HyperX Alloy FPS Mechanical Keyboard Recension

Kan man vara kär i ett tangentbord? Nä, jag tror inte det, men man kan definitivt tycka lite bättre om vissa modeller än andra. Jag till exempel, tycker lite bättre om HyperX Alloy FPS än andra tangentbord.

Som ni kanske förstår är jag en äkta gamer. Jag har spelat spel sedan mitten av 80-talet. På den tiden var det uteslutande konsol som gällde. Med tiden utvecklade jag en förkärlek för flygsimulatorer och mitt spelande tog klivet över på PC. Sedan dess har jag varvat frisk mellan konsol och dator, men det har i stort sett alltid handlat om single-player-spel där storyn varit det allra viktigaste. CS och CoD, där du slåss mot riktiga motspelare, har aldrig varit min grej. Därför har jag inte heller lagt någon vikt vid min kringutrustning. Ända tills Blizzard släppte Overwatch förra året.

Den nya shootern öppnade en helt ny värld för mig. Plötsligt blev mitt spelande en lagsport. Jag lärde känna människor jag aldrig haft kontakt med tidigare och hastigt och lustigt var inte längre datorspel en avkoppling. Det hade blivit blodigt allvar. Därmed tvingades jag även att syna min hårdvara under lupp. Fanns det något jag kunde förbättra för att ge mig lite extra fördel i de livsviktiga matcherna?

Vad är ett mekaniskt tangentbord?

Ni känner säkert till begreppet ”mekaniskt tangentbord.” Med andra ord ett tangentbord där alla knappar är fristående från varandra genom så kallade switchar. Det ger den fördelen att knapparna inte behöver tryckas ner hela vägen för att ge respons. ”Vanliga” tangentbord använder istället ofta ett gummimembran som är gemensamt för alla tangenter. Mekaniska tangentbord brukar vara det självklara valet för kräsna gamers.

Personligen har jag haft ögonen på mekaniska tangentbord under en lång tid. Jag har vid ett flertal tillfällen fingrat drömmande på flera olika modeller i diverse datorbutiker. Däremot har jag alltid trott att mitt monster till tangentbord från Steelseries var gott nog. Det hanterade en mängd makron och kunde lysa i miljontals färger. Detaljer som visar sig helt ointressanta när du vill ha övertaget i en intensiv FPS-match.

Kingston är kanske mest kända som tillverkare av minnen till datorer. Bolaget har också en division som fokuserar helt på spelrelaterad hårdvara. Avdelningen heter HyperX och har i dagsläget ett ganska begränsat produktutbud. Förutom några headsets, olika minnen, diskar och musmattor tillverkar de också ett tangentbord speciellt utvecklat för hard core gamers. HyperX Alloy FPS Mechanical Gaming Keyboard heter skönheten som skall avgöra matcher till din fördel. För enkelhetens skull kommer jag hädanefter enbart att skriva Alloy FPS.

Ingen hub, bara laddning.

Byggt för att bäras

Det första du lär märka när du packar upp Alloy FPS är dess kompakta storlek. Knapparna täcker all yta, hela vägen ut i kanterna. Du kommer också känna att det är en rejält tung pjäs du håller i dina händer. Vikten från stålramen gör att Alloy FPS känns som ett rejält bygge. Den gör också att hela pjäsen ligger stadigt på skrivbordet även i de mest intensiva striderna.

Alloy FPS levereras med en flätad kabel på 1,8 meter. Dessutom är den löstagbar vilket för mig är något helt nytt när det kommer till tangentbord. Det är samtidigt genialt. Det underlättar nämligen enormt när du skall ta med dig ditt tangentbord till närmsta LAN-party. Det är tydligt att HyperX har haft just portabilitet i tankarna när de tagit fram Alloy FPS. Det märks inte minst av att produkten levereras med en praktisk, vadderad bärväska som gör flytten extra smidig.

Alloy FPS lär inte vinna några skönhetspriser. Det är tillverkat i svartlackerad stål med svarta tangenter i plast. Tangenterna i sig sticker upp en hel del och de är bakgrundsbelysta i en enda färg – rött. Glöm med andra ord RGB-belysning i miljontals nyanser. På baksidan gömmer sig en ensam USB-port som jag till en början trodde hade en hub-funktion. Det visade sig dock att den endast är kapabel att ladda andra enheter, så som din telefon.

Alloy FPS är verkligen utvecklat med gaming i fokus. Till exempel levereras det med en separat uppsättning A,S,D,W- samt 1-4-knappar i röd plast. Ett smart drag som flirtar lite extra med gamers. Genom ett enkelt knapptyck kan tangentbordet ställas i ett så kallat game mode, vilket bland annat avaktiverar Windows-knappen. Dessutom ger läget 100% anti-ghosting och full N-key rollover-funktionalitet. Det innebär i korthet att tangentbordet registrerar vartenda knapptryck utan minsta fördröjning, oavsett hur många knappar som är nertryckta samtidigt.

Allt som gömmer sig i lådan.

Olika switchar, olika egenskaper

Skillnaden på blå och röda switchar.

Under varje tangent gömmer sig en switch från Cherry MX. Alloy FPS finns i tre olika varianter där typen av switchar är det enda som skiljer dem åt. Modellerna som finns att tillgå är bruna, blå och röda. Skillnaden är vilken typ av feedback knapparna ger. Röda ger exempelvis en mjuk tangent, medan en blå ger ifrån sig ett tydligt klick. Vilket val som passad dig bäst är helt individuellt och jag rekommenderar att ni provar de olika varianterna innan ni köper ett mekaniskt tangentbord.

Mitt yrke medför att jag skriver en hel del och därför är valet av tangentbord extra viktigt för mig. Den här texten är faktiskt skriven helt och hållet med Alloy FPS, men jag skall i ärlighetens namn erkänna att jag inte är helt bekväm med de höga knapparna ännu. De är oslagbara när det kommer till spel, men när det gäller skrivande håller jag mig även i framtiden till min älskade Macbook. Det är säkerligen en vanesak och personliga preferenser, men för mig är det helt enkelt inte bekvämt. De röda switcharna på mitt Alloy FPS ger för lite taktil feedback.

Du köper inte ett HyperX Alloy FPS Mechanical Gaming Keyboard för att skryta med ett tangentbord med mängder av funktioner, färger eller annat oväsentligt tjafs. Du köper det för att du är en äkta gamer som vill kräma ut lite extra av dina prylar. Du köper det för att den där extra poängen gör att du sover lite godare om natten.

Snabbtangentsfunktion Multimedia, Windows tangentlås, Fn-tangentlås, spellägesnyckel
Layout Nordiska länderna
Tangentbordsteknologi Mekanisk
Nyckellåstyp Cherry MX Red switches
Egenskaper Numeriskt tangentbord, avtagbar kabel
Bredd 44.165 cm
Djup 12.938 cm
Höjd 3.559 cm
Vikt 1.049 kg
Gränssnitt USB 2,0 laddningsport
Kabellängd 1.8 m
Inkluderade tillbehör Bärpåse, tangenthättor, tangenthättdragare
Bra
  • Rejält bygge med bra tyngd
  • Blixtsnabb responstid
  • Gaming-läge
Sämre
  • Lite för höga tangenter
  • Ingen USB-hub
  • Kan vara högljutt med vissa switchar
8
Bra
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.