Papparecensioner: Netflix NiNoKuni

Netflix NiNoKuni är en film som trots sin vackra stil och spelanknytningar ändå faller i glömska när eftertexterna rullar.

NiNoKuni är Netflix senaste animefilm. Den här gången har de samarbetat med spelutvecklaren Level 5 och Studio Ghiblis animatör Yoshiyuki Momose (Spirited Away) för att leverera en ”emotionell” animefilm baserat på den kända spelserien Ni No Kuni. Men dessa stjärnskott kan inte rädda denna axelryckning till film.

Filmatiseringen av spelserien tar ett avbrott från spelens berättelser och fokuserar istället på tre nya tonåringar med känslor för varandra. Vad filmen gör bra är att den etablerar seriens unika universum och sätter det centralt i berättelsen. Skarpögda fans kan hitta en eller två nickningar till originalspelet. Det är i grund och botten en klassisk berättelse om kärlek och hjältemod som trots vackra miljöer och fina animationer inte lockar fram några känslor.

Netflix NiNoKuni är en helt okej film att se en trött söndagsmorgon innan orken att städa hemmet eller ta ut ungarna till parken infinner sig. Det är den typen av film som du kan somna till utan risk att missa något särskilt. Det är en barnvänlig film kidsen kan titta på men då den saknar visuell humor lär de flesta tröttna ganska snabbt och vilja byta till Youtube.

Netflix NiNoKuni, vänner och rivaler.
Filmen är förutsägbar från början.

För fans av spelserien

Är du en hårdkokt fan av källmaterialet får du säkert ut ett mått underhållning av Netflix NiNoKuni. Framförallt kanske du kan tolerera filmens mediokra manus. Men om du inte vet ett jota om Ni No Kuni: Wrath of the White Witch eller uppföljaren kommer du inte bli plötsligt köpsugen efter att ha tittat på filmen.

Som fan av spelen vill jag avråda dig från att se denna undermåliga film. Studio Ghiblis filmer, som nu också går på Netflix, är betydligt bättre och en mer värdefull tidsinvestering. Jag kan starkt rekommendera Spirited Away eller Laputa: Castle in the Sky över Netflix NiNoKuni. My Neighbor Totoro är ett måste.

(Ja, det obligatoriska pappaskämtet utgår. Filmen är inte värd den ansträngningen.)

Summering
Netflix NiNoKuni är ett praktexempel i förlorad potential. Filmen emulerar Studio Ghibli men når inte på långa vägar upp till imitationskällans mästerliga berättande. Se istället något av Ghiblis filmer som nu också går på Netflix.
Bra
  • Visuellt vacker
  • Världen
Sämre
  • Manuset
  • Huvudrollerna
5
Okej
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.