Pac-Man kom 1980 och slog ner som en kryssningsmissil i spelvärlden. Arkadspelet blev genast en succé och har kommit att inspirera spelutvecklare som John Romero. Över decennierna har flera uppföljare och sidospår utvecklats till alla möjliga plattformar, somliga bättre än de andra. Pac-Man 256 är en modern tolkning av originalet som tar dess charm och stress till dagens spelklimat. Pac-Man 256 är beroendeframkallande och otroligt kul i små, koncentrerade doser.
Precis som det klassiska arkadspelet styr spelaren Pac-Man genom en labyrint och undviker färgglada spöken. Spelaren samlar poäng genom att äta de vita godisarna som ligger längst korridorerna och kan tillfälligt äta upp spökena efter att ha plockat en supergodis. Vad som är nytt för Pac-Man 256 är att banan är utformad som en endless runner som ständigt rullar uppåt, vilket tvingar spelaren att hela tiden förflytta sig framåt och genom allt trängre korridorer och bland allt fler spöken. Till sitt förfogande har spelaren också en drös med olika fantasifulla powerups som underlättar flykten, så som bomber, laser och tornados. Precis som i mobilspelet går det att uppgradera dessa med mynten som hittas i labyrinten. Just powerups bidrar till underhållande spel utan att fördärva originalets känsla av panik.
Unikt för konsolversionen av Pac-Man 256 är samarbetsläget för upp till fyra spelare. Med tre andra spelare i soffan som tävlar om att få högst poäng blir Pac-Man 256 mer av ett partyspel än ett tidsfördriv. På festen eller vid det oväntade besöket blir multiplayerläget en bra aktivitet mellan samtalen och eftersom Pac-Man är lätt att lära sig kan vem som helst vara med.
Pac-Man 256 är ett mycket underhållande spel som är väl värt sitt pris (45 SEK på Playstation Store). Det passar bra i väntan på att raidlaget ska komma online eller när du har en stund över. Den mest oerfarne gamern kan lätt bli smått spelberoende av Pac-Man 256 så till den grad att det ikoniska waka-waka ekar i huvudet (inte Shakiras låt). Däremot är det värt att påpeka att spelet, förutom dess samarbetsläge, är ett mobilspel i grunden vilket gör det avskalat. Det finns varken någon story eller animerade filmsekvenser. Men ända sedan originalet från 1980 har det heller inte behövts.
Som kuriosa kan nämnas att namnet Pac-Man 256 kommer från den glitch som blev berömd i originalversionen av spelet. Tanken var att Pac-Man inte skulle ha något slut, men om man ändå lyckades besegra de 255 banorna som fanns med i spelet så uppstod en bugg som ritade ut 256 frukter på banan, istället för de sedvanliga sju. Buggen gjorde att halva skärmen fylldes av diverse tecken och gjorde spelet näst intill ospelbart. Givetvis finns level 256 med i Pac-Man 256.