Thrustmaster Y-300P Headset Recension

Thrustmaster tillverkar inte bara racingrattar och högkvalitativa joysticks. En gamer blir inte komplett utan ett par rejäla lurar tätt åtsittande över öronen. Även här vill hårdvarutillverkaren erbjuda det bästa av det bästa. Men orkar de hela vägen fram?

Om du, precis som jag, har sovrummet vägg i vägg med en riktig gamer, i mitt fall min tonåriga son, så vet du att det kan vara svårt att sova när någon smattrar av ett magasin från ett automatgevär i Call of Duty. Lösningen är lika enkel som självklar – ett par rejäla och bekväma hörlurar.

Varvat har försökt att bevara husfriden med hjälp av Thrustmasters förvånansvärt snygga headset Y-300. Modellen kommer i ett antal olika versioner som alla ser lite varierande ut beroende på vilken konsol de är byggda för. Y-300P heter modellen vi har testat. P står för Playstation, vilket kort och gott innebär att de passar till Sonys konsoler, både 3:an och 4:an. Y-300P innehar dessutom officiell licens från Sony, vilket betyder att lurarna begåvats med den av många så hett eftertraktade Playstation-loggan.

Installation

Är det något jag ogillar när det kommer till elektronik så är det sladdar. Ofta är det svårt att undvika just sladdar, men när det kommer till headsets så finns det flera modeller som är trådlösa. Y-300P är inte en av dem, tvärt om. Istället tvingas jag brottas med totalt 5,2 meter sladd. Bekvämt om man sitter en bra bit från tv:n. Ett mindre helvete om man sitter nära.

Thrustmaster levererar ett snyggt och bekvämt headset.

Thrustmaster levererar ett snyggt och bekvämt headset.

Från lurarna går en relativ kort sladd som kopplas in i den väldigt behändiga och mångsidiga fjärrkontrollen. Härifrån fortsätter ett par meter kabel som i änden delar sig i två kontakter, en USB och en med vanlig stereopropp. Skall du använda Y-300P i ett Playstation 4 så räcker det gott och väl, då allt ljud överförs via USB. Sitter du däremot på ett Playstation 3 så kan du bara hoppas att din tv har en hörlurs-utgång. Om så inte är fallet krävs det ytterligare någon meter sladd som mynnar ut i två RCA-kontakter. Dessa kopplas sedan i din TV via AV-ingångarna för ljud. Ja ni fattar, det kan bli ganska många meter sladd i slutänden.

Själva installationen är relativt smärtfri på ett Playstation 4. Det räcker som sagt med att koppla in USB-kontakten så sköter sig resten av sig självt. På Playstation 3 krävs det betydligt mer krångel, precis som jag beskrivit ovan. Här är USB-kontakten inget måste, då den endast tar emot ljudet från micken. När man väl kopplat in alla kablar så gäller det att få konsolen att skicka signalen till rätt ljudutgång, ett äventyr som tog mig ca 30 minuter av frustration och svordomar.

Ljud

När det gäller ett headset så är väl ändå ljudet viktigast? Det är också här det brister lite för Y-300P. För det första så är den grundläggande ljudnivån via USB från Playstation 4 på tok för låg. Efter en hel del pillande i olika inställningar går det att få upp den till acceptabel nivå, men jag hade gärna velat ha ännu bättre tryck i lurarna. Nivån på basen kommer inte riktigt upp i den standard jag tycker man kan kräva av ett par rejäla gaminghörlurar. Däremot är frekvensomfånget väldigt bra och även de minsta av ljud blir väldigt klart.

Många sladdar blir det...

Många sladdar blir det…

Ljudet från mikrofonen är helt ok, under förutsättning att micken är placerad rakt framför munnen. Trots att den är väldigt böjlig så händer det allt för ofta att den glider ner, vilket medför att dina med- eller motspelare kan få svårt att höra dig. Jag skulle dock inte rekommendera någon att använda mikrofonen till att spela in nästa hitsingel. Ljudkvalitén är helt enkelt inte tillräckligt bra.

Uppmärksamma läsare kanske undrar vad som händer med ljudet från handkontrollen Dual Shock 4 när man kopplar in ett headset? Faktum är att det har Thrustmaster också tänkt på. Ljudet från handkontrollen tystas helt enkelt ner och kastas istället rakt in i hörlurarna. Med andra ord så missar du exempelvis inte snacket från polisradion när du spelar GTA 5.

Komfort

Y-300P ser faktiskt mindre ut än vad de faktiskt är. Jag har spelat med hörlurar som är betydligt större och klumpigare än Thrustmasters varianter. Trots sin relativt ringa storlek så täcker kåporna öronen utan att klämma åt öronsnibben mot skallen. Dessutom är de rejält vadderade precis som huvudbandet. Storleken går givetvis att justera och den böjbara mikrofonen kan tas bort vid behov.

På sladden sitter som sig bör en fjärrkontroll som justerar det mesta i ljudväg. Förutom volym, bas och diskant kan också nivån på micken anpassas. Med hjälp av två reglage så kan man snabbt tysta både det utgående ljudet från mikrofonen samt det inkommande ljudet från övriga spelares ofta meningslösa tjat. En funktion jag personligen tackar allra ödmjukast för.

Slutsats

Y-300P kan vara det snyggaste headsetet som bär Playstations logga. Tyvärr dras helhetsupplevelsen ner en aning på grund av det bristfälliga ljudet och de otympliga sladdarna. Thrustmaster levererar dock komfort på högsta nivå och som en bonus så kan headsetet enkelt kopplas in i valfri enhet med ett 3,5 mm stereojack, exempelvis en iPhone.

Y-300 finns även för Xbox One och PC. Nyligen presenterade Thrustmaster också en DOOM-version av headsetet, vilket kanske är den snyggaste utgåvan hittills. Något att spana efter för alla DOOM-fans där ute i stugorna med andra ord.

Specifikationer

Passar: Playstation 3 & 4 samt enheter med 3,5 mm stereojack
Typ: Stereo 2.0
Anslutning: Kabel 5,2 meter

Läs mer om vår betygsskala >>

0 Delningar
Bra
  • Behändig storlek
  • Mycket bekväma
  • Stort ljudomfång
Sämre
  • Många, långa sladdar
  • Brister i basåtergivningen
  • Burkigt ljud från mikrofonen
6.5
Skapligt
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.