Epos B20 Streamingmikrofon Recension

EPOS grundades 2020 och består av utvecklare från Sennheiser, kända för sina högkvalitativa ljudprodukter. Hittills har vi sett headsets från dem, men med B40 får vi en streamingmikrofon som håller måttet.

Jag har alltid haft svårt för headsets. Det kan bero på att många av de jag spelat med har använt potatisar som mikrofoner. Det har varit luddigt, sprakigt, flåsigt och extremt dålig ljudkvalitet. När jag började göra spelvideos med en kompis för ca tio år sedan blev ljudkvaliteten viktig för mig. Sedan dess har jag inte kunnat gå tillbaka till mikrofoner i headsets då en fristående mikrofon alltid har utklassat den kvalitet jag har erfarit från headsetmikrofoner. Under de senaste åren har jag använt en modell som kostat under tusenlappen, men varit otroligt prisvärd. Nu är det dags att testa något nytt och med Epos B20 är det ett väldigt bra första intryck som ges.

Omslag matchar innehåll

Efter att ha packat upp mikrofonen är det första jag reagerar på den stilrena designen, men väldigt användbara finesser på själva mikrofonen. Det finns ingång för ljud in (USB-C till USB) och för ljud ut (3,5mm). Du kan alltså koppla in hörlurar till Epos B20. För egen del kommer den främst användas för streaming och inspelning vid datorn.

Epos B40: promobild från sidorna.

Det finns även fyra reglage på mikrofonen som låter en ställa in den efter smak och behov. Det finns en knapp för att stänga av ljudet, ett volymreglage för hörlurar på ena sidan, fyra ljudinställningar och en gain på den andra. De fyra ljudinställningarna ger olika ljudbilder, anpassade för olika användningsområden av själva mikrofonen.
Efter att ha experimenterat lite med den känner jag att dubbelriktningen fungerar bäst för mig. Den första tanken går nog till läget rakt framifrån, men baserat på min uppsättning sitter den huvudsakliga upptagningen på ”baksidan” av mikrofonen. Om du t.ex. spelar in en podd med någon annan kan stereo eller 360 vara bättre. Stereo ger dock en mer intressant ljudbild, då de som pratar tas upp från specifika håll. 360 fungerar också bra, men jag tror att den är bäst om en vill fånga ljudet i omgivningarna också. Ett ”ambientläge” för utomhusinspelning, så att säga.

Olika ljudupptagningar; stereo, 360 grader, rakt framifrån, dubbelriktning.

Mjukvara som sviker

Det finns ett program att ladda ned, EPOS Gaming Suite, för att ytterligare justera inställningar för mikrofonen, både för in- och utljud. Dessvärre ville det inte fungera för mig. Efter att ha laddat ned det tog det några minuter innan det ens ville starta upp (aktivitetshanteraren sade att det var aktivt, men inget fönster öppnades). När jag väl fick igång det gjorde jag det utan att koppla in hörlurar i mikrofonen. Istället kidnappade det mitt USB-headset och det gick inte att lyssna på de justeringar jag gjorde.

Efter att ha skramlat fram ett 3,5mm headset fick jag till slut ljud, men då ville inte programmet känna av mikrofonen, eller hörlurarna. Jag tog en snabbtitt på felsökningen och när jag såg att det var en flerpunktslista, full med av- och ominstallationer av olika drivrutiner kände jag att jag helt enkelt inte bryr mig. Om det inte vill fungera som det ska orkar jag helt enkelt inte bråka med det. Första intrycket är fortfarande detsamma och jag gör troligen Gaming Suite en tjänst genom att inte bråka vidare med det.

Användarvänlig och flexibel

Epos B20 har ett standard fäste som låter dig skruva fast den på mikrofonstativ, men om det saknas dig ingår det ett litet stativ (se första bilden). Armen som syns sitter fast på själva mikrofonen och kan vridas 360 grader för att anpassa placeringen. Jag använder en mikrofonarm som låter mig justera positioneringen ytterligare, så med den flexibla armen på själva mikrofonen finns det alltid en lösning. Personligen tycker jag att det ser så galet snyggt ut med det tillhörande stativet, men det skulle dessvärre inte vara praktiskt för min del.

0 Delningar
Summering
EPOS B40 är en lika bra som snygg mikrofon. Den är lättanvänd, flexibel och har ett bra ljud. Gaming Suite verkar dock ha en hel del problem, men det är inte livsnödvändigt att använda det för att få ut tillräckligt av mikrofonen. Har du 2200kr över är det här en bra mikrofon som håller hög kvalitet.
Bra
  • Snygg, stilren design
  • Många funktioner i ett litet format
  • Flexibel och lättplacerad
Sämre
  • Om än prisvärt är det en stor prislapp
  • Mjukvaran för ljudinställningar är mest bara dryg
8
Bra
Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.