Logitech A50 är ett headset med ett väldigt specifikt användningsområde och ett väldigt intressant sätt att positionera sig inom det. På ytan (som finns i både svart och vitt) är det ett ergonomiskt, skönt headset med en rätt typisk gamer-estetik och en kvalitetsprägel i hela bygget. Under skalet finns allt vi kan förvänta oss av ett modernt headset, men med framför allt en sammanlänkande funktion: Playsync.
Välkommen till Playsync
Det främsta försäljningsargumentet med Logitech A50 är funktionen att sammanfoga ljud från flera olika källor, dels via tre USB-C-portar och dels via Bluetooth. Rena himmelriket för en snacksalig stackare, med andra ord. Själva sammanfogningen gäller en av de trådade enheterna (kallade PC, PS5 och Xbox, oavsett vad du kopplar in i dem) och upp till två blåtandsenheter.
Dessvärre går allt ljud via den tillhörande basstationen. Det innebär att även om du pratar i telefon eller lyssnar på ljudbok via en bärbar enhet, kan du inte ta med den och headsetet ut på tur och bara synka dem mot varandra – basenheten måste vara inom trådlöst räckhåll. Det här är en lite bortslösad potential. Även om Logitch A50 inte nödvändigtvis är ett headset jag vill använda i offentliga miljöer, vore det najs att kunna ta med mobilen till sovrummet och fortsätta kunna lyssna på AI-genererad shamisen-metal utan att tappa täckningen. Andra headset finns som fungerar på detta sättet, bland andra Sony INZONE H9. De tenderar dock att klättra lite till i pris och ha en något blygsammare batteritid. Vilket osökt för oss in på hårdvaran i A50.
Ladda batteriet
Batteriet i Logitech A50 håller i rätt imponerande 24 timmar. Efter det (eller för den delen mellan dina spelsessioner) kan du enkelt sätta ned den på sin basstation, där den hålls fast med en magnet. Basstationen lyser upp de dioder som du för närvarande har aktiva, vilket för undertecknad är PC och Bluetooth (som passande nog har en blå diod; resten är vita). Du ändrar enkelt input via ett tryck på en av högra hörselkåpans knappar, vilken du efter lite träning snart hittar utan att behöva ta av headsetet från huvudet.
På headsetet sitter också en på/av-brytare (även denna med en diod, i orange), ett volymreglage, samt blåtandsknappen du använder för synkning. Här sitter självklart också en mikrofon som automatiskt stängs av i upprätt läge, och som välvilligt tar upp ljud från alla håll mellan 60 och 20 000 Hz. Samplingsfrekvensen för denna är 16 bitar/48 kHz, vilket är samma som USB-ljudet för konsolerna (för PC är det 24 bitar).
Basstationen ska klara av en räckvidd på cirka 12 meter, vilket den precis klarar i undertecknads betongblock till bostad. Stationen är dock i allra högsta grad ett slags hubb som tar över allt trådat, så att säga. Den har själv upp till fyra sladdar som ska in: en per ljudingång + strömmen (som behövs för att den ska kunna ladda lurarna). Det är mycket sladd, men det är också en god samordnande lösning.
Atmosfäriskt
Logitech A50 kommer med stöd för Dolby Atmos, som enkelt aktiveras bara genom att ladda ned appen i Microsoft Store. Efter att ha kört ungefär lika mycket med som utan detta (säg ett tjugotal timmar vardera) är jag inte säker på att jag hör skillnad. Men sen är jag ju också trettioplussare med begynnande hörselnedsättning.
Förutom Dolby Access-appen vill Logitech så klart även att du ska installera Logitech G Hub och det är väl ungefär här jag känner att det får räcka. Självfallet får man ut mer som användare av att sy in sig i företagens appsystem, men det fina med USB-enheter är ju att de i grund och botten ska vara plug ’n play. I med sladden, på med spelet, kör. Men jag installerade programmet ändå (får man fortfarande lov att kalla mjukvara för program?). Det mesta i appen är redundant, men ett gäng equalizer-profiler förinställda för specifika spel var rätt fint att se. Du kan dessutom söka efter användargenererade profiler med blandade användningsområden. Gott för en som inte själv är så insatt i fininställningar vad gäller ljud.
Logitech A50nans
Allt sagt är Logitech A50 ett headset med kvalitet i både hårdvara och mjukvara. Det är lättinstallerat, trots att två extra appar ska till, och fyller en funktion för användare i hemmet som har nytta av att kunna koppla samman flera ljudproducerande enheter. Det är dessutom de skönaste ljudenheter jag använt för långa spelsessioner på ett rätt bra tag, även om där finns lite marginal för ännu skönare ergonomi. Med sina 363 gram är det dock klart över medel på i princip alla plan – som sig bör med en prislapp på cirka 3800 kronor i skrivande stund.