QPAD QH-25 Recension

QPAD QH-25 är ett prisvärt gamingheadset som är både snyggt i sin bastanta design och får jobbet gjort i chatten. Däremot hade mikrofonen gärna fått vara längre och böjlig.

I dagens gamingkultur, där hårdvaruutvecklare fortsätter att klättra allt högre på prisstegen, är det uppfriskande med ett företag som erbjuder ett billigare alternativ som inte möjligtvis är sämre kvalitet. Vi har haft nöjet att prova QPAD QH-25 som är sådär lätt och lagom.

QPAD QH-25 är ett gamingheadset för både PC och konsoler som kostar omkring 550 SEK beroende på återförsäljare.

Hård, men lätt ram

Innan vi går in på detaljerna kring hårdvaran ser vi kort över helheten av QH-25. Bågen är vad jag bara kan anta är hårdplast, med en fast kudde och justerbart omfång. Kåporna har omslutande kuddar som andas ganska bra. På sidan av kåporna finns LED-lampor som lyser i roterande regnbågsfärger om du ansluter strömtillförseln via USB-kabeln. Och mikrofonen har en fixerad form som går att vrida upp och ner. Volymkontroll och mikrofon styrs via en liten dosa längst sladden.

QPAD QH-25.

Höljet av plast på QPAD QH-25 är det som ger headsetet dess lätta vikt på under 300 gram. Dessvärre är den lite obekväm på mitt huvud. Trycket från kåporna och bågen ger efter längre sessioner en lätt huvudvärk, även om kuddarna är mjuka.

Någon som definitivt är hårt på QPAD QH-25 är mikrofonen. Den har en statisk form som kröker sig lätt några centimeter över kinden. Den har en led på kåpan som låter dig höja och sänka micken men inte anpassa avståndet från dig. Sedan är den på tok för kort. På mig är det närmaste avståndet till munnen cirka sju centimeter, då ligger micken över min kind. Detta gör att jag måste kompensera för avståndet genom att höja min röst och artikulera extra tydligt. Mina motparter på andra sidan skärmen behöver ständigt påminna mig att tala högre.

Höljet och mikrofonen får mig att tänka att kanske QPAD QH-25 är bättre lämpat på ett mindre huvud. Min dotter på tio år har provat QH-25 och märker inte av någon press över huvudet. Mikrofonen kommer också närmare hennes mun. Ingenstans står det att detta headset är anpassat för barn och av den anledningen kommer jag utgå från att designen påverkar prestandan.

Läs mer om QPAD QH-25 på QPAD:s officiella hemsida.

Egenskaper

Transducer TypeMylar,Speaker 40mm
Frequency Response20 – 20,000 Hz
Nominal Impedance:32Ω±10% per system
SPL Sound Pressure Level108±3dB
T.H.D.:< 0.08% 
Sound Coupling to the earCircumaural
Weight:294G
Cable Length:1.5M
Connection:DC3.5  jack+USB2.0 pleg
Microphone: 
Transducer Typeelectret condenser 
Polar PatternOmnidirectional
Frequency Response100 ~ 20,000Hz
T.H.D.:2.2% at f = 1kHz 
Max. SPL:110dB SPL
Length mic boom140MM

Tydligt, men platt ljud

Ljudåtergivningen i QPAD QH-25 är enligt mig i linje med förväntan på ett headset för 500 SEK. Ett externt ljudkort med USB-anslutning medföljer QH-25 som ska ta ljudet till en ny nivå – det är också markanta skillnaden mellan QPAD QH-20 och QH-25. Men även med ljudkortet upplever jag att ljudet har en ytlighet mot mitt öra. Mellan gaming på Playstation 4 och PC upplever jag ingen markant skillnad, men på Nintendo Switch försvinner särskilda accanger i ljudets fyllighet. Ljudkortet ska ge surround-ljud om du inte redan har det.

För chatt är ljudet alldeles utmärkt och motparterna hörs bra i kåporna. Tyvärr är det basen i headsetet som har gäddhäng. Som jag beskrev tidigare upplever jag att basen rundas av utanför min hörselgång och ljudet känns av den anledningen lite avlägset – även när det externa ljudkortet är anslutet. Ljudkvaliteten är inget som förstör spelupplevelsen då detaljer som fotsteg, skott och chatt är tydligt. Fylligheten i musik blir å andra sidan rumphugget, särskilt då basen.

Prisvärd stegsten

Det är svårt att helt uppskatta QPAD QH-25 när mikrofonen är begränsad och basen inte är like djup som man önskar. Ändå finns det en plats för QH-25 tack vare dess låga pris. Och med det medföljande ljudkortet behöver du inte ha en avancerad ljudanläggning på din burk för att få grundläggande surround-ljud. Tröskeln till kommunikation online är låg med QPAD QH-25.

QPAD QH-25 är inget för den musikintresserade gamern, utan snarare en bra start för onlinegaming om budgeten är låg. Med tanke på den korta mikrofonen anser jag att QH-25 lämpar sig väl till den yngre gamern som är uppslukad i Fortnite och trashade sina förra lurar. Kompatibiliteten med såväl konsoler som mobiltelefonen gör QH-25 allsidig.

Summering
QPAD QH-25 är ett par lurar för gaming som med sin ringa prislapp är mer än duglig. På grund av dess korta mikrofon och stela ram som klämmer åt på större huvuden, är det nog ett headset som lämpar sig väl till yngre gamers.
Bra
  • Lätt vikt
  • Fräck design
  • Tydlig ljudåtergivning
Sämre
  • Stel och stram
  • klandervärd mikrofonplacering
  • Aningen för små kåpor
6
Skapligt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.