Det var flera år sedan jag spelade ett musikspel. Senast var Guitar Hero III: Legends of Rock 2007. Det var en helt annan tid då och musikspel som SingStar och Rock Band var lika poppis som Hearthstone: Heroes of Warcraft är nu. Den person som hade ett musikspel hemma fick räkna med att husera för- och efterfester. Nu har de flesta som hade dessa musikspel blivit lite äldre och fått sina livssituationer förändrade. Många har säkert, precis som jag, gjort sig av med alla plastinstrument som i flera år dammat längst in i förrådet. Finns det fortfarande plats för ett sällskapsspel som Rock Band 4 idag bland spel med alternativa betalningsmodeller och som ständigt kräver uppkoppling?
Rocka loss
Jag har testat Rock Band 4. I ett litet och varmt rum fick jag möjlighet att jamma loss i gott sällskap. Jag skulle ljuga om jag sa att det var något annat än roligt, för det var det. Ruset att klämma en serie perfekta noter till refrängen av en schysst låt var lika tillfredsställande nu som det var för åtta år sedan. Spelets nya freestyle solon var till en början knepiga att förstå sig på, men efter några lektioner i spelets träningsläge kände jag mig som Jimi Hendrix!
Förutom funktionen att kunna improvisera sina egna gitarrsolon (som var extremt rolig), presenterar inte Rock Band 4 några direkta överraskningar. Spelet har ett karriärläge där en eller flera spelare designar sin artist eller sitt band och tar det till framgång; ett showläge som lämpar sig perfekt för fester där spelare kan hoppa in och ut som de vill och tillsammans rösta fram låtar; samt ett vanligt spelläge och det redan nämnda träningsläget. Däremot skryter Rock Band 4 gärna med sitt enorma bibliotek på över 1500 sköna låtar (65 i själva spelet, resten DLC). Till exempel Hail to the King av Avenged Sevenfold och I Will Follow av U2 för att nämna några – här finns verkligen något för alla.
Men en fråga som återkom i mitt huvud efter spelningen vad: skulle jag köpa Rock Band 4?
Rock i förrådet
Den största behållningen med Rock Band 4 är att gamla instrument är kompatibla. Utvecklarna Harmonix har till och med sammansatt en lista på tredjepartsinstrument som är går att spela med. Dessutom är det möjligt att använda en stor del av låtarna från tidigare köpta Rock Band DLC. Allt det här pekar på ett stort intresse i att locka tillbaka gamla fans, vilket är smart av utvecklarna och ekonomiskt för konsumenterna – plastinstrument och DLC kostar ju en slant. För musikentusiaster som behöver investera i nya instrument och ett utökat musikbibliotek kan Rock Band 4 bli en väldigt dyr historia, även om begagnade instrument införskaffas. För mig själv som inte längre har några av instrumenten sparade eller några DLC-låtar bundna till mitt PSN-konto, verkar Rock Band 4 skrämmande dyrt. Däremot, för er som redan har allt, är detta ett bra tillfälle att gräva fram och damma av de gamla instrumenten.
Rock Band 4 släpps den 16 oktober till Playstation 4 och Xbox One.
https://www.youtube.com/watch?v=Dtvh7B_U-Hw