Flight Simulator X: Steam Edition Recension

Flygsimulatorer är en genre på dekis. Microsofts senaste installation av Flight Simulator släpptes för snart 10 år sedan och företaget har sedan länge lagt ner satsningarna på fler spel i serien. Fansen har dock fortsatt flyga framför sina datorer och det finns otaliga sajter och forum dedikerade till just simflygande.

Att Microsoft lagt ner produktionen av Flight Simulator innebär dock inte att utvecklingen av spelet stannat av, tvärt om. Det är få spel som har så många tredjepartstillägg som Flight Simulator X. Det finns en uppsjö av add-ons som förbättrar allt från texturer till väder och vind. För att inte tala om antalet hemmasnickrade flygmaskiner som finns att ladda ner från nätet.

Till alla flygfans, inklusive min egen stora glädje så verkar det nu finnas en räddning för Flight Simulator X. Utvecklaren av Train Simulator, Dovetail Games, avslöjade i slutet av förra året att de köpt rättigheterna till Flight Simulator-serien inklusive rätten att distribuera Microsoft Flight Simulator X: Gold Edition. I januari släppte man också Flight Simulator X på Steam. Den nya versionen är i stort sett exakt den samma som släpptes för tio år sedan, med undantag för ett par justeringar under ytan. Exempelvis så upplevde många spelare som satt på Windows 7 oförklarliga krascher i spelet, en bugg som enligt utgivaren nu skall vara åtgärdad.

Utvecklingen går vidare

FSX1

Jag sitter hellre bakom skrivbordet och flyger i ett åskväder än uppe i luften.

Fanskaran till Flight Simulator X är enorm och i allra högsta grad aktiv. Det finns forum för diskussioner om garagebyggda cockpits, nätverk för virtuella flygledare och pilotklubbar som samlas för att flyga formationsflygningar med gamla Mustanger. Suget efter en bra flygsimulator har med andra ord inte minskat och besvikelsen hos fanskaran var stor när Microsoft meddelande att de skulle lägga ner utvecklingen av den ikoniska simulatorn. Hoppet har nu åter igen väcks i och med Dovetail Games köp av programvaran.

Jag säger programvara för jag vill egentligen inte kalla Flight Simulator X för ett spel. Det är en simulator med allt vad det innebär av realism och komplexitet. Det går inte att varva en flygsimulator, den har nämligen inget mål, ingen bossfight eller final stage. Du landar och taxar till gaten. That’s it.

När jag påstår att Flight Simulator X inte har något mål så är det en sanning med lite modifikation. Det finns en uppsjö olika uppdrag att klara av, alla mer eller mindre utmanande. Du kan exempelvis flyga en vacker inflygning till en söderhavsö, eller utföra en riktigt knivig räddningsoperation med helikopter vid en oljeplattform ute till havs. För att inte tala om de uppriktigt sagt skitsvåra banorna i Red Bull Air Race. Alla bedrifter belönas med en liten virtuell medalj eller kanske ett digitalt flygcertifikat.

Som du kanske förstår så finns det alltså en del uppdrag att klara av i Flight Simulator X, men alla dessa uppdrag är en bisak i sammanhanget. Köper du Flight Simulator X så gör du det för att flyga rutter eller lära dig att flyga från grunden. Du gör det inte för att få 10 minuters fartfylld action. Att få upp en Boeing 737 i luften och ner igen på ett säkert sätt kräver en hel del kunskap, kunskap du endast kan få genom att plugga och öva. Faktum är att piloter kan tillgodoräkna sig riktiga flygtimmar i en simulator om den är rätt uppsatt. Det säger en del om komplexiteten i spelet.

FSX5

Många knappar blir det. Flight Simulator X har en ganska hör inlärningskurva. Men det finns lektioner att ta till.

Det är inte helt lätt att recensera Flight Simulator X. Det är trots allt inget nytt spel och jag har som ni kanske förstår lagt otaliga timmar genom åren framför min hemmacockpit. Jag måste erkänna att jag är partisk när jag skriver denna recension. Å andra sidan så krävs det kanske en flygfantast för att recensera ett spel av den här typen. Min 13-åriga son som helst spelar Call of Duty hade snabbt lagt ner försöken att läsa sig hur han startar upp en Cessna 172. Att läsa checklistor är helt enkelt inte för vem som helst.

Börjar bli utdaterat

Flight Simulator X har som sagt ganska många år på nacken vid det här laget och det märks med alla icke önskvärd tydlighet. När spelet var nytt var det själva definitionen av ett spel som krävde en monsterdator för att rulla smidigt. Numera kommer man undan med en ganska medioker maskin. Det är alltså inte processorkraften eller grafikkortet som står i vägen för en bra flygupplevelse. Det är istället kringutrustningen. Har du endast ett tangentbord och en mus så skulle jag inte rekommendera dig att starta Flight Simulator X över huvud taget.

Marknaden för joysticks har krympt avsevärt de senaste åren, men precis som fanskaran så finns det företag som är specialiserade på just flygsimulatorer. Saitek är en hårdvaruutvecklare som har en gedigen simulatoravdelning. För i runda slängar 40 000 kr får du en näst intill komplett cockpit, inklusive gasreglage, instrumentpaneler och pedaler. Naturligtvis finns det billigare och mindre avancerade alternativ, men en joystick är det minsta du behöver för att få en bra simulatorupplevelse. Då kommer du undan med ett par hundralappar.

Hopp om framtiden

Dovetail Games övertagande av Flight Simulator X öppnar många dörrar som tidigare verkade stängda och låsta för all framtid. Nu ser både utvecklarna fansen nya möjligheter för simulatorn. Dovetail Games har redan släppt ett par tillägg på Steam, men inget av dem har direkt rosat marknaden. Istället får nu tredjepartsutvecklare chansen att sälja sina alster via Steam, något som garanterat kommer att skjuta på utvecklingen av nya tillägg.

FSX4

Överkurs. Klarar du banorna i Red Bull Air Race så kan du kalla dig själv ett riktigt flygar-ess.

För mig har Steam-utgåvan visat sig ha en del buggar och krasch-problematiken har tyvärr funnits kvar. Samtidigt har jag märkt att spelet uppdateras ganska ofta, något som gjort programmet mer och mer stabilt. Grafiken är inte heller toppmodern, men vad kan man begära av ett spel som är tio år gammalt? Tyvärr är inte heller flygplatslistan uppdaterad. Visst, du kan flyga till alla jordens registrerade flygfält, men nya flygplatser lyser med sin frånvaro.

Jag törs lova att så länge inget släpper en helt ny version av Flight Simulator så lär X-utgåvan leva kvar i många år till. Dovetail Games köp lovar gott inför framtiden och det kanske till och med blir så att de väljer att utveckla en helt ny Flight Simulator-version. Om inte annat så är det på tiden att den gamla trotjänaren får en rejäl uppdatering. Det är alla vi flygnördar värda efter så många år bakom spakarna på en utdaterad programvara.

Läs mer om vår betygskala >>

0 Delningar
Bra
 • Flight Simulator lever!
 • Alla tredjepartstillägg
 • Den stora fanskaran
Sämre
 • Utdaterad grafik
 • Kräver mycket utrustning
 • Fortfarande buggigt
6
Skapligt
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

4 Kommentarer

 1. Hej
  Kan man använda en pc med Windows 10 för att spela Microsoft flightsimulator X strem edition?

  Svara
 2. Hej Carolin. Ja det skall gå utmärkt. Är du dock intresserad av bra flygsimulatorer så finns det bättre alternativ. Hojta gärna till i så fall så guidar jag dig rätt.

  Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.