lite tanke och i vissa fall är det bara att pröva om och om igen tills du hitttar den rätta lösningen. Med enkla knapptryck kan du interagera med din omgivning och som nämnt ovan kan du exempelvis rida på en hjort eller klappa kaniner. Förutom pussel, kaniner och hjortar finns det vilda djur i skogen som inte är lika vänligt inställda. Dessa odjur kan snabbt avsluta ditt äventyr.

Allt hänger på dig och på det du påträffar. Det är skrämmande men samtidigt helt underbart.

Spring för livet! I det här spelet är det kul.

 

Det är allt det där som är målet med Future Unfolding. Resan. Upptäcktsfärden. Du löser pussel, utforskar världen och funderar. Under tiden du vandrar runt i mystiska miljöer möter du ord som kontrar din förvirring. Jag gick nervöst runt i fem minuter innan spelet sa åt mig att jag kunde vara lugn och att min förvirring skulle försvinna allt eftersom. Det fick mig inte bara att skratta, utan visar också på något vis hur måna utvecklarna är om sina spelare.De vet att bristen på information är förvirrande och de vet att Future Unfolding kan vara ett svårt spel att ta till sig, men de använder sina verktyg på helt rätt sätt och betryggar spelarna och drar in dem längre i denna mystiska värld de har skapat.

Vad är egentligen Future Unfolding?

Ja, jag försöker finna dem rätta orden att beskriva Future Unfolding, men orden sviker mig innan jag hinner skriva ner dem. Det är ett pusselspel, ett äventyrsspel, ett konstspel… ja, allt det men också så mycket mer.

Låt oss få det ur vägen lite snabbt, för jag måste nog röra lite vid den heta potatisen som är debatten kring tv-spel som konst. Ja, jag tycker att tv-spel kan vara konst. Kan film vara konst så kan baske mig tv-spel vara det med. Utan att gå in i en lång debatt så kan vi lämna den diskussionen där. Konst kan vara så många saker, men en sak som det har är förmågan att göra är att beröra och att få tankarna att vandra. Det är precis det som Future Unfolding gör.

Varenda bild från Future Unfolding är som en vacker tavla.

 

Därför blir jag så glad av att spela Future Unfolding. Det finns stunder som får mig att le, sitta som förtrollad eller klia mig i huvudet. Det får mig att fundera över instruktioner i spel, det får mig att utforska och upptäcka på ett vis som inte är så vanligt i dagens stora spel. Det påminner om den gamla skolan, med bristen på instruktioner. Men samtidigt känns det fräscht och spännande. Future Unfolding är inte bara ett konstverk i sin unika grafiska stil, utan även i sitt berättande och i sitt gameplay. Även därför finner jag det svårt att berätta om spelet och det är därför jag är så vag. Det bör upplevas bäst på egen hand, utan influenser från andra.

Är Future Unfolding ett mästerverk? Det är svårt att avgöra. Det kanske är den intressanta grafiska stilen, det kanske är atmosfären, det kanske är det faktum att man kan rida på en hjort (Seriöst. Alla spel borde ha det). Future Unfolding är inte ett spel jag kommer att spela om och om igen, men det är ett spel jag alltid kommer att minnas. Future Unfolding är inte ett spel för alla, men det är en upplevelse som jag inte vill förneka någon. Det är en resa värd att uppleva.

0 Delningar
Bra
  • Så vackert, så magiskt!
  • Lätta, men roliga pussel
  • Jag kan rida på en hjort!
Sämre
  • Kanske inte det lättaste spelet att ta till sig...
9
Grymt
Louise heter jag och jag bor någonstans söder om Stockholm med en vild katt och spenderar dagarna med jobb, kaffedrickande och en massa twittrande. Spel har varit ett intresse för mig så länge jag kan minnas och det har bara fortsatt att växa. Spel med stora världar, levande karaktärer och spännande historier är favoriterna. Bioware är för alltid min stora kärlek, men även Zelda, Tales of-serien och Persona-serien ligger mig varmt om hjärtat. Förutom spel så är jag en stor konst- och filmnörd. Seriöst, få mig inte att prata om film eller konst. Eller Biowares spel. Jag rabblar på i timmar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.