OMEN by HP 15 (2019) Recension

HP visar musklerna med sin senaste gaminglaptop OMEN 15 by HP. Vi har tittat närmare på den och är både imponerade och lite missnöjda.

När jag säger HP så är jag näst intill säker på att du tänker på gråa, lite trista arbetsdatorer som fungerar bäst med kalkylark och textdokument. Lite så tänkte troligen HP själva när de bestämde sig att slå sig in på gamingmarknaden. Varumärket rimmade illa med högpresterande speldatorer. 2006 köpte HP företaget VoodooPC, ett bolag som riktat in sig på lyxiga datorer med hög prestanda. Ett prefekt förvärv för HP som nu kunde nischa in en del av företaget mot en helt ny målgrupp. För ett par år sedan bildades Omen by HP och det nya varumärket har snabbt blivit förknippat med bra speldatorer för kunder som vill ha prestanda utan att behöva bygga egna datorer. Som en hommage till VoodooPC valde HP att behålla den gamla logotypen förställande en tribal-mask på de nya Omen-datorerna.

HP har låtit Varvat testa den senaste generationens Omen-datorer och vi har både ris och ros att dela ut. Modellen vi fått titta närmare på heter OMEN by HP 15 och är utrustad med 9:e generationen i7-processor och grafiken levereras av ett Nvidia GeForce RTX 2080. Vi snackar med andra ord inga dussindelar under huven. Men prestanda är inte allt om inte den övriga hårdvaran lever upp de högst ställda kraven konsumenterna har.

Design

OMEN by HP 15 är en snygg burk. Bild HP.

OMEN 15 har en för året helt ny design med en renare finish. Skärmens baksida, eller datorns framsida om man nu vill se det från det hållet, ser ut och känns som borstat stål. Jag misstänker dock att det faktiskt är plast. Oavsett så är det väldigt snyggt. Omen-loggan har fått en mer subtil framtoning i form av spegelblank finish som smälter väl in i chassit. Faktum är att jag tycket att OMEN 15 är den snyggaste gaminglaptopen jag sett på länge.

Själva datorn innesluts faktiskt av borstad plåt som ger en robust känsla och rejäl tyngd till hela enheten. OMEN 15 levereras med ett fullstort tangentbord anpassat för alla nordiska länder, något som innebär att enter-tangenten är något mindre än vi svenskar är vana vid. Det kan säkert irritera vissa användare, men det går snabbt att vänja sig vid den annorlunda layouten. Givetvis har HP även klämt in ett numeriskt tangentbord. Anti-ghosting-funktionen gör att minsta knapptryckning registreras, något som kan vara helt avgörande i en intensiv CS:GO-match. Tangentbordet är belyst i fyra zoner som distinkt markerar ut de knappar som främst används vid spel.

När det kommer till datorer handlar mycket om personliga preferenser. Jag är en van Mac-användare och älskar en styrplatta med ett distinkt klick. OMEN 15 har en mer klassisk layout med två knappar i nederkant av plattan, något som innebär att det krävs två händer för att göra precisionsarbeten. Givetvis går det att klicka på plattan, men då helt utan taktil feedback. OMEN 15 är trots allt främst designad som speldator och de flesta användare lär ändå koppla till sin egen favoritmus och därmed eliminera det problemet.

Skärm

Skärmen är en av de bästa som går att få på en gaming-laptop. Bild HP.

Skärmen på OMEN 15 vittnar om att HP satsar hårt på gaming. Datorn är utrustad med en 15,6 tum display. Upplösningen är 1920×1080 pixlar. Full HD, precis som man kan förvänta sig av en dator i det här segmentet. Uppdateringsfrekvensen på 144 Hz är väldigt högt för en laptop och gör sig perfekt för gaming i alla dess former. Skärmen är faktiskt så pass bra att jag vågar sticka ut hakan och påstå att den är en av de bästa på marknaden idag.

Skärmens ram är väldigt tunn på sidorna, men desto rejälare i botten, något som kan ge ett något klumpigt intryck. I skärmens överkant finner vi en så kallad Wide Vision HD-kamera samt mikrofon. Tyvärr lämnar bildkvalitén i kameran lite att önska, speciellt i lite sämre belysning.

Anslutningar, minne och lagring

Alla anslutningar du kan tänkas behöva finns tillgängliga.

OMEN 15 kan skryta med en uppsjö olika portar som gör att du högst troligt slipper allt vad adaptrar heter. Förutom tre vanliga USB A 3.1-postar hittar vi också en USB 3.1 Gen 2 Type-C med Thunderbolt 3. Denna port skall enligt uppgift också kunna ladda datorn, men det är inget vi haft möjlighet att testa.

Utöver USB-portar hittar vi även portar för HDMI, RJ-45, mikrofon, Mini Display, laddning, SD-kort och ett kombinerat hörlurs-/mikrofonuttag. Inbyggt i datorn sitter en Wi-Fi-mottagare från Intel samt Bluetooth 5 med stöd för filöverföring i gigabit-hastighet.

OMEN 15 levereras med förinstallerat 16 GB DDR4-2666 SDRAM-minne som givetvis går att uppgradera vid behov. Minnet sitter bekvämt till direkt under datorns bakstycke, men för att du skall komma åt det måste fler skruvar tas bort. Jag har sett betydligt smidigare lösningar där minnesmoduler kan kommas åt via en lucka i chassit. All data lagras på en blixtsnabb PCIe NVMe M.2 SSD-disk på 512 GB. Även denna är utbytbar för hemmafixaren som vill uppgradera i framtiden.

Kylning och prestanda

Heaven Benchmark ger en poäng på 2278. Det är inget lysande resultat, men i toppskiktet för gaming-laptops.

En stor del av chassits undersida består av en perforerad yta som skall tillåta luft att passera genom datorn. Fläktarna har en tendens, precis som på de flesta HP-datorer, att snabbt gå upp i varv vid lite högre belastning. I OMEN Control Panel kan du ställa in datorn i tre lägen; bekvämlighet, standard och prestanda och de gör precis vad de säger. I bekvämlighetsläget stryps datorns prestanda något, men istället blir den tystare. Om du väljer prestanda-läget kan du räkna med rejält högljudda fläktar som i ärlighetens namn kan driva även den bästa tillvansinne.

När vi talar om speldatorer så är egentligen det ensa som är intressant hur bra den hanterar spel. Här glänser verkligen HP OMEN 15 med full styrka. Datorn behöver verkligen inte skämmas för sig när det kommer till prestanda. Vi har testkört den med spel som PUBG, Red Dead Redemption 2 och Overwatch och alla spel kan utan problem köras med alla inställningar på max. Nvidia GeForce RTX 2080-grafikkortet hanterar modern ray tracing utan problem och även krävande VR-miljöer med Valve Index flyter smidigt.

Vi upptäckte dock ett udda problem när vi körde benchmark-tester på vår testenhet. Processorns kärnor visade väldigt olika temperaturer, något som kan tyda på ojämnt kontakt med kylaren eller helt enkelt en trasig processor. Resultatet av testerna visar dock att OMEN 15 är ett riktigt kraftpaket.

OMEN Command center

Spelcoachning eller en pizza? Command Center öppnar oanade möjligheter.

OMEN Command Center är navet i HP:s OMEN-serie och troligen det enda förinstallerade programmet du faktiskt vill ha i din dator. Som tidigare sagts kan du från Command Center kontrollera en hel del egenskaper, så som ljus och makron, samt övervaka datorns olika komponenter. Dessutom kan du samla belöningar i spel som sedan kan omvandlas till riktiga varor. Funktionen är inte fullt utvecklad i Sverige, men i staterna kan du exempelvis spela till dig en alldeles äkta pizza.

Du kan också väldigt enkelt både samla dina spel i Command Center och streama dem till andra enheter, både datorer och mobiltelefoner. Med andra ord kan du i teorin spela krävande spel på en surfplatta så länge den är kopplad till din OMEN-dator. Funktionen ger en inblick i en framtid då gaming är bärbart på riktigt, oavsett prestanda på den enhet du väljer att streama till.

Det jag personligen fastande mest för är spelcoachingen. Varje spel du spelar registrerar alla knapptryckningar du gör och skickar sedan dem till Mobalytics för analys. Datan jämförs sedan med miljontals andra spelare och du får sedan tips på vad du kan förbättra för att prestera ännu bättre. I skrivandets stund fungerar coachningen endast med League of Legends, men jag kan verkligen se potentialen i funktionen. Virtuell spelcoaching är troligen något vi kommer att få se mer av i framtiden.

Det mindre bra

Det zonbelysta tangentbordet kan lysa i miljontals färger.

Personligen är jag inget stort fan av förinstallerade program i mina datorer och HP OMEN 15 levereras med en rad förinstallerade program, både från HP, men även från tredjepartstillverkare. Flera av dem känns helt onödiga och McAfee antivirus gör ingen människa glad. Snälla HP, sluta förinstallera skräp på era produkter…

Batteritiden är inget HP skryter med och det kan jag verkligen förstå. Spelar du grafiktunga spel som kräver mycket av datorn kan du räkna med en dryg timma innan du tvingas koppla in laddaren. Om du istället arbetar med lite enklare uppgifter, så som att skriva eller surfa så kan du i bästa fall få ut runt fyra timmar ur batteriet. I bästa fall!

0 Delningar
Summering
HP OMEN 15 är en riktigt bra speldator, troligen en av de mest kraftfulla du kan få i laptop-format. Den klarar av alla spel på marknaden och levererar alltid en grym framerate. Skärmen är knivskarp och lämpar sig väldigt bra för alla typer av spel. Däremot är batteritiden inget att skryta med och datorns ljudnivå är minst sagt hög när fläktarna jobbar på fulla varv. Det skadar inte att koppla till en extern kylning av någon form. Dessutom levereras HP OMEN 15 med en mängd förinstallerade och helt onödiga program som tyvärr drar ner datorns prestanda.
Bra
  • Hög prestanda
  • Knivskarp skäm i 144 Hz
  • Snygg design
  • Command Center
Sämre
  • Kort batteritid
  • Alla förinstallerade program
  • Väldigt högljudda fläktar
  • Mindre bra webbkamera
8
Bra
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.