Nordsken 2020 ställdes som mycket annat in på grund av covid-19. Nu skriver arrangören i ett pressmeddelande att Skandinaviens största event för populärkultur kommer tillbaka med full kraft och stora förändringar. Det tionde eventet i ordningen planerar nämligen att flytta både vad gäller datum och plats. För att minska risken för att pandemin återigen ska sätta käppar i hjulen så kommer eventet att förläggas till läslovet (30:e oktober-7 november, exakta datum är ännu inte klara), hösten 2021, och i samband med detta även flytta ned till Skellefteå centrum.
Att förlägga Nordsken i centrum gör att Nordsken kan arrangeras oberoende av idrottsaktiviteter på Skellefteå Kraft Arena – och samtidigt kan nyttja det nybyggda Sara Kulturhus, något som arrangörsgruppen hoppas kunna ge ett ordentligt lyft för både eventet och stadskärnan samt bidra till att ännu fler upptäcker Nordsken.
– Det känns fantastiskt att inleda detta samarbete med Nordsken och på så sätt få visa upp Skellefteås nya kulturhus på det sätt det är tänkt att fungera, fyllt till bredden med kultur och kreativitet, säger Maria Ekberg Brännström, VD för Sara Kulturhus.
Planerna är att Nordsken ska ta över ett antal av stadens centrala platser. På så sätt kan eventet färga in stora delar av centrum med kreativitet och glädje. Detta öppnar även upp för ett fördjupat samarbete med stadskärnans restauranger, hotell och butiker.
– Vi har fått ett stort förtroende från Skellefteå kommun och kommer göra allt vi kan för att Nordsken ska få så stort genomslag som möjligt. Det kommer vara ett rejält arbete att omarbeta Nordsken för att passa mot kulturhuset och stadskärnan så det är skönt att vi redan nu kan komma igång med planering och rekrytering, säger Nils Lundgren, ordförande för Nordskens vänner.
Nordsken kommer även fortsättningsvis ha ett stort fokus på populärkultur inom spel, film, litteratur och konst med inriktning mot fantasi och fantastiska världar. För att stärka värdet för näringslivet i allmänhet och Arctic Game Lab i synnerhet kompletteras även eventet med branschkonferenserna Arctic Game Conference och Fantastic Conference vilket lockar till sig världsartister och tunga internationella företrädare från spelindustrin och de kreativa näringarna.
Sedan 2016 pågår en regional satsning på spelbranschen i norra Sverige, där kommunerna Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden ingår. Skellefteå Science City har uppdraget att driva den satsningen, med finansiellt stöd från kommunerna, regionerna och EU-projektet Innovation Game 2.0.