NBA 2K19 Recension

Huvudkaraktären i NBA 2K-seriens omtyckta MyCareer-läge A.I fick uppleva varje ung basketspelares mardröm – han gick odraftad. Istället blev han skickad till ett lag där han kände sig tämligen malplacerad – Shanghai Bears. Så inleds historien i NBA 2K19.

Årets upplaga av MyCareer bjuder på den bästa berättelsen i serien hittills. Som jag nämnde tidigare får vi axla rollen av A.I,vår egna spelare med bestämt smeknamn. Han tycker såklart att han är redo att ta steget upp till de stora grabbarna i NBA, men alla i hans närhet hävdar motsatsen. A.I begriper inte alls varför folk fortsätter hävda att att han inte är redo. Han dominerar i den kinesiska ligan men, trots det anser alla att han inte är uppgiften mogen.

Som i alla sportspel med självaktning kan du justera spelaren efter tycke och smak.

Det är som sagt en intressant berättelse vi får ta del av i årets bästa NBA-lir. En ung, skicklig spelare försöker ta sig uppåt i basketens näringskedja. Jag har alltid gillat karriärlägen i sportspel. Oavsett hur dåligt det är ger jag mig in och spelar många timmar för att jag gillar känslan. Jag kan med handen på hjärtat säga att 2K Sports levererar den överlägset bästa känslan i ett karriärläge. Så har det i och för sig varit i många år sedan de lanserade MyCareer, ett karriärläge med tillhörande en berättelse. I NBA 2K19 tar det cirka fem timmar att ta sig igenom sagan om A.I. Men när den är slut har spelet bara börjat.

Jag är en hård förhandlare

Karriärläget skapat för att kännas verkligt och det får dig att kliva in i rollen som en stjärnatlet. Du kan till exempel bli värvad av en handfull stora, riktiga företag som du får förhandla kontrakt med. Det kan vara allt från hur mycket pengar (VC) du får för varje tillställning med företaget till nivån på bonusar du får när du spelar matcher. Ett exempel är att om du gör 20 poäng i en match får du 20 extra VC och så vidare.  Något som bidrar till den viktiga känslan av att du är en superstjärna.

I de flesta sportspel brukar jag slå av kommentatorerna – men inte i NBA. De repeterar sällan vad de säger och bjuder på kul kuriosa, så som att LeBron James är en av sju spelare någonsin som har gjort över 30 000 poäng i ligan. Variationen är välkommen och det är den som faktiskt gör att det är ganska underhållande att lyssna på vad kommentatorerna säger.

Animationerna i NBA 2K19 är bland de bästa jag någonsin sett. Verklighetstrogna rörelser som inte alls känns stela, så som de tenderar att göra i vissa sportspel. Grafik, ljud är tillsammans med animationerna top notch. Du ser högupplösta svettdroppar rinna från spelarnas kroppar och lamporna från taket blänker i det glansiga golvet. Till och med publiken – nej jag ljuger inte – ser bra ut i årets NBA-spel. I stället för människor som ser ut som tunna pappersark får vi se hyfsat verkliga former (om man inte fokuserar allt för mycket på dem, vill säga).

Ur vägen, här kommer Slam Dunk-expressen!

Snälla, sluta ta betalt

I år har även MyGM-läget fått en berättelse. (Så var det även förra året tror jag). Men här får vi inte alls samma briljans som i MyCareer. Dialoger mellan dig och andra är inte filmsnuttar som i MyCareer, utan de är mer som gamla rollspel där all kommunikation sker via text utan ljud. Det är synd, då jag tror att MyGM skulle kunna bli en lika stor succé som MyCareer om utvecklaren Visual Concepts vågat satsa lite mer. Det kan vara på grund av att folk inte ska gå över till det läget i ställe för spelarkarriären då huvudvalutan i tränarkarriären inte är VC.

På tal om VC. VC är det som krävs för att uppgradera din spelare. Något 2K fått ganska mycket skit för då det tenderar att bli lite väl mycket pay to win i deras annars så kära NBA 2K. Jag kan verkligen förstå att spelare inte gillar 2K:s sätt att hantera detta. Visst, det finns folk som har råd att köpa spelet för 600 kr och sedan behöva spendera nästan lika mycket för att få sin spelare någorlunda bra. Men jag som sjuttonåring har inte ekonomin att jag kan göra det. Det är extra tråkigt att 2K fortsätter göra såhär, för NBA 2K19 är det bästa sportspelet jag spelat – alla kategorier. Det ser fantastiskt ut, det är välpolerat och bjuder på ett helt makalöst bra karriärläge som vi sällan får se i dagens sportspel.

Jag har spelat nästan en hel säsong i MyCareer och har bara fått upp min spelare till 68 overall utan att köpa valuta. Det är inte särskilt mycket. Här skulle jag föredra ett system som i NHL och FIFA istället, där du i NHL ökar dina stats av att helt enkelt prestera på matcher och spela bra. Och i FIFA finns det träningar som gör att din spelare ökar i statistik. Se och lär 2K.

Lyckligtvis är NBA 2K19 ett så pass fantastiskt sportspel att jag klarar av att bortse från giriga 2K Sports och deras sätt att tvinga spelarna betala för att uppgradera spelaren och istället ha tålamod att spela och tjäna pengar för att uppgradera min karaktär. NBA 2K19 är ett spel jag kommer spela mycket fram tills nästa års upplaga.

Bra
  • Utomordentligt bra karriärläge
  • Fantastiska animationer
  • Galet bra grafik
Sämre
  • Mikrotransaktioner
9
Grymt
Jag är en fjunig tonåring bosatt i östra Värmland med en förkärlek till mastiga rollspel och sportspel med karriärlägen, men egentligen en allätare när det kommer till spel. Brukar aldrig döma folk som jag inte känner, men tycker du illa om The Witcher 3 är det bäst att du inte nämner det i närheten av mig.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.