Virtua Racing AGES minirecension

Det tog närmre två månader längre för väst att få Virtua Racing AGES på Switch, men nu är det här och väntan är över. Vare sig du lidit dessa två månader, slutligen skaffat ett japanskt konto för att ladda ned det, eller helt sonika inte känt till Virtua Racing förrän nu så kan det vara värt en titt. Särskilt om du gillar arkadracing.

Utvecklingsstudion M2 är kända som retrospelens trollkarlar. Med sin anrika expertis inom emulering och att porta äldre spel (framför allt från arkadhallarna) till moderna maskiner, upprätthåller de en gyllne standard som hela industrin aspirerar och ser upp till. M2 ligger bakom samtliga SEGA-spel på Switchen under AGES-namnet och precis som sina gelikar så är Virtua Racing AGES en spelvärldens motsvarighet till Director’s Cut eller Criterion Collection.

Alla bildrutor – samtidigt

Virtua Racing AGES är en av de första gångerna spelet får hela 60 stabila bildrutor per sekund. Samma utvecklare på M2 lyckades med det redan när man höll på med AGES 2500-serien till PlayStation 2. Denna version kallades Flatout var dock troligtvis inte baserad på originalkoden från arkadspelet. Switchen har i stället fått en väldigt arkadtrogen port med det mesta som de nyare AGES-utgåvorna brukar komma med: fulla kontrollinställningar (inklusive rörelsekontroller), onlinefunktioner så som rankning, reprisinspelning och en musikspelare.

Replay: Virtua Racing AGES bästa låt.
Ingen överdrift: Musikspelaren är bland de bästa funktionerna med de här återutgåvorna.

Även om onlinefunktionerna ger Virtua Racing lite välbehövlig omspelbarhet så är det inte där det häftigaste sker – för det sker lokalt. Virtua Racing AGES stödjer nämligen upp till åtta spelare som med var sin JoyCon i hand kan göra upp i kurvorna på någon av spelets tre banor. Så många spelare på splittad skärm på en och samma maskin är oerhört ovanligt (ära och heder åt Wheelspin till Wii som är ett annat av dessa). Att spelet inte ens hickar av prestationen säger verkligen en hel del om vilket hantverk som ligger bakom. Virtua Racing må inte se mycket ut för världen, men att låta en maskin spela och rita upp i princip åtta exemplar av spelet samtidigt är likväl en bedrift som kräver optimering.

Virtua Racing AGES har ett flerspelarläge som är skapt med mycket eftertanke.
Du kan välja att splitta skärmen så här som du t.ex. kör mot en vän i bärbart läge. En trevlig touch.

Underbart är kort

Vore det inte för online-stöd och lokalt flerspelarläge så hade resan med Virtua Racing AGES varit förbi alldeles för fort. Faktum med att även med dessa spellägen så förblir det ett spel med rätt lite innehåll. Det som finns här är extremt välpolerat – ett levande museiföremål som med största noggrannhet kopierats för att kunna användas på nytt. Faktum med att de som får ut mest av Virtua Racing AGES antagligen är just retrokonnässörer. Det betyder inte att oinvigda inte har något att hämta; med sin prislapp på 70 kronor är det här ändå väl värt att plocka upp. Du bör dock ha rätt inställning till vad du ger dig in på: Virtua Racing är lätt att plocka upp och svårt att bemästra (åtminstone för den här stackaren), men framför allt är det kort. Precis som den här recensionen.

0 Delningar
Summering
Att betala sjuttio kronor för Virtua Racing AGES är som att betala ett billigt inträde till ett museum. Utställningen må vara väldigt liten, men att utforska allt den har att ge tar ändå lite tid. I synnerhet med gott sällskap.
Bra
  • Extremt bra portning av ett anrikt spel
  • Prislappen
Sämre
  • Skralt med innehåll
  • Musiken spelas på tok för sällan
7
Gillar
En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.