Mario Party: The Top 100 Recension

Både vänskaper och kontroller har fallit offer för denna spelserie. Vet inte hur många N64-kontroller som gått i graven för min del, samt hur ofta man fått dras med brännskador på handflatorna. Men har Nintendo lyckats få med de allra bästa spelen, och hur känns det att spela detta på språng gentemot sittandes i soffan med kompisar?

Det är garanterat inte en lätt uppgift att välja ut 100 av alla minispel som Mario Party-serien gett oss genom åren. Vi har sett serien på både handhållna som stationära konsoler. Men nu har den funnits ute ett tag, den titel som Nintendo tycker utgör deras topp 100.

Första val

Direkt från start så har du tillgång till fem olika spellägen. Det första jag tog mig an var Minigame Island, ett spelläge där du tar dig igenom olika världar a la gamla Mariospel. Totalt är det fyra världar. Varje värld avslutas med en bossfight och sen kan du ta sig vidare. Under spelets gång så får dulite andra utmaningar också utöver att endast spela minispelen, men det är där fokuset ligger såklart.

Klara minispelet på varje ruta på Minigame Island för att få både mynt och stjärnor.

Den sista striden i den sista världen gör att du låser upp ett svårare läge i spelet där det krävs att du kommer på första plats i varje minispel för att inte förlora ett liv och kunna ta dig vidare genom Minigame Island ännu en gång.

Övriga lägen

Spelaren kan även välja och vraka mellan spelen direkt utan att behöva spela igenom någon bana. Det går att välja mellan olika typer av minispel (så som en mot tre, alla mot alla etc), från vilken installation de kommer och liknande. Detta kan göras fritt eller i upplägg där du väljer ett visst antal spel och sedan ska vinna flest.

Det Mario Party: The Top 100 verkligen gör rätt är att det inte kräver att dina vänner också har spelet. Det är möjligt att spela fler så länge en av er har spelet. Men det finns tyvärr bara en spelplan, en otroligt enkel sådan som saknar det som vi är vana med från alla andra spelplaner i serien.

Bättre och sämre

Grafiken har fått sig ett lyft i de flesta av minispelen, i alla fall de som kommer från den tidigare eran. Nintendo har även försökt lösa de problem som varit med styrningen i vissa minispel. Något som i de flesta fall har fungerat bra.

Men jag kan inte skriva denna recension utan att ta upp minspelet Bumper Balls. Kritiken kring hur detta minispel alltid resulterade i oavgjort har Nintendo tagit till sig av, men nu har spelarna istället alldeles för lång tid på sig. Då är det istället alldeles för lätt att vinna. Bumper Balls…

Från att aldrig kunna vinnas till att vinnas varje gång.

Det går inte heller att undgå att se ut som ett fån medan man spelar, och viss smärta i tummarna har man efter en session. Men åtminstone inte några avbrutna styrspakar den här gången!

Summering
Mario Party är alltid Mario Party. Vill du spela de klassiska spelen på egen hand eller tävla mot någon annan med en 3DS så kommer du absolut ha kul. Tyvärr så kommer självklart inte alla hålla med om att detta är de absolut bästa 100 minispelen genom tiderna, liksom jag. Och de få spellägena gör att det känns otroligt kort, trots att det är ett spel som ska spelas om och om igen. Bristen på en riktig spelplan, kampen om stjärnor och det lite oförutsägbara som vi är van med, gör att i alla fall jag inte plockar upp det allt för ofta.
Bra
  • Majoriteten av spelen är toppspel
  • Uppdaterad grafik
  • Styrningen fungerar bättre i många av de uppdaterade minispelen
Sämre
  • Brist på spelplan
  • Även när man spelar med andra så finns det för få valmöjligheter
  • Bumper balls
5
Okej
Iklär sig ett headset dagtid för att hjälpa människor och ett annat kvällstid för att rädda digitala världar. Emma föddes i princip med en kontroll i handen, och gör sitt yttersta för att kombinera jobb, familjeliv och sin passion för spel. Utöver de konkreta spelen så djupdyker hon ofta i teorier kring spel och dess historik.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.