QPAD DX-80 Recension

QPAD DX-80 är en stabil mus med precision som inte kostar skjortan. Med enbart några få tillkortakommanden är det här något för gamern med begränsad budget.

Det behöver inte vara fruktansvärt dyrt med gamingaccessoarer, men du vill undvika billig plast och bristande kvalitet om du kan. Vi har haft nöjet att testa QPAD DX-80, den senaste precisionsmusen från hårdvaruutvecklaren QPAD och kan säga att det finns en prisvärt mittpunkt.

QPAD DX-80 är en gamingmus för precisionsspel som first-person shooters och ligger i prisklassen 500-600 SEK beroende på återförsäljare.

Tekniken

Vi börjar som vanligt med att bocka av de tekniska aspekterna för att sedan gå in på hur musen presterar i praktiken. Kärnan i QPAD DX-80 är dess optiska sensor som ska ha pixelprecis återgivning. Linsen är en PMW 3325 med justerbar dpi i etapperna 1,000/1,600/2,400/3,200/5,000/8,000. Intervallen styrs med ett par knappar bakom mushjulet. Dessa är väldigt stumma och svåra att råka trycka ner. För att vara en mus designad för FPS-spel är det underligt att 800 dpi inte är ett alternativ, då det är ett av de mer populära inställningarna.

QPAD DX-80 förpackning.
QPAD DX-80

Gamers intresserade av first-person shooters vill ha en läsare med precis återgivning. PMW 3325 är bland de bättre läsarna du kan hitta i dag. Den enda svagheten i 3325 är att den har ett något lägre tak när det kommer till hastighet. Den klarar högst 100 ips (inches per second). Är du jäkligt snabb i handen kan därför QPAD DX-80 tappa bort sig och hoppa runt på skärmen, men för vanliga twitch-skott räcker vanligtvis 100 ips.

På musens undersida sitter ett reglage för USB polling rate, det vill säga signalintervallet som datorn läser av musens rörelser. Grundinställningen för de flesta möss är 125 Hz, vilket motsvarar ungefär 8 millisekunder. QPAD DX-80 kan öka detta till 500 och 1000 Hz. Även om siffrorna får det att låta som musens reaktionsförmåga drastiskt ökar bör du veta att många variabler behöver klaffa för att potentialen ska höjas. Till exempel avgör grafikinställningar som till exempel VSYNC huruvida prestandan ökar eller inte. De flesta rockar 500 Hz vilket pressar intervallet till 2 millisekunder. 1000 Hz är enligt de flesta opålitligt och efter flera tester i CS:GO måste jag hålla med.

QPAD DX-80 är en så kallad plug and play-enhet som inte behöver någon installation eller mjukvarustöd. Allt musen behöver finns i dess innanmäte, inklusive inställningar. Av den anledningen är DX-80 perfekt att ha i väskan på väg till skolan eller internetcaféet. Dessvärre betyder detta att du inte kan styra över exakt dpi eller musens läsaravstånd.

Läs mer om QPAD DX-80 på QPAD:s officiella hemsida.

Egenskaper

Sensor technology:PWM 3325
Sensitivity:Up to 8000 CPI  (Counts/inch)
Max Acceleration:20G
Max Speed:100 IPS (Inch/Sec)
USB Report Rate:125, 500, 1000Hz
USB Data Format:16 bit/axis
Buttons:7
Sensing Pixels:784 pixels
Sampling Rate4000 FPS (Frames/second)
Cable:Braided cable 1.8 meters
USB Plug:Gold plated USB
Response Time:1ms
MCU Controller Unit:ARM Cortex M0 processor
BacklightRGB 16.8 million
Installation:Plug & Play
Main Buttons:Omron 10 Million click
Shape:Ambidextrous
FirmwareUpdate on line

Hantering

En av QPAD DX-80:s mer behändiga egenskaper är dess vikt och följsamhet. Silikonkuddarna på undersidan glider som smör i stekpannan tack vare den nätta vikten (120g enligt förpackningen, 349g enligt hemsidan). Plasthöljet har en mjuk finish som är behaglig mot handflatan och som förhindrar att musen smiter direkt när svetten lackar. Detta gör DX-80 till en skön råtta att sitta med under såväl långa spelsessioner som strösurfning. Följsamheten tillsammans med precisionen gör DX-80 till en väldigt enkel och angenäm mus.

Klicken är tydliga och har dessutom en stor aktiveringsyta. Nästan halvvägs upp på musens rygg går det att klicka enkelt, något som gamers med små händer uppskattar. Däremot är det min erfarenhet att möss med ”långa” knappar slits betydligt snabbare än möss med avgränsade ytor.

QPAD DX-80 har några brister i formen som går emot dess initiala positiva känsla. Främst är det sidoknapparnas placering. Jag har normalstora händer, kanske till och med lite mindre än den generella gamern, men min tumme når bara inte den främre sidoknappen. För att göra det behöver jag krypa upp en halv centimeter på musen vilket gör att handleden inte vilar mot musmattan (jag kör med ett liggande grepp), alternativt måste jag byta till ett klogrepp. Sedan saknar mushjulet tydliga ”gupp” i mekanismen, vilket får mina varningsklockor att ringa då jag upplever att mushjul utan hårda gupp går sönder i förtid.

Rave i mörkret

QPAD DX-80 har en minimalistisk design, med en rund och enkel form. Den matta ytan gör att den försvinner i mörkret men tack vare dess pulserande LED-lampor tappar du aldrig bort den. Personligen tilltalar inte formen mig. Jag uppskattar minimalistisk design, men DX-80 saknar detaljer som får den att ”poppa”. Belysningen runt dess underkant är visserligen något med dragningskraft, men över lag ser musen bara tråkig ut.

Enligt beskrivningen ska belysningen på DX-80 anpassa sig efter dpi-inställningen, men efter noggrann testning och en hårdvaruuppdatering pulserar musen i samma snabba tempo som innan. Jämfört med konkurrenters behagligare färgskiftningar framstår QPAD DX-80 som en antänd rejvare. Personligen avskyr jag den snabba rytmen, men det kan hända att du föredrar lite fart i din vardag.

Precision på budget

Avslutningsvis kan jag sammanfatta QPAD DX-80 som en pålitlig och precis gamingmus med rimlig prislapp. Är du en gamer som strävar efter att uppgradera din spelstation men saknar de ekonomiska medlen att införskaffa de dyra attiraljerna är bra DX-80 en ekonomisk startpunkt. DX-80 är också en schysst present till barnet som önskar bli pro gamer.

QPAD DX-80 har teknologin att öka din potential som gamer utan att du behöver äta snabbnudlar i en månad för att ha råd med den. Tyvärr sker det på bekostnad av livslängden. DX-80 har vissa strukturella svagheter som jag starkt misstänker inte håller ihärdigt slitage. Till exempel böjer sig plasthöljet när jag klämmer lätt på sidorna, plus att mekanismen till hjulet känns svagt och musknapparna saknar styrkan som avgränsade knappar medför – den högra musknappen verkar till och med lite svagare än grannen till vänster.

Betyget motsvarar möss i samma prisklass och kan inte jämföras med mössen på gräddhyllan.

Summering
QPAD DX-80 är en helt okej precisionsmus som får jobbet gjort och har en vettig prislapp. Utan flashiga funktioner är det här en mus som lämpar sig till vardagliga gamers utan höga krav på varken anpassningsmöjligheter eller förstklassig kvalitet.
Bra
  • Behaglig form
  • Träffsäker optik
  • Billigare
Sämre
  • Stel sladd
  • Få möjligheter att justera inställningar
  • Aningen plastig
7
Gillar
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.