Little Friends: Dogs and Cats Recension

Känner du ett enormt sug efter att gå på promenad med en Shiba Inu, men saknar tid och pengar för att investera i en fyrbent pälsboll? Vi har testat om Nintendos senaste husdjurssimulator kan stilla din hunger.

Nintendo har återigen satsat på att ge oss möjligheten att umgås med våra fyrbenta vänner, utan att behöva bära runt på bajspåsar eller tvingas ut på promenader i ösregn. I den nya husdjurssimulatorn Little Friends: Dogs & Cats är det upp till dig att ta hand om katter och hundar av olika slag.

Välkommen hem

Spelet startas upp och direkt kommer uppmaningen om att välja en kompanjon för de kommande timmarna av promenader och bollkastning. Du kan välja mellan 6 olika raser av hundar (och tre varianter av katter i ett senare skede), vilka jag bara kan sammanfatta som ”de absolut vanligaste”. Djuren är tillräckligt bra gjorda för att kunna klassas som söta. Vilket är en fördel om du alls ska känna dig motiverad att återkomma till ditt digitala hem för att ta hand om din lilla vän.

Spelet bygger på att du ska öka din vänskap med ditt djur. Detta görs genom att leka, utfodra, träna och kela. Ju mer du gör detta, ju högre level får ditt djur och fler och fler saker blir upplåsta. Det kommer tävlingar, kläder och bättre mat exempelvis. Samt att du får en viss mängd av spelets valuta för vissa utförda saker. Som på promenader där du kan hitta platser att gräva på som resulterar i att ditt kontoutdrag tror att det är löning. Allt är till för att skapa den bästa miljön för dig och vovsingen.

Spirituell efterträdare

Det är svårt att prata om Little Friends: Dogs & Cats utan att nämna Nintendogs. Det är extremt tydligt att Imagineer har läst receptet i kokboken Nintendo sitter på över hur man lagar till en storsäljare. Dock är det nästan som om några ingredienser har ignorerats i hopp om att den snygga presentationen ska rädda upp det hela. Rätten som serveras är varken tillräckligt varm eller smakrik. Och ja, jag ska gå och äta mat snart!

Mycket av det som gjorde Nintendogs till en succé var touchskärmen och mikrofonen. Visst finns touchskärmen även i detta spel, men i en mindre utsträckning. Och de moment som använder touchen i handhållet läge ersätts med rörelsekontroller i stationärt. Något som jag upplevde väldigt mycket problem med. Inför varje tillfälle där hunden ska klappas, tvättas eller lekas med, behöver kontrollerna synkas. Trots att de då skulle ha ny fräsch uppkoppling med min Switch, var händerna på skärmen omvända vid fler än ett par tillfällen. För att slippa gå tillbaka och synka om än en gång, slutade det med att jag bara fysiskt bytte plats på kontrollerna i mina händer.

Mikrofonen var en annan sak som jag personligen tyckte tillförde mycket till det ursprungliga spelet. Hunden kunde lära sig sitt namn, och det blev en helt annan utmaning i att lära hunden trick. Nu är tricken något som blir upplåst efter särskilda moment utförts. Detta gör att det inte heller är något som man behöver lära hunden, det liksom bara dyker upp om du gjort något tillräckligt mycket.

Det här med mervärde

Visst finns det saker att göra i denna glorifierade Tamagotchi. Men enligt mig finns det inte tillräckligt mycket. Du kan köpa kläder till ditt djur, uppgradera leksaker och mat. Och den som är väldigt investerad i att låsa upp allt, kan se fram emot att även uppgradera det hem allt utspelas i. Problemet ligger i att vinsten inte är tillräckligt stor i och med att utmaningen inte riktigt finns där. Utmaningen existerar egentligen bara i att komma ihåg att starta upp spelet någon gång om dagen. Men inte ens där finns det något som står på spel, för hunden rymmer inte. Den väntar snällt och det enda som hänt är att dess statusar för hunger och liknande är låga.

Allt är gulligt och det är enkelt, absolut. Men precis som den digitala hunden tappar frisbeen i tävlingar, känns det som att Little Friends: Dogs & Cats tappar bollen vad det gäller att fånga spelaren och motivera ett fortsatt engagemang. Jag lät även min 8-åriga son leka runt med spelet bara för att se om det var mitt vuxna och förstörda sinne som inte kunde uppskatta denna förutsatt mysig stund som detta borde vara. Men även han tappade intresset efter att ha provat promenader och lekar ett par gånger.

Självklart har jag tillräckligt mycket självinsikt i att konstatera att detta spel troligtvis inte är gjort med 30-åriga tvåbarnsmammor som målgrupp. Dock hade jag förhoppningar om en uppgradering av Nintendogs. Som pälsdjursallergiker fanns det ett seriöst nöje i att ha med sitt digitala husdjur när man åkte till och från jobbet exempelvis. Little Friends: Dogs & Cats har tyvärr inte fångat varken mig eller mina barn.

0 Delningar
Summering
Om du är sugen på något lättsamt med söta digitala pälsbollar kan detta vara något för dig. Men spelet känns mer som en app du kollar till under fikarasten på jobbet, än som ett fullfjädrat spel till Switch. Spelet är inte tillräckligt för att vara något för en stationär konsol, men saknar också det som gjorde tidigare versionen till något man ville ta med sig.
Bra
  • Enkelt att komma in i, för alla åldrar
  • Grafiken är bättre än dess spirituella föregångare
Sämre
  • Saknar mycket av det som gjorde Nintendogs till en hit
  • Kontrollernas konstanta behov av synkning
  • Bristen på utmaning och belöning
4
Dåligt
Iklär sig ett headset dagtid för att hjälpa människor och ett annat kvällstid för att rädda digitala världar. Emma föddes i princip med en kontroll i handen, och gör sitt yttersta för att kombinera jobb, familjeliv och sin passion för spel. Utöver de konkreta spelen så djupdyker hon ofta i teorier kring spel och dess historik.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.