Akihabara – Feel the Rhythm Remixed (mini)recension

Akihabara är ett svenskutvecklat rytm-/pusselspel med ett gungande skönt soundtrack och en formatperfekt visuell stil. Ett spel vars kliv från PC över till Nintendo Switch är ett uppenbart genifrag p.g.a. hur bra det gör sig i bärbart läge för spelare som pendlar till jobb/skola.

Nintendo Switch är hem åt en rätt generös drös rytmspel. De första månaderna efter konsolens release avlöste VOEZ och Dark Witch Music varandra och här finns nu hela trettio titlar i genren. Ett av de senaste är Akihabara – Feel the Rhythm Remixed, som tar steget från PC till Nintendos hybridmaskin. Och de är ett perfekt par.

När Sonys PlayStation Portable var rykande färsk i spelbutikerna hängde jag en hel del där. Någon skulle ju trots allt se till att alla demoexemplar gjorde skäl försitt namn och jag vill minnas att jag var rätt duktig på att varmköra det mesta. Bland PSP:ns första fanns ett litet spel vid namn Lumines, som med sin härligt gungande musik och glittriga grafik fick mig på fall. Lyckligtvis behövde jag inte spara till en då väldigt dyr PSP. Min nya telefon, en Sony Ericsson Z910i, kom nämligen med sin egen, om än något mer primitiva version av Lumines och jag fick mitt fix på tåget hem istället.

Vad är en Akihabara?

Har du också spelat Lumines kommer du känna dig hemma i Akihabara. Här finns fyra olika typer av block som ska matchas ihop och bilda större block eller kedjor. När fyra stycken eller fler hänger samman kan du själv rensa undan dem med ett knapptryck, men bara när ”taktpinnen” når den rad du önskar radera från. Länka så många som möjligt för en fet poängbonus.

Du kan ställa in ifall Perfect-tajmingen ska ligga i mitten av raden, eller i början på den.

Mellan varje låt skiftar blocken skepnad. Till en början är det lite förvirrande att själv byta växel så abrupt, men du lär dig snart. Om inte annat hittar du sätt att ”filtrera” med blicken. Själv har jag till exempel lättare för de block som har starka skillnader i färg, i motsats till form. Sedan finns de block som är halvgenomskinliga och låter bakgrunden lysa genom. De är hopplösa att filtrera ordentligt.

”Nästa station: Akihabara”

Jag har knappt spelat Lumines sedan gymnasiet, men Akihabara – Feel the Rhythm är ungefär som jag minns det. Ett ljudspår som fullkomligt absorberar spelaren samtidigt som denne febrilt röjer undan olikformade/-färgade block i takt. Med hörlurarna strax intill trumhinnan (jag kör gärna in-ear-varianten) känns det verkligen som att du blir en del av musiken. Jag fick ständigt påminna mig själv om att titta upp så att jag inte missade min station.

En av kampanjerna innehåller ljudupptagning från ett tågmeddelande i Japan. Extra nostalgiskt för min del!

Och det är här Akihabara verkligen skiner – det går att ta med sig överallt. Den längsta typen av session, alltså en hel kampanj, varar i max en halvtimme och det går dessutom att spela enskilda ljudspår (på cirka tre minuter). Spelet är med andra ord som skapt för pendlare.

Akihabara är ett sådant spel jag kan se mig själv plocka fram då och då för att koppla bort eller slappna av. Det har kanske inte mycket innehåll att ta sig genom; det handlar om tre kampanjer med tio ljudspår om tre dryga minuter vardera. Det som finns här är dock precis lagom och ger ett omspelningsvärde genom sin blotta existens.

0 Delningar
Bra
  • Skönt ljud/musik
  • Passar Switchen perfekt
Sämre
  • Visuellt förvirrande emellanåt
8
Bra
En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.