Dark Souls: Remastered (Nintendo Switch)

Dark Souls: Remastered är sent ute på Nintendo Switch, men den legendariska klassikern behöver inte förhålla sig till mänskliga begrepp som tid, då den äger det rumsliga.

Dark Souls: Remastered till Nintendo Switch välsignar den populära hybridkonsolen med ännu ett av gårdagens spel. Dark Souls är däremot inte vilket gammalt spel som helst, nej nej. För de som fortfarande minns slog det sju år gamla actionrollspelet ner i spelbranschen med otrolig kraft och efterdyningarna känns än i dag. Även om utvecklaren From Software har avslutat trilogin och gått vidare, verkar det som att Dark Souls inte är färdig med oss konsumenter.

Den här recensionen fokuserar främst på Nintendo Switch-versionen av Dark Souls och inte spelet i sig.

Till sin fördel är Dark Souls ett spel som åldrats med värdigheten i behåll. Stridsmekaniken är fortfarande ett av de bästa, även om det är lite långsammare än sina uppföljare. Grafiken är i sin helhet kusligt vacker och morbid, men såklart grov om du synar den i sömmarna. From Softwares säregna berättarteknik är engagerande för de som bryr sig och är sparsmakad för de som inte gör det. Men hur står sig då Dark Souls på en tekniskt unik konsol som har mindre muskler än rivalerna?

Döden är i dina händer

Den här gången valde jag för ovanlighetens skull att spela som en magiker.

Dark Souls: Remastered är den kompletta formen av spelet. Det inkluderar kvalitetsförbättringar som tillkommit under Dark Souls III samt det fenomenala tilläggspaketet Artorias of the Abyss. Men när det kommer till Nintendo Switch är det hårdvaran i relation till spelet som är intressant och med hårdvara menar jag det handhållna läget.

Hur bra spelet än är och hur mycket jag än dyrkar Dark Souls var tanken av att springa genom Lordran en fjärde gång måttligt roande. Precis som med Remastered till de andra konsolerna, finns det egentligen inget nytt för veteraner att upptäcka. Dessutom är Switchversionen, av naturliga skäl, inte lika grafiskt polerat som till PS4 och Xbone. Däremot blev jag positivt överraskad över hur bra spelet känns i handhållet läge. Det låter löjligt att säga det, men det var nästan som att uppleva spelet på nytt.

Känslan är svår att beskriva men på något sätt blir upplevelsen annorlunda – och då menar jag inte bara att skärmen blir mindre. När jag sitter hopkurad i sängen med Switchen nära mig blir spelupplevelsen mer intim. Visst blev jag fullkomligt uppslukad av Dark Souls när jag spelade det första gången 2011, men jag räknade aldrig med att bli så indragen som jag blir när jag sitter med spelet i mina händer. Att återvända till samma spel flera år senare och uppleva det på en ny konsol med möjligheten att ta med den är dessutom en ganska härlig känsla som jag inte räknade med.

För mig personligen är Remastered till Nintendo Switch en mer spännande upplevelse än densamma till Playstation 4. Jag är inte längre bunden till min teve och soffa, utan kan ta med mig äventyret till sovrummet, balkongen eller badrummet (att spela på toaletten är underskattat). Dessutom har den lilla skärmen den motsägelsefulla egenskapen av att dra in mig i spelupplevelsen och göra mig otroligt fokuserad – något som flera års spelande annars tagit udden av. Dark Souls på Nintendo Switch har påmint mig om spelets storhet och hur mycket jag uppskattar dess oförlåtande spelmekanik. Och för det spelar jag gladeligen genom det ett par gånger till.

Den tråkiga biten

Rent funktionsmässigt fungerar Dark Souls bra på Nintendo Switch. Bilduppdateringen håller ett stabilt flöde på 30 i sekunden (även om jag upplever korta dippar när Switchen är stationerad). Kontrollen är responsiv och har samma layout som på andra konsoler, med möjligheten att flytta funktioner efter eget tycke.

Däremot finner jag det underligt att det inte går att skala om användargränssnittet och textstorleken. I handhållet läge upplever jag att textens typsnitt blir aningen suddig i den nuvarande storleken och att användargränssnittet tar för mycket plats på skärmen. Det är inget som hindrar spelupplevelsen, men det hade definitivt varit en positiv funktion. Av samma skäl hade jag önskat fler valmöjligheter beträffande spelets ljusstyrka och kontrast. Majoriteten av miljöerna i Dark Souls är väldigt mörka och har du lite solljus på den lilla skärmen blir sikten sämre.

  • Upplösning: 720 punkter i handhållet läge och 1080 uppskalat stationärt.
  • Bilduppdatering: 30 rutor i sekunden.
  • Batteritid: ca. 3 timmar med full ljusstyrka och ljud på.
  • Uppkoppling: kräver Nintendo Switch Online.

Berättigar sin plats

Solair amiibon ger Praise the Sun-emoten, men inte hans kläder.

Dark Souls: Remastered till Nintendo Switch fyller ett tomrum i konsolen då spelet erbjuder en ren och avskalad spelupplevelse. Dark Souls är utmanande, sadistisk och nitiskt. Men samtidigt belönande och beroendeframkallande på ett nästan religiöst sätt. Av den anledningen är det inte ett spel för alla, särskilt inte de som föredrar mjuka, medgörliga spelupplevelser. Men ni som trivs i dystra fantasymiljöer och suktar efter en rå utmaning kan finna det självplågeri ni söker i Dark Souls: Remastered.

Även veteraner som kan Lordran som insidan av sin ficka, kan finna en ny, men bekant upplevelse i Dark Souls: Remastered till Nintendo Switch. Men ha i åtanke att spelet inte erbjuder något nytt innehåll – inte ens några Link eller Super Mariokläder finns att tillgå genom spelets Amiibo-stöd.

Läs gärna vår recension på Remastered-versionen av Dark Souls.

Läs mer om vår betygskala >>

Summering
Dark Souls: Remastered till Nintendo Switch fyller ett tomrum i konsolen och erbjuder Zelda-fans en ny typ av fantasyutmaning.
Bra
  • Träsket laggar inte!
  • Ny men bekant upplevelse (för veteraner)
  • En klassiker att ta med överallt
Sämre
  • Dåligt amiibo-stöd
  • Få justeringsmöjligheter
9
Grymt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.