Shinobi AGES (mini) Recension

Det finns inte mycket att säga om Shinobi AGES som sådant. Det är kanske det minst bra spelet i sin serie, men kanske är det inte anledning nog att se förbi det.

Det fanns en tid då ordet ninja var så förbjudet i Europa (skyll på britterna och tyskarna) att spel som Ninja Gaiden och Teenage Mutant Ninja Turtles på Nintendos NES lokaliserades som Shadow Warriors och Teenage Mutant Hero Turtles respektive. SEGA hade inte riktigt samma drakoniskt språkliga läggning, kanske eftersom deras främsta ninjaspel i stället bar namnet Shinobi. Betyder exakt samma sak, stavas med samma tecken, men uttalas olika – förenklat uttryckt. Japanska är fiffigt på det sättet.

Shinobi hör till och med en av SEGA:s mer anrika serier. Den tog sin start 1987 i Japans arkadhallar och det är denna anfader som SEGA med M2 vid det ingenjörsmässiga rodret nu portar till Nintendo Switch. Det här är första gången seriens premiärspel fått se releasens pärlemorsport sedan 2009, då det släpptes på Wii Shop Channel och Xbox Live Arcade.

Joe är ingen doldis

I Shinobi AGES spelar du som den moderna ninjan Joe Hisashi. Ditt uppdrag är att tillintetgöra terrororganisationen Zeed och rädda alla barn de kidnappat från Oboro-klanen av ninjor. Spelet består av fem banor indelade i fyra mindre områden vardera. Varje område har en tidsbegränsning på 3 minuter innan du kastas ut och förlorar ett liv. Det är dock inten risk att det kommer hinna ske, för fienderna i Shinobi ger ingen pardon.

Shinobi AGES: ninjaminispelet.
Har någon klarat av det här minispelet någonsin?

Shinobi AGES är plattforms-action i sitt allra mest arkadiga utförande. Vi pratar stora karaktärssprites, fiender som uppenbarar sig alldeles bakom nästa pixel och ett evinnerligt digitalt myntätande. Hade liken från dina tidigare försök lagts på hög hade du lätt kunnat gå över de flesta stup utan problem. Okej, måhända är det inte så överdrivet svårt. Det är dock en utmaning som kräver gott minne, snabb planering och goda reflexer. Närmast påminner det som spel som Haunted Castle (Castlevanias arkad-anfader) och Altered Beast (som passande nog har en kameo i Shinobi).

AGES-lyftet

I vanlig ordning finns här ett par olika inställningar för skärmlayout, svårighetsgrad och annat trevligt. Vad AGES-utgåvor anbelangar är det väldigt ”basic”. Det mest exotiska Shinobi AGES kommer med är ett AGES-läge där Joe tål två träffar i stället för en – som Arthur i Ghouls ’n Ghosts. Dina shuriken (kaststjärnor) skadar dessutom maximalt med varenda träff. Det är så att säga ett Very Easy Mode under ett annat namn.

Av någon anledning har M2 lagt till bakgrundsbrus från en riktig (?) arkadhall när man har denna layouten. Lite småhäftigt, men underligt.

Vem ska leka kurragömma?

Shinobi AGES är mest till för fans av plattformsgenren med en böjelse för mönstermemorering och lära-genom-misstag. Små misstag kostar dig dyrt om du kör ordinarie svårighetsgrad. Tilltalar den här beskrivningen inte dig bör du hålla dig borta från Shinobi AGES. Att stilla nyfikenheten på SEGA:s förflutna kan du lätt göra med andra titlar i den pågående AGES-serien.

Och eftersom jag inte nämnt det ännu: musiken är rätt hemsk. Den är i och för sig också rått charmig på det där tidiga SEGA-System16-sättet, men det är överlag inget vidare. Svårt att tänka sig att kompositören, Yasuhiro Kawakami, är ett av sinnena bakom ett av undertecknades favoritsoundtrack.

Shinobi AGES går att köpa på eShopen på Nintendo Switch nu och kostar 70 kr.

0 Delningar
Summering
Shinobi AGES är ett kompetent arkadspel som inte riktigt når upp i samma klass som SEGA:s övriga spel från samma tid. Det ska till en rätt specifik nisch av fans för att verkligen njuta av spelet (hardcore plattformsfans som gillar action och att memorera mönster). Övriga förlorar inte mycket på att skippa den här.
Bra
  • Svårt, men går att göra mycket lättare
  • Inga onödiga Game Over-skärmar; bara på't igen!
Sämre
  • Svårt, men går att göra mycket svårare
  • Musiken är rätt trist
  • Något kort
6
Skapligt
En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.