Papparecensioner: Netflix The Witcher

Jul och nyår är förbi och snart är vardagen återställd i sin stressiga prakt - och kvällsteve tar plats som sängfösare. Hur är det då med Netflix senaste storbudgetserie The Witcher? Helt okej faktiskt.

Nästa vecka har majoriteten av barn börjat skolan igen, vilket betyder läxhjälp, fotbollsträning, musiklektioner och vardagsrutiner. Samtidigt väntar årets ekonomiskt tyngsta månad och du är mer trött än du var innan jul. Då är det skönt att slå på teven och glömma alla bekymmer för en stund – och Netflix The Witcher är den senaste serien att bistå med en välbehövlig verklighetsflykt.

Och kanske Henry Cavills fenomenala dragningskraft får oss gubbar att ta våra nyårslöften seriöst.

Netflix The Witcher baserar sig på böckerna skrivna av Andrzej Sapkowski. Mer känt i det här forumet är dock spelserien från CD Projekt Red av vilket The Witcher 3: Wild Hunt är det senaste.

Bland monster och människor

The Witcher tar plats i en värld som är tillika del besudlad av hemska monster som av hemska människor. Det är en värld där rädsla och hat är underliggande drivkrafter bakom förtryck och konflikt. Mitt i röran hittar vi Geralt från Rivia (Henry Cavill), en häxkarl och mutant som livnär sig som monsterdräpare. Vi träffar även prinsessan Cirilla (Freya Allan) som söker efter Geralt, samt den ambitiösa häxan Yennefer (Anya Chalotra).

Netflix The Witcher målar upp en dyster fantasi full av monster och mytologi, intriger och drama där våld och död ständigt lurar. Fast inte utan en rågad skopa humor. När du blir insatt i The Witcher och begriper helheten i dess berättelse blir serien som bäst, men det är också då den tar slut. Inte för att serien är kort (8 avsnitt) utan för att Netflix The Witcher snubblar i sitt berättande.

I stunden briljerar Netflix The Witcher med schysst skådespel, grymt koreograferade strider och spännande intriger. Men över säsongen lider serien av en oregelbunden kronologi. Detta är inget som knäcker serien, fast det skapar omfattande förvirring om du inte sitter med förkunskaper i källmaterialet – eller är alert. Kännedom i The Witcher är ändå en fördel då Netflix inte är försynt med fantasy-mumbojumbo.

Serie med potential

Netflix The Witcher följer dagens trend av sensationella teveserier, med visuellt våld, svordomar och mycket naket – så det är inget för barnen. Med det sagt innehåller det även välskriven dialog, subtilt berättande och bra skådespel. Och även om det inte skyr från heta potatisar som rasism och sexism, ger serien sina karaktärer gott som svängrum för att ställa dem utanför föreställningar av diskriminering.

Det är skådespelarnas insatser som till stor del ger The Witcher sin dragningskraft. Henry Cavill gör troligtvis den bästa gestaltningen hittills av den buttre Geralt, med ett sparsmakat men ack så vackert leende och en sårbarhet som gör honom trovärdig. På samma gång ger Yennefer och Cirillas berättelser dynamiskt djup till serien som tevespelen inte tog till vara på.

Förutom Netflix The Witcher spruckna struktur är det en kvalitativ fantasyserie som duger väl som sängfösare efter att barnen sover. Är ni ett par hemma fungerar The Witcher som gemensam tittning, särskilt om båda har en förkärlek till fantasy. Då är det bara att plocka fram godiset ni gömmer från kidsen och njuta av lite vardagsmys.

Vi som är charmade av Henry Cavills gestaltande av Geralt och går och nynnar på ”Toss a Coin to Your Witcher” får gott vänta till 2021 innan säsong två.

Obligatoriskt pappaskämt.
Summering
Netflix The Witcher är en fantasyserie som baseras på böckerna med samma namn. Henry Cavill gör en bra insats som monsterdräparen Geralt och Freya Allan och Anya Chalotra imponerar som Ciri och Yennefer. Även om serien lider av bristande struktur är det en underhållande serie med stor potential inför säsong 2.
Bra
  • Henry Cavill
  • Stämningen
  • Karaktärernas resor
Sämre
  • Seriens struktur
  • Nilfgaards rustningar
  • Allt mumbojumbo som lämnas oförklarat
7
Gillar
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.