Story of Seasons: A Trio of Towns Recension

Bekant men mysigt. Story of Seasons: A Trio of Towns behåller seriens smittsamma glada ton, utan att utveckla spelkonceptet. Men det gör inte så mycket när det är så trevligt att bruka jorden.

Solen har knappt gått upp, men jag är uppe med tuppen. Grödorna måste vattnas, korna ska mjölkas och fåren ska klippas. Bara tanken får mig att bli lite trött men glad musik från en oförklarlig källa fyller mig med motivation! Självklart tar jag en sväng ner till en av byarna i trakten under dagen. Jag har spanat in en person som jag vill försöka imponera på och har med mycket möda lyckats laga hens favoriträtt. Jag tror hen gillar det i alla fall? Eller kanske föredrar hen en tjusig pinne? Sådana ödesdigra val möter du under en vanlig dag i Story of Seasons: A Trio of Towns.

Story of Seasons (Tidigare mer känt som Harvest Moon) har hunnit fylla 20 år och det firas med en helt ny del i serien. Handlingen i Story of Seasons: A Trio of Tows, tillika vår motivation är enkel: Du vill bli en bonde för bondelivet är bäst. Din pappa tycker det är dumheter och tror inte det är ett yrke som du kommer klara av att hantera, så du flyttar till en gammal gård för att bevisa att du minsann kan bli en grym bonde. Screw the rules, follow your dreams och allt det där. Du börjar din resa i Westown. Din gamle goa farbror Frank bor där. Han har en fräsig stråhatt, spelar gitarr som en gud och går med sjukt mycket självförtroende. Han är också mer än villig att hjälpa dig under dina första staplande steg som bonde. Farbror Frank är helt enkelt bäst. Hela Westown är dock snabba att  välkomna dig med öppna armar. Under tidens gång får du tillgång till två andra byar och efter bara någon månad har du kommit igång på allvar med ditt jordbruk.

Din pappa är en riktig tråknisse. Det är dags att bevisa att han har fel!

Hard work, work!

Spelet går ut på en hel del olika saker. Du ska få farmen att gå runt, imponera på pappa, byarna, dina potentiella pojk/flickvänner… Ja, du ska helt enkelt imponera på en väldans massa människor. Det är dock fortfarande farmen som är ditt stora fokus för det är tack vare den som du får in pengar. Du tjänar pengar genom att odla olika grödor eller att plocka på dig diverse saker du hittar i det fria. Du kan också sälja mjölk, ägg och ull från dina djur. Djuren blev min gårds stora fokus och jag har vid skrivande stund allt från höns till alpackor. Alla djuren har någon form av personlighetsdrag och du får själv döpa dem till passande namn (Mina höns fick ”tuffa” namn som Laser och Blade).

Då och då under varje årstid annordnas festivaler och tävlingar. De flesta av dem involverar alla tre byar, men vissa är också exklusiva till just en specifik by. Dessa festivaler och tävlingar kan vara allt från ett nyårsfirande till en djurtävling där du ställer ut ditt bästa djur. Min mjölkkossa Cecile krossar allt motstånd varje säsong. Frukta hennes välkammade lugg.  Att vinna dessa festivaler gör att du får bättre betalt för varor eller gör att byborna gillar dig lite mer, men det är helt upp till dig om du vill delta eller ej. Ibland kan dessa festivaler och tävlingar bli lite mycket och det kändes ibland som om de hölls lite väl ofta. Det är visserligen förståeligt varför dem hålls så ofta; För att göra spelet mer livfullt och mindre enformigt. Det lyckas sådär.

Hur får du byborna att gilla dig? Du kastar en massa presenter på dem såklart! De flesta byborna har en egen personlighet och smak och reagerar olika på dina gåvor.

Vänskapen blommar!

Förutom att odla grönsaker och ta hand om djur så ligger ett stort fokus på byborna och de tre olika byarna. Att bygga upp en relation med byarna är viktigt för det låser upp föremål, kläder, fröer och tjänster. Du bygger upp din relation med byarna genom att göra deltidsjobb, ge byborna presenter eller frakta varor till dem från din gård. Deltidsjobben kan vara allt från att leverera saker mellan olika bybor till att hugga ved eller delta i ett läskigt experiment. När du väl har byggt upp din relation tillräckligt med byarna så får du uppdrag som du måste genomföra innan du kan låsa upp nästa nivå i staden.

Att bli vän med byborna är roligt och är ett av spelets stora behållningar. Du får små konversationer med dem och lär känna dem bättre ju mer du spenderar tid med dem. En bra relation kan leda till att du får bra föremål eller kanske rent av kan gifta dig med någon av alla härliga singlar som lever i byarna. Jag gifte mig med snickaren Ludus (för jag trodde att jag skulle få billigare uppgraderingar till huset, men den snåljåpen vill inte ens ge frugan lite rabatt!) . De flesta karaktärer känns väldigt välskrivna och det är belönande att bli vän med dem. Allt eftersom vänskapen bildas utvecklas deras personligheter och man kommer dem in på skinnet. Det känns förvånansvärt naturligt!

Hårt arbete räcker långt! Vattna dina blommor och grödor varje dag för bästa resultat. Med extra gödning kan dem dessutom växa sig ännu finare!

Allt flyter

Jag måste också nämna spelets mekanik och kontroller. Spelmekaniken under Trio of Towns ”bondedelar” (etc. hålla på med grödor och djur) känns väldigt välslipad och det är enkelt att byta mellan olika verktyg och föremål beroende på vad man behöver. Allt flyter på lekande lätt och det behövs inte gå in i massor av menyer. Även under spelets andra delar rullar det på riktigt bra och det märks att Marvelous  Inc. har lagt ner tid och möda för att göra allt så enkelt och slipat som möjligt. Om det är något som är lite tråkigt så är det att A Trio of Towns inte riktigt nyttjar 3DS:ens dubbla skärmar speciellt mycket. Det mesta utspelar sig på den övre skärmen och den undre fungerar mest som vägvisare. Det är inget stort minus, men det hade varit intressant att använda den under skärmen till exempelvis de funktioner som man bygger anläggningar på gården med. Det hade varit mer involverande.

Vår farbror Frank är en riktigt hyvens typ!

Enkelt, bekant och alldeles underbart

Mycket känns bekant. Story of Seasons: A Trio of Towns följer en säker formel som kombinerar en farmsimulator med någon form av vänskap/dejtingsimulator. Det känns tryggt, lite väl tryggt kanske. Efter många timmar blir det tydligt för mig att jag bara utforskat en bråkdel av vad spelet har att erbjuda. Jag har inte deltagit i alla festivaler, inte hunnit bli vän med alla karaktärer i spelet. Även om de flesta tävlingar och festivaler följer en liknande struktur och saknar djup, känns det ändå ganska fantastiskt när ens lilla kossa lyckas kamma hem första pris (You go Cecile).

De flesta Harvest Moon/Story of Seasons-spelen har någon form av gimmick som gör att de sticker ut, men A Trio of Towns har bara det. Tre olika byar med olika teman.  Temat är egentligen inte ens nytt för Story of Season-serien då det tidigare släppts ett spel med mer än en by. Det är lite småroligt, men inte så mycket mer. Det är då tur att den säkra formeln fortfarande fungerar, för Story of Seasons: A Trio of Towns är en riktigt mysig liten pärla att sätta sig ner med i höstmörkret. Det är ett värmande litet spel som stundtals känns helt briljant i sin enkelhet. Ja, det känns bekant, det känns säkert… Men det är fantastiskt mysigt.

8
Bra
Louise heter jag och jag bor någonstans söder om Stockholm med en vild katt och spenderar dagarna med jobb, kaffedrickande och en massa twittrande. Spel har varit ett intresse för mig så länge jag kan minnas och det har bara fortsatt att växa. Spel med stora världar, levande karaktärer och spännande historier är favoriterna. Bioware är för alltid min stora kärlek, men även Zelda, Tales of-serien och Persona-serien ligger mig varmt om hjärtat. Förutom spel så är jag en stor konst- och filmnörd. Seriöst, få mig inte att prata om film eller konst. Eller Biowares spel. Jag rabblar på i timmar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.