Dell G5 Desktop Recension

Vi har testat en modulär gamingdator vid namn Dell G5 Desktop. Den går både att anpassa vid beställning och uppgradera vid behov. Vi uppskattade dess kompakta form och neonblåa ljus, men tröttnade ganska fort på processorfläkten.

Jag är ingen diktatorisk PC gamer. Min barndom har varit dominerat av tevespel som Nintendo och Playstation. I dag har jag i egenskap som spelentusiast och kritiker ena foten i PC-gaming. Men den foten halkar runt ibland då jag inte har råd att expandera både mitt tevespelande och datorspelande samtidigt.

Därför har det varit otroligt roligt att testa en av Dells modulära gamingdatorer Dell G5 Desktop. Dels för att potatisen som är min ordinära dator inte låter mig uppleva magisk högupplöst grafik i 60 bildrutor i sekunden, men även för att jag älskar att testa hårdvara.

Som vanligt river vi av de tekniska detaljerna innan vi går in i prestanda och upplevelse. Den här gången blir teknikdelen extra tung eftersom detta är en anpassningsbar modell med en myriad av valmöjligheter.

Dell G5 Desktop

Den datorkonfiguration jag fick testa var av en lägre nivå med grundpris på 11 290 SEK bestående av Intel Core i5-9400, 8GB DDR4 och en Nvidia GeForce GTX 1660 Ti. Den här konfigurationen är menad som en inkörsport för en vanlig familj som vill kunna spela dagens trippel-A-spel.

 • Processor: i5-9400 (processor med 6 kärnor/6 trådar, 9 MB cacheminne, 4,1 GHz och tekniken Intel Turbo Boost)
 • Minne: 8GB DDR4, 2 666 MHz
 • Lagring: M.2 PCIe NVMe SSD på 256 GB och 3,5″ SATA-hårddisk på 1 TB, 7 200 v/min
 • Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti, 6 GB GDDR6
 • Moderkort: Dell motherboard Intel H370 Express Chipset
 • Operativsystem: Windows 10 Home

Portar framsida

 • 1 mikrofonuttag
 • 1 hörlursuttag
 • 2 USB 2.0
 • 1 USB 3.0
 • 1 USB 3.1 Type-C-port

Portar baksida

 • 4 USB 3.1
 • 2 USB 2.0
 • 1 RJ-45 Ethernet-port
 • 1 mitt-/bashögtalare LFE-surroundport
 • 1 L/R sidosurroundport
 • 1 L/R främre surroundport
 • DVI/DP/HDMI-portar varierar beroende på grafikkort

Klädd för framtiden

Dell G5 Desktop.

Medan moderkort och chassi är stommen i bygget finns det i grunden tre versioner av Dell G5 Desktop, där grafikkortet är klassificeringen. Nvidia GeForce GTX 1650 4GB GDDR5 är den lägsta modellen och Nvidia GeForce RTX 2060 6 GB GDDR6 är den högsta. Av processorer kan du ha antingen Intel Core i5-9400 eller i7-9700. Ramminnet går upp till 16GB (med möjlighet att maxa till 64GB) och hårddiskar varierar mellan 512GB SSD och 1-2TB 3.5″ SATA och har plats för ytterligare två om det skulle uppstå ett behov i framtiden.

Moderkortet är ett skräddarsytt Intel H370 chipset för Dell G5 Desktop som på grund av sin nätta form (cirka 30% mindre än motsvarande stationära datorer) bara har plats för ett grafikkort. Top tier speldatorer lägger fokus på dubbla grafikkort så att bara kunna ha ett är en nackdel för kräsna gamers.

För en detaljerade listor och modulkonstruktioner av Dell G5 Desktop, se Dells officiella hemsida.

För gemene man är allt det här tekniksnacket rena grekiskan. Medan jag inte kan avhandla varje komponent för sig är det värt att veta att samtliga modeller i G5-serien är starka. Frågan är bara vad ditt behov är? För spel som Fortnite räcker den svagaste varianten mer än väl. Planerar du att spela Doom Eternal på höga grafikinställningar behöver du nog den starkaste varianten.

Liten men stark

Jag ska vara ärlig. Jag har inte varit snäll mot Dell G5 Desktop. Under de veckor jag haft den på besök i mitt arbetsrum har den fått slita. Jag har haft den på i flera dagar i sträck, låtit den ha flera fullspäckade browsers uppe medan jag spelat krävande spel. Jag har laddat ner alla möjliga program och applikationer för att simulera vardagligt bruk. Och jag har pluggat in flera accessoarer och prylar i dess USB-portar för att se om den kan hålla reda på allt.

Dell G5 Desktop har inte svikit mig. Den lilla burken, som är nästan hälften så liten som min ordinarie dator, är en pålitlig arbetsmaskin. Visserligen kan inte ett par veckor jämföras med flera års slit. Men däremot vet jag att just den här lilla burken varit hos andra recensenter som troligtvis behandlat den likadant.

Spelen jag testat på Dell G5 Desktop är Tom Clancy’s The Division 2 med senaste expansionen Warlords of New York, Borderlands 3, The Sims 4 och Destiny 2. Samtliga spel flyter på i silkeslena 60 bildrutor i sekunden med de bästa grafikinställningarna. Jag funderade på att installera vidundret till spel Ark: Survival Evolved, men den dinosaurien tar bara för lång tid att ladda ner på nytt. Enligt utomstående tester hos Dell själva ska konfigurationen jag haft köra Metro: Exodus på över 70 bildrutor i sekunden.

Dell G5 Desktop må kanske inte vara den mest avancerade speldatorn på marknaden, men vad den åstadkommer i sin nätta form och överkomliga pris överträffar ändå förväntan. Det här är en bra, anpassningsbar dator för den som vill spela, men inte kan så mycket om datorer.

Dell G5 Desktop.

Bra koncept för gemene gamer

Dell G5 Desktop är en suverän liten dator som i sin svagaste utformning ändå står sig mot dagens krävande spel. Den starkaste ska vara garderad för VR och de tyngsta spelen. Prisvariationerna mellan konfigurationerna skapar tillräckligt svängrum för ekonomiska förutsättningar samtidigt som möjligheter för uppgraderingar finns.

Chassit, som är utformat med luftcirkulation i åtanke, kan ha en genomskinlig lucka med blått neonljus, för ett sexigare utseende. Innanmätet på datorn är nätt och jämn med få sladdar som kan samla damm. Dessvärre kan fläkten surra ganska högt vid krävande arbete, vilket är väldigt störigt, även om det är nödvändigt för att hålla en jämn prestanda.

I sin helhet är Dell G5 Desktop ett utmärkt alternativ för den spelintresserade (eller mediearbetande) datoranvändaren som är i behov att en liten men stark maskin. Konceptet med modulär datorbeställning är ett genidrag och något som lämpar sig för den generella konsumenten. tänker du inte bygga en burk på egen hand rekommenderar vi att du i alla fall utforskar möjligheterna med att låta skräddarsy datorn genom en återförsäljare som Dell.

0 Delningar
Summering
Dell G5 Desktop är en suverän modulär speldator för gejmern som inte har möjligheten att bygga ihop en fungerande burk på egen hand. Här får du en nätt och färdig burk som lätt kan uppgraderas efter behov. Med ett relativt nytt chipset är den garderad för iallafall den närmsta framtiden. Vad vi inte direkt gillade med den var den högljudda fläkten som i pressade lägen lät som en dammsugare.
Bra
 • Modulär
 • Lätt att öppna
 • Utrymme för att uppgraderas
 • Liten
Sämre
 • Bara plats för ett grafikkort
 • Högljudd fläkt vid krävande arbete
8.5
Bra
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.