Let’s Sing 2018 Recension

Med Let's Sing 2018 får vi ett nytt spel att sjunga med till och vi slipper gå på dassiga lortbarer för att få göra bort oss i en mikrofon. Nu kan vi utan problem förnedra oss själva med glimten i ögat i våra egna vardagsrum istället. Om du gillar snabbnudlar och knäckebröd är det perfekt för det här spelet kommer tömma kontot snabbt.

När jag testar spelet har jag bara de låtar som spelet erbjuder att ta mig an. Av de låtar som fanns att välja på var de flesta helt okända, mer moderna låtar och de gamla klassikerna var väldigt få. Att sjunga något jag aldrig hört, där större delen är trallat av pop-pojkar med sina falsettregister gör det inte lockande för en bas som mig. Att oktavera låtarna får det bara att låta som att jag sitter och mumlar dem istället och det är inte roligt.

Förhoppningsvis kommer det rasa in en hel del låtar allteftersom och med tidigare iterationer av titeln redan ute borde gamla låtar komma tillbaka. När jag testade det kändes det dock väldigt tråkigt. Roligt om du är trendig och faktiskt känner till de här låtarna, men jag är mer intresserad av gamla klassiker då. Det utbud som ges just nu känns väldigt ointressant. Problemet är att om jag vill ha lite roligare musik måste jag köpa den själv. Det är inget som ingår i spelet per se. Den originallista med musik som följer med spelet är undermålig i min mening. Finns garanterat mycket för radioskvalaren, men variationen är otroligt begränsad och grundutvalet blir inriktat till en specifik demografi, vilket känns bortkastat och synd.

Gamification på grundläggande nivå

När du sjungit klart en låt kommer spelet gå igenom lite end-game stats med dig och din nivåmätare kommer stiga. När du går upp en level låser du upp nya avatarer och får lite mer möjligheter på din profil. Det är inget överväldigande, men det lockar en att sjunga någon låt till för att få den där belöningen. Det är inget nytt för serien, men det är en bra egenskap som ger ett visst merspelarvärde.

Du har dina mätare med procentuella framsteg i en tydlig layout, samt din avatar.

Mobilmikrofon – bra idé, uselt utfört

Eftersom jag inte har tillgång till mikrofoner som finns att köpa till Playstation 4 använder jag istället mobiltelefonen för att sjunga. Att de implementerat mobiltelefonerna för det är genialt och ett i princip självklart drag när det kommer till att göra spelet mer användarvänligt för nya spelare. Problemet med mobiltelefonen (för mig, åtminstone) är att signalen har en delay som gör att jag är sent in på varje låt. Detta gör att jag aldrig kommer kunna göra mitt bästa. Jag har tillräckligt med erfarenhet av sång för att kunna prestera här, men med en delay hamnar jag på mellan 70-90,000 poäng. De som leder listan ligger på 100+ utan problem. Oavsett hur bra jag kan låten så kommer jag alltid in sent. Det är ganska frustrerande när problemet faktiskt ligger hos spelet och inte hos dig som spelare.

Jag testade att börja sjunga en halv takt innan och plötsligt låg jag synkroniserat med melodierna i låten. Det är inte bra. Att använda mobiltelefonen som mikrofon är en superb idé, men framförandet är jättedåligt. Om din ribba fortfarande ligger på marken är det nog inga problem och du kommer kunna njuta av spelet ändå, men det här är inte bra utfört. Att jag, med ett stabilt bredband och stadig router fortfarande tappar kontakten med spelet som göra att låten avbryts är knappast något som hjälper heller. Om du vill spela spelet ordentligt är det lika bra att investera i en mikrofon eller två, för det här fungerar inte särskilt bra alls.

Ser ni tonen som jag i princip missar helt? Den är tagen exakt på takten, men det spelar ingen roll med en mobiltelefon. Sekunden efteråt tappade appen kontakten med spelet, så jag la ned det istället.

Mikrotransaktioner – Pay to play

Spelet ger dig 30 låtar att välja bland. Resten måste du köpa. Bland låtarna som är det några enstaka som kan kännas igen av de flesta. Det är dock i de låtpack som du kan köpa får 47 kr/st som de intressantare låtarna finns i. För att skaffa ett hyfsat bibliotek med musik som fungerar för de flesta måste du alltså lägga ut en bit över 100 dubloner för att kunna köra en riktig sångkväll. Har en redan betalat för spelet (och inte brinner för hemmakaraoke) är det här ett väldigt dyrt val.

Har du betalat ca 600 kronor för spelet vill du inte behöva betala några hundringar till för att få ett dugligt bibliotek. Slött och girigt.

Sjunga är silver, tiga är guld…

Om du uppskattar sällskapsspel och karaoke, med för mycket pengar på kontot är det här ett bra alternativ. Det är snyggt designat, lättnavigerat och fyller sina nödvändiga funktioner. Sjung inte med en mobiltelefon, dock! Skaffa mikrofoner, annars är det inte värt det. Personligen tycker jag att grundbiblioteket är alldeles för fattigt och det känns fult av utvecklarna att göra såhär. Du får några låtar som känns ”meh” att leka med, men vill du sjunga på allvar måste du pynta ut ännu mer för att få ha kul med det. Många mobilspel använder samma typ av retorik i sin försäljning och det är genomgående fult av dem. Det är inte en bra design på marknadsföringen.

Du köper en demo för 600 kronor, bara för att hosta upp mer pengar för att göra det till ett riktigt spel. Med tre, låtpaket får du ett hyfsat bibliotek. Kasta in en mikrofon på det så har du sammanlagt betalat 920(!) kronor för att det ska vara okej. Jag lägger nog ned det här och går till replokalen med Spotify istället. Jag kan dessutom välja mycket bättre låtar där också.

Läs mer om vår betygsskala >>

0 Delningar
6
Skapligt
Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

1 Kommentar

  1. Lagget är uppenbart även med de inkluderade mikrofonerna, jag kommer alltid in ca 1/2 sekund efter att jag faktiskt börjar sjunga, förstör väldigt mycket av spelkänslan.

    Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.