My Brother Rabbit Recension

När höstmörkret smyger sig på, finns det enligt mig inget som är mysigare än att lägga sig under en drös med filtar och få sätta tänderna i ett nytt äventyr. Så med mysfaktor i åtanke, kan denna titel vara vad som behövs en regnig onsdagskväll?

De flesta av oss har säkert spelat peka och klicka-spelen Pettsson och Findus när vi var barn. Om inte annat något i den genren i alla fall. På äldre dagar så har säkert många av er klickat er igenom Leisure Suite Larry eller Kings Quest. I en tid där spelen blir allt större och fler funktioner tillkommer, kan det vara ett välkommet avbrott med något som bara gnuggar geniknölarna och inte så mycket dina kattlika reflexer. Det var i alla fall min känsla när jag påbörjade My Brother Rabbit.

Handritad känslostorm

Vår startpunkt är att vår lillasyster har blivit sjuk. Man får genom enkla men otroligt starkt komponerade bilder se hur familjen dras in i kampen för att få flickan frisk. Men det är inte i denna verkliga miljö spelet utspelas. Allt vi gör, görs i fantasin av ett barn. I form av lillasysterns gosedjur utforskar den äldre brodern miljö efter miljö för att ta oss vidare till det som kan rädd vår syster.

Varje avklarad värld följs av de tidigare nämnda bildspelen. Utan varken tal eller text förmedlas förloppet och driver handlingen framåt. Personligen tycker jag att det är ett positivt val från utvecklarnas sida. De handritade miljöerna och karaktärerna talar ett sådant tydligt språk som det är, att det inte behövs något mer.

Indie från sin bättre sida

Spelet går alltså ut på att peka och klicka som nämnt tidigare. Varje egen värld kräver en del back tracking, så du kommer se det mesta i varje enskild miljö. Allt är en kedjereaktion av lösningar som kräver en del tänkande. Självklart kan du, som i alla dessa spel, bara röra markören frenetiskt över skärmen och klicka för allt du är värd och hoppas komma vidare. Men i det läget är nog in te dessa typer av spel för dig.

Jag valde att spela detta både med mina 2 pojkar och separat, för att få uppleva det ur både en vuxens perspektiv och ur barns. Slutsatsen är att detta är ett spel som fungerar för alla. Med tanke på att allt sker i bilder, är det en lättförmedlad handling även för de mindre. Om de pussel du försöker lösa blir för svårt, så finns det hela tiden funktioner i spelet som ska underlätta ditt sökande. Så som att det syns om du hittat samtliga saker i vardera rum.

Att sitta tillsammans och leta efter ”lysflugor” som behövs till en projektor, eller fjärilar som behövs för att lyfta en grind, är otroligt mysigt. Och det är nog det ordet som bäst förklarar denna titel… Mysig!

Summering
Vill du ha ett avbrott från höstens alla AAA-titlar och bara få njuta av en härlig atmosfär. En, trots den sorgliga aspekten, ändå väldigt fin handling. Och få den där känslan av prestation som nästan är patenterat av pussel-spel, så är detta en titel jag varmt kan rekommendera. En riktig pärla bland indiespelens allt mer utökade utbud.
Bra
  • Fantastiskt fina miljöer
  • En engegerande handling
  • Lagomt svårt för alla åldrar
Sämre
  • Lite väl kort
  • Enformigt vissa stunder
7
Gillar
Iklär sig ett headset dagtid för att hjälpa människor och ett annat kvällstid för att rädda digitala världar. Emma föddes i princip med en kontroll i handen, och gör sitt yttersta för att kombinera jobb, familjeliv och sin passion för spel. Utöver de konkreta spelen så djupdyker hon ofta i teorier kring spel och dess historik.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.