Guitar Hero Live Recension

Cause we all just wanna be big rockstars and live in hilltop houses driving fifteen cars.

Säga vad man vill om Nickelback, men deras låt Rockstar sammanfattar det mesta som har med drömmen om ett rockstjärneliv att göra. Jag tillhör den skara av män som en gång i tiden drömde om att stå på scenen och med mitt sensuella gitarrspel sätta trånande groupies hjärtan i brand. Nu blev jag spelrecensent i stället och jag misstänker att det inte är fullt så hett som att vara just rockstar. Därför är åtminstone jag glad att Activision ännu en gång givit mig möjlighet att vara gitarrvirtuos i mitt eget vardagsrum.

En bra prestation ger glada polare.

En bra prestation ger glada polare.

Det har gått några år sedan Guitar Hero stod överst på allas önskelistor. Hajpen var just en hajp och folk tröttnade på att försöka rocka framför tv:n. Tafatta försök till nyanseringar och moderniseringar har gjorts av flera andra spelutvecklare, vilket lett fram till det relativt framgångsrika Rock Band och det av många bortglömda Rocksmith. Det senare använde för övrigt riktiga gitarrer i en strävan att vara både tv-spel och musikskola.

Det mesta är nytt

När Guitar Hero-serien nu lanseras till den nya generationens konsoler så är det inte mycket som är sig likt. Den största och kanske viktigaste förändringen är den nya guran. Glöm fem färgglada knappar på en lång rad.

Istället bjuds vi nu på sex knappar som är placerade två och två ovanpå varandra. Med andra ord så blir det inte mer än tre knappar på rad att hålla reda på, samtligt som möjligheterna till olika kombinationer växer enormt. Nu kan du exempelvis ta barréackord, något som tidigare var omöjligt.

Den nya gitarren känns faktiskt mer som ett riktigt instrument och det du behöver inte längre flytta handen för att nå vissa kombinationer. Äntligen kan vi sluta använda lillfingret! Noterna på den virtuella gitarrhalsen är inte längre färgkodade. Istället gäller det att träffa antingen svarta eller vita noter, beroende på om du skall spela på de övre eller nedre knapparna.

Svårare men lättare

Det har som sagt tillkommit en knapp, vilket ger fler kombinationsmöjligheter och i vissa fall också en betydligt högre svårighetsgrad. Det är oftast inga problem att hålla koll på noterna när man spelar antingen på nedre eller övre raden, men när man måste växla mellan de två kan det vara väldigt lätt att komma av sig. Faktumet att gitarren skiljer sig så mycket från föregångarna innebär också att gamla instrument inte längre går att spela i Guitar Hero Live. Jag misstänker att säljsajter som Blocket inom en snar framtid kommer att svämma över av de tidigare spelen med tillhörande instrument.

guitar-test

Den nya gitarren är bättre på alla sätt. Till och med snyggare.

Ny gitarr i all är, men det är faktiskt något helt annat som gör att Guitar Hero Live känns nytt och fräscht. Den här gången är det du som står i centrum – och du gör det mitt på scenen. Varje spelning bestå av tre till fyra låtar som framförs under en minikonsert. Allt sker i förstapersons-vy. Konserten börjar med att då står backstage och laddar upp med ditt band. En roddare hänger en gura runt din hals och önskar lycka till. Sedan väntar publikens jubel.

Det är nu helt och hållet din uppgift att hålla publiken och bandkollegorna nöjda och glada. Så länge du spelar felfritt så är publiken i extas och dina polare nickar gillande mot dig. Kommer du dock av dig så dröjer det inte länge förrän spridda burop börjar höras bland fansen och bandet undrar lite irriterat vad du sysslar med. Den här interaktionen mellan band, publik och dig som gitarrist känns förvånansvärt äkta och jag vill nästan skrika ut ett ”förlåt” till mina nyvunna rockpolare.

Bli ett med din publik

Jag förundras gång efter annan hur bra utvecklarna FreeStyle Games har lyckats med interaktionen mellan spelaren, publiken och övriga på scenen. Trots att inget är animerat så känns det som att stämningen i publiken verkligen påverkas direkt av din prestation. Visserligen är det svårt att supa in den ösiga stämningen i publikhavet när man är fullt koncentrerad på att träffa rätt toner, men då och då tar gitarrspelandet en paus och då får du möjlighet att spana ut över publikhavet. En ganska mäktig känsla.

I GHTV mäts dina prestationer med andra gitarrvirtuoser över hela världen.

I GHTV mäts dina prestationer med andra gitarrvirtuoser över hela världen.

När man tröttat på alla skrikande fans kan man lätt glida över till det nya spelläget GHTV, en sort musikvideokanal där det ständigt rullar mer eller mindre kända videos. Du kan hoppa in när du vill och spela den aktuella låten. Mot slutet av varje låt summeras dina insatser i en topplista där du ser hur du skött dig gentemot andra spelare över hela världen.

Visst känns Guitar Hero Live både som en välbehövlig och lyckad nystart på spelserien. Dock så ställer jag mig tveksam till urvalet av låtar. Blandningen av klassiker som Queen och The Who blandas med nymodigheter som Skrillex och Rihanna, artister du sällan förknippar med frenetisk gitarronani. Personligen hade jag gärna sett lite mer hårdrock och klassiska gitarriff istället för Eminem.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att jag nog aldrig kommer närmare rockstjärnelivet än Guitar Hero Live. I spelets bästa stunder känner jag mig som en del i ett väl sammansvetsat band och jag njuter varje sekund uppe på scenen. Tyvärr saknar jag ibland just ett band att spela med. Det hade varit trevligt att kunna spela både trummor och brista ut i sång i Guitar Hero Live, fast å andra sidan så är det ju just gitarren som skall så i centrum i ett Guitar Hero-spel. Och det vågar jag påstå att den gör i allra högsta grad.

Läs mer om vår betygsskala >>

Bra
  • Du är en rockstjärna
  • Interaktionen med publiken
  • Den nya gitarren
Sämre
  • Glöm dina gamla guror
  • Spretig låtlista
  • Går inte att ilra i band
7
Gillar
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.