AOC gör den typen av skärmar man ofta ser esportare använda sig av i diverse turneringar. Det är ett märke som fullkomligen osar gaming brand, hela vägen till den svartröda estetiken med tillhörande RGB-belysning. AG273QZ är en skärm med en hel del av den här sortens pynt, men har också en hel del annat bakom höljet.
Prestanda
AOC AG273QZ har en panel med upplösningen 2560 x 1440 pixlar, även kallat 1440p eller QHD (för att den rymmer fyra stycken 720p-bilder i en). Det är alltså inte riktigt 4K, men samtidigt ett märkbart steg upp från en i full HD på 1920 x 1080 pixlar. Den största skillnaden gentemot en äldre skärm är dock inte upplösningen, utan stödet för HDR (HDR400) och dess maffiga uppdateringsfrekvens på 240 Hz. Eftersom AG273QZ är en TN-panel och den dessutom har stöd för FreeSync innebär det en extremt len bilduppdatering för spel.
TN-skärmar brukar i regel inte vara något vidare för arbeten som kräver färgnoggrannhet, men AG273QZ ger en livlig och fin bild både med och utan HDR påslaget. Trots att bakgrundsljuset är vanlig WLED har den en imponerande djup svärta som ser ännu bättre ut i HDR – åtminstone för spel. Och det är verkligen här skärmen briljerar.
Tillkortakommanden
Det främsta försäljningsargumentet för AG273QZ är helt uppenbart de 240 sidenlena bildrutorna per sekund. Systern AG273QCX är en snarlik skärm som toppar vid 144 Hz, men kostar en bra peng mindre, och mellanbarnet AG273QX landar på toppen 165 Hz. Är dessa 240 Hz värda den extra cashen? För denne konsument är de inte det. Den som spelar titlar som kräver reaktionstider i millisekunder kommer säkert att känna skillnaden, men för oss andra är det här nästan garanterat en överdrift.
Men utanför spelen då?
AOC AG273QZ har varit en alldeles fenomenal kompanjon under den här vårens uppsatsskrivande. När jag inte har spelat Ori and the Will of the Wisps på den har jag redigerat, antecknat och dubbelkollat källor – allt på samma arbetsyta. Den går dessutom att ställa på högkant, vilket gör dokumenthantering ännu skönare. Det här är då rakt ingen kontorsskärm, men den har många finesser som gör den ypperlig att använda som en.
Förutom produktivitet och spel är det främst film och videomedia som dyker upp i sammanhanget, och här är AG273QZ något oslipad. Att se innehåll från streamingjättarna med 4K (ej relevant här, men ändå) och med HDR via dator idag är en helt otämjd best som kräver helt befängda mängder research. Efter timmar av felsökande kan undertecknad fortfarande inte se HDR-material på Netflix, till exempel. Kanske är det allt eller inget, 4K+HDR eller nöja sig med 1080p, som gäller; kanske är det så att AG273QZ inte stöder HDCP 2.2. Den här recensenten måste tyvärr lämna denna fråga öppen. Ett som är säkert är dock att du som främst är filmkonsument har många bättre skärmar på marknaden att välja på – framför allt om du inte är gamer.
Formfaktor
AG273QZ är inte svårare att titta på än någon annan skärm. Den är stor, svart och rätt stilren. AOC:s karakteristiska fot är med, och skärmen monteras på den helt utan skruvar. Väldigt enkelt och användarvänligt. Den har dessutom två små plastkrokar (en på varje sida) att hänga dina hörlurar på. Dessa krokar finns på många andra skärmar, men är verkligen ett designmässigt genidrag för stökpellar som undertecknad.
Under skärmen sitter en härlig styrvårta (ja, det är ett ord) som förutom att fungera som strömbrytare även låter dig enkelt växla mellan in-port (HDMI 1-2, DP 1-2, alltså fyra ”kanaler”), hårkors på/av, förinställda bildprofiler samt ljusregleringen för RGB-lamporna. Det sistnämnda går att stänga av, men inte helt. Ett nödutgångsrött ljus blänger konstant på dig ur ögonvrån och påminner dig om existensens eviga meningslöshet. Själv valde jag en pulserande djupblå färg i stället. Som havet – mycket gladare och somrigare.
Domen
AOC AG273QZ är huvudsakligen en skärm för gamers med höga krav på bilduppdatering och responstid. Dess syskonskärmar levererar liknande prestanda till en mindre peng, med uppdateringsfrekvensen som det till synes enda nedbytet. Det är därför svårt att rekommendera den, eftersom jag själv inte spelar den typen av spel som kräver de responstider som AG273QZ stoltserar med. Det är dock en rätt mångsidig skärm som kommer att få spelen du spelar på den att se riktigt fräscha ut, med den trevliga bonusen att den även är en riktigt bra kontorsskärm. Nu väntar vi bara på att mer spelinnehåll ska ta steget över till fullt HDR-stöd (seriöst, det är pinsamt få titlar!).