MiniMo Town

MiniMo Town är mestadels ett stadsbyggarspel av klassiskt snitt, men utan klassiska irritationsmoment som mikrotransaktioner, väntetid och ändlöst grindande för att få ihop pengar till att levla. Istället skaffar spelaren pengar och XP genom att stava engelska ord. Det låter kanske lite barnsligt – och målgruppen är mycket riktigt barn i åldern 5-9 år, vilket man får anta är en försvinnande liten del av varvats läsarkrets. Undertecknad tänker sig emellertid att en växande skara läsare är mammor och pappor till barn som kan ha nytta och glädje av Minimo Town och liknande spel.

2small
S
tadens kärna är en skorsten som puffar ut bokstäver och en återvinningslåda att lägga överblivna i.

I spelet gäller det alltså att bygga en stad som gradvis kan bli större och finare allteftersom spelaren stavar sig igenom fler och svårare ord och kommer längre i alfabetet. Orden är saker som stadens invånare tänker på, till exempel CAT, BANANA eller LEMON, men att till exempel röja undan träd kräver att en stavar SAW först. Eller, noga räknat är det inte stavning det gäller, utan att fylla i en lucka i orden, enligt modellen CH_RRY. Rättstavade ord ger pengar att utöka staden för. Emellanåt ställer olika monster till det genom att till exempel fånga bokstäver eller smutsa ner.

Följaktligen är det frågan om ett väldigt indiskret pedagogiskt inslag och i det här fallet kan det för mig upplevas som mer nytta än nöje, men tempo och svårighetsgrad är förstås anpassade till barn som kunskapsmässigt ligger mellan att inte kunna hela alfabetet utantill och att precis börjat med engelska i skolan. Danska Minimos VD har en doktorsgrad i lärande spel och en master i inlärningspsykologi, så jag får anta att de har koll på grejerna. Likaså har moderbolaget Serious Games Interactive en gedigen katalog med pedagogiska spel av alla slag.

004
V
issa detaljer känns inte färdiga, som att namnet ”varvatköping” inte får plats på skylten.

Grafik och ljud gör vad de ska utan att jag blir direkt begeistrad – den grafiska profilen avviker inte nämnvärt från normen för liknande spel som finns över hela internet, Facebook inkluderat. Ljudmässigt är min största invändning att barnet som ljudar bokstäverna och stavar orden använder amerikanskt uttal medan svenska skolor lär ut engelskt uttal. En detalj som säkert går andra än lärare och anglofiler förbi, men ändå ett litet irritationsmoment. Vidare retar jag mig på att nya ord att stava dyker upp på skärmen väldigt plötsligt och utan förvarning, vilket stör rytmen i det jag håller på med. Jag skulle även önska att det gick att variera svårighetsgraden så ett barn som anser sig veta redan i förväg vilken vokal som saknas i ordet C_T för att det ska bli CAT inte ska behöva lyssna när voiceoverbarnet stavar sig igenom det och liknande ord 45+ gånger innan svårighetsgraden ökar. MiniMo Town finns tillgängligt för iOS och Android sedan 18 mars 2015.

[betygslnk][/betygslnk]

0 Delningar
Bra
  • Välavvägd progression
  • Enkelt att lära sig
Sämre
  • Voiceover med amerikanskt uttal
  • Endast en svårighetsgrad
7
Gillar
Jag gillar mest av allt de gamla spelen, och tidiga konsoler i all ära, men textbaserat och ASCII-grafik ligger också högt på listan. Moderna spel med retrokänsla går också bra om det kniper, och egentligen är det nog innovativitet med enkla medel som fascinerar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.