Papparecensioner: WORLD OF HORROR (early access)

WORLD OF HORROR är ett ypperligt litet skräckspel som blandar old school 1-bit monokrom grafik och klassisk speldesign med moderna rogue-lite element för att skapa obehag i små doser. Jag älskar det!

WORLD OF HORROR är spelet du startar upp kvällarna när tidsluckan innan läggdags är ångestdrypande kort. Varje spelsession tar omkring en och en halv timme – förutsatt att du överlever fram till slutet – är kusligt spännande och lämnar ett långvariga suget efter mer. Spelet har tillräckligt många nyanser och unika händelser att varje genomspelning erbjuder variation. WORLD OF HORROR är också härligt retro med 1-bit grafik målad helt i paint.

Men vad är WORLD OF HORROR? Kortfattat är det ett old school skräckrollspel med rogue-lite inslag. Du väljer en karaktär och påbörjar utredningen av fem mysterium. På vägens gång tar du dig genom slumpade händelser, samlar ledtrådar och slåss mot monster. Överlever du till slutet står du inför ett klimax med varierande resultat. Spelet har många olika slut.

Det här lilla spelet lånar öppet inspiration från den japanska mangaförfattaren Junji Ito och H.P. Lovecrafts mytologi. Smältdegen är inget annat än fascinerande och äckligt. Den typen av skräck du inte kan slita ögonen från.

Du ser någon oförklarligt (Förnuft -1)

WORLD OF HORROR består av flera sammanlänkade system som till en början är svårbegripliga. Till exempel tog det mig ett tag att förstå hur jag växlar mellan vapen, använder föremål och rekryterar följeslagare. Fast med varje genomspelning fick jag större insikt i dess oförlåtande regler och blev för varje kväll som gick en ockult detektiv. En John Constantine med musarmbåge och småbarn under armen.

Mycket av spelets dragningskraft finns i upptäckterna. Att komma till insikt i systemen, lista ut kopplingarna mellan mysterierna och slutligen avtäcka de gamla gudarnas agenda. Ungefär som att felsöka sitt barns bekymmer. Under spelets gång drar karaktären på sig både skador och förbannelser som ständigt pressar dig att spela smartare. Världen förfaller också sakta i galenskap och kan överraska dig när du minst anar det. WORLD OF HORROR är ett utmanande spel som belönar dig med härligt, obehagliga syner.

Av den här anledningen är det inget spel du slår på medan kidsen käkar mellanmål. Även i 1-bit grafik är många scener blodiga och obehagliga som kan göra nattningarna till en mardröm för dig. Min 10-åring gick förbi när jag arbetade på recensionen och såg en av skärmdumparna. Hon hade efteråt svårt att få bilden ur huvudet. WORLD OF HORROR:s mästerliga visuella design gör så – det etsar sig fast på hornhinnan och följer sedan med dig.

Cthulhus sängfösare

Vad jag uppskattar med WORLD OF HORROR är att det inte drar ut på tiden som många andra spel gör i dag. I de flesta genomspelningar hinner jag dö inom en timme. I bästa fall kommer jag till slutet på en och en halv. Av den anledningen är det ett perfekt spel för mig de kvällar jag inte har tid eller ork att spela online eller storslagna äventyr. Det är också så pass spännande att jag inte somnar tvärt och det är alltid ett plus.

Tidsbrist är inget unikt för föräldrar men jag tror inte man på riktigt kan uppskatta ”fri tid” förrän man har ett eller flera barn som förgyller livet. Och i en tid där spel antingen kräver all din lediga tid eller fyller ut storyn på diverse sätt, är det fruktansvärt skönt med ett kortfattat spel som WORLD OF HORROR.

Obligatoriskt pappaskämt.

Galenskap i early access

Trots att WORLD OF HORROR verkar lovande är det ett spel som nyligen gått ut i early access på Steam. Ett tillstånd i vilket spel är till salu innan de är färdiga. Det finns alltid risker med early access men för min egen del är WORLD OF HORROR väl värt sin prislapp på 12,49€ (ca. 140 SEK). Det är stabilt, rikt på innehåll och är unikt. Enligt utvecklarna Panstasz är spelet i stort sett klart och kommer att vidgas med fler karaktärer, föremål och slumpmässiga händelser som ska ge spelet större variation.

Efter den senaste uppdateringen har fans möjligheten att sammanställa skräddarsydda händelser och dela dem.

Sedan är WORLD OF HORROR också ett spel som inte alla möjligtvis kan uppskatta. Spelet förlitar sig till stor del på slumpade händelser och permadöd synonymt med rogue-lites. Likaså är den arkaiska designen något jag tror smakar bättre hos retrogamers än HD-fanatiker. Är du nyfiken kan du alltid prova demot (du får scrolla ner på länken för att hitta det).

För oss som har en förkärlek till Junji Itos verk, den kosmiska skräcken och gamla textbaserade PC-spel är WORLD OF HORROR ett kärleksbrev skrivet till just oss. Det är ett brev fullt av ond, bråd död, onaturliga väsen, oförklarliga ting och undergång – men även några paragrafer popkulturell humor. Sov inte på WORLD OF HORROR.

WORLD OF HORROR finns ute nu i early access på Steam. Spelet ska även släppas till Playstation 4 och Nintendo Switch.

0 Delningar
Summering
Även om WORLD OF HORROR är i early access och förmodligen kommer vara det ett tag framöver är det i grunden ett enastående indiespel som med små medel och unik grafisk design erbjuder något nytt i skräckgenren. Tack vare att dess sessioner är relativt korta kan WORLD OF HORROR åtnjutas i mumsbitar under tråkiga kvällar, vilket är perfekt för trötta föräldrar. Prova gärna demot om du är nyfiken!
Bra
  • Korta sessioner
  • Otäck visuell design
  • Små jump scares
  • Stort omspelningsvärde
Sämre
  • Vissa slumpmässiga händelser bryter inlevelsen
9
Grymt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.