The Ballad Singer Recension

The Ballad Singer är ett rollspelsäventyr som tar stor inspiration från 80-talets rollspel med tärningar och formulär. Berättandet är i fokus och storyn förs vidare genom att du fattar beslut i olika situationer. När du startar din första kampanj kan du välja mellan två karaktärer (Ancoran eller Leon), ytterligare två kan låsas upp under spelets gång (Ancalimo och Daragast). Du kommer möta olika människor, ställas inför prövningar och hot och dina val avgör hur din berättelse utvecklas. Om du fattar ett dåligt beslut kan det resultera i döden, men du har en chans att göra om. Chanserna är dock begränsade så det gäller att vara uppmärksam på situationerna och dina odds att lyckas. Med förståelse för sin karaktär blir det lättare att förutspå vilka val som är mest framgångsrika.

Jag startade min omgång med Ancoran, en kvinna vars uppsyn skrämmer många då hon är skapad på magiskt vis. Eftersom hennes skepnad är avskräckande blir det svårare för henne att interagera med människor. Hon har dock andra egenskaper som kommer väl till pass i andra situationer. Min initiala upplevelse av detta är att utvecklarna lagt fokus på att skapa en konsekvent värld där valen har betydelse. Alla karaktärer kan inte fatta samma beslut och få samma resultat. Allt är beroende av hur de befinner sig i förhållande till sina omgivningar.

Det var en gång…

I The Ballad Singer får vi element från spelböcker och visuella noveller (tänk Dream Daddy eller Doki Doki Litterature Club). Om ni är bekanta med visual novels vet ni att gameplay inte är i fokus, utan själva berättandet. I The Ballad Singer får vi en fantasyberättelse som skrivs medan du spelar. Med en myriad av olika val utvecklas storyn baserat på dina handlingar. Med 1700 olika förgreningar och 40 olika slut kan historien formas på väldigt individuella sätt. Med fyra olika karaktärer får vi en bred variation och varje genomspelning fyller ut luckorna i historien och ger mer klarhet i spelets universum.

Ancalimo är en metodisk och kalkylerande älva, en soldat som tar hand om de mer tvivelaktiga jobben. När han har tillskrivits ett uppdrag finns inga gränser för hur långt han kan gå. När spelaren tar hans roll erbjuder spelet både vilseledande strategier och moraliska dilemman. Ancalimo är gammal bekant till Leon och är en lömsk och smidig karaktär.

Han är exceptionell när det kommer till strid med dolkar och andra korta vapen. Han har ett brett utbud av kastknivar till sitt förfogande och ett armborst för lite längre räckvidd. Han är en naturlig mördare som försöker hålla känslor utanför sitt liv. Detta för att bättre kunna utföra sina uppdrag. Hans emotionella avståndstagande kommer dock från ett grymt och våldsamt förflutet.

Ancoran kommer från Tower of Balanor. Hon är resultatet av ett magiskt experiment och hennes förflutna är dolt i mysterier. Då livslängden på dessa magiskt fabricerade varelser är ganska kort har hon valt att leva sitt liv så hedervärt som möjligt. Hon är en spårningsexpert och en god själ som alltid försöker se det bästa i situationer. Detta betyder dock inte att hon inte kan vara praktisk och skoningslös.

Hon är skicklig med pilbågen och en farlig motståndare att möta på avstånd. Hon är obevekligt trogen rebellerna och vill få freden att återvända till världen, så hon följer alla åtaganden som hon anser är rätt.

Genom sitt liv har Leon lärt sig magi i Tower of Balanor. Han använder sina förmågor för att ta tillbaka det som tagits från honom i det förflutna. Tack vare hans expertis inom de olika elementen har han upptäckt att han kan ta vadhelst han vill ha. En gång i tiden var han en god person, men hans törst för hämnd och otaliga motgångar har korrumperat hans moral och han är nu fast besluten att uppnå sina mål till vilket pris som helst.

Som Leon kommer ditt äventyr vara fullt av magiska strider och hotfulla varelser. Du kommer behöva behärska alla fyra elementen för att förstå dess synergier och uppnå hans mål. Leon har förmåga att bli det största hotet mot landet Hesperia.

Daragast är en medelålders krigare som en gång var den främsta svärdsmannen på kontinenten. Om inte den bästa. Med smeknamnet ”The Snake” var han en känd musiker, men har levt i skuggorna under många år. Som en av Leons tidigare lärare har han skyddat och räddat hans liv mer än en gång. På grund av tragiska händelser har han lämnat det förflutna bakom sig för att att leva ett enkelt liv i ensamhet.

Daragast är expert med värja och en mästare i arenorna, både i träningsmatcher och under gladiatorspel med livet som insats. Han visar ingen nåd för sin fiende och har fortfarande inte hittat någon som kan besegra honom. Som Daragast kommer du få slåss mycket. De strategier du tar till dig och de specifika val av svärdsattacker kommer bli grundläggande på ditt äventyr.

Ett lättsamt äventyr när fokuset är lågt

The Ballad Singer är ett avslappnat spel då det inte ställer krav på spelaren när det kommer till gameplay. Det här är en upplevelse, inte en utmaning. Det betyder dock inte att spelet är lätt, men det kan inte på långa vägar jämföras med Bayonetta eller Super Meat Boy. Det närmsta du kommer gameplay är att klicka i olika alternativ för att föra storyn vidare. Men så är det just det som är upplägget här. Det är en visual novel där du upplever en berättelse, en ”ljudbok” som låter dig vara delaktig av en handling. Om du vill ha något lättsamt med fantasyvibbar att ta dig an emellanåt kan jag rekommendera det här spelet.

Summering
Med samma känsla som Drakar & Demoner, Dream Daddy och andra visual novels får vi ett äventyr som vi läser oss igenom. Det är en passiv upplevelse som låter dig interagera med berättelsen och forma din egen väg. Med en myriad av alternativ känns det som att en påverkar händelseförloppen, där alternativen inte är illusoriska. Dina beslut har en inverkan på berättelsen och slutet är inte förutbestämt. Om en tycker om den här typen av spel är det här ett uppfriskande alternativ till Monsters High, Doki Doki Litterature Club och alla andra spel som fyller denna genre.
Bra
  • Bra berättarröster som färgar detaljerna
  • Ett snyggt interface som är praktiskt
Sämre
  • Blir lätt lite för passivt
7
Gillar
Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.