Gynoug (mini)Recension

Ratalaikas senaste skjutarspelsportning är Gynoug. Ett på flera sätt udda val – och knappast det bästa.

Gynoug (uttalas [ji:nå:g]) är en av många, många skjutarspel på SEGA Mega Drive. Det är också ett av de spel som fått lite kärlek av portingenjörerna Ratalaika Games. Till skillnad från Gleylancer före det så har dock inte Gynoug någon större skara fans. Själv minns jag det mest som ett i raden av spel med ett kanske inte helt tidsenligt omslag. I Nordamerika hade det titeln Wings of War och i samtliga regioner släpptes det 1991, alltså hyfsat tidigt i konsolens livscykel.

Ingen större bedrift

Gynoug är ett udda val bland Mega Drive-skjutare att bringa till moderna plattformar. Det lyckas inte med några större bedrifter vare sig grafiskt, musikaliskt eller gameplay-mässigt. Efter en kort introsekvens som tar dig till titelskärmen är det bara att köra igång. Det här är så rättframt ett actionspel kan vara, och det fortsätter i den ådran genom hela alltet. Mellan banorna finns inget annat än ett Round Clear-meddelande innan nästa område tar vid.


Banorna i Gynoug är inte överdrivet långa, och delas dessutom i mitten av en miniboss. De avslutas sedan av en lite större boss. Några gigantiska, skärmtäckande vidunder är det inte på tal om. De flesta består av en eller ett antal sprites (animerade element) som rör sig rätt stelt och har förutsägbara attackmönster. Din egen sprite är liten – betydligt mindre än den biffiga monstrositet som omslaget och titelskärmen vittnar om. Det borde göra undanmanövrar enkelt, men faktum med är att Gynoug har rätt ryckiga kontroller vad gäller hastigheten du rör dig i. Det tar ett bra tag att vänja sig vid och leder till många tillfällen där du duckar från en kula bara för att krascha huvudstupa in i en annan.

Får snabbt (Gy)nog

Fans av skjutarspel är rätt bortskämda i dag, särskilt på Nintendo Switch och PlayStation 4. I ett klimat där Darius, Cotton och tidigare nämnda Gleylancer sätter ribban är det helt enkelt för högt för ett spel som Gynoug att ta sig över. Det här spelet är kortare, mindre polerat och i allmänhet inte särskilt inspirerat.

Det välvilligaste uttryckbara om grafiken är att bossdesignen är bisarr på det där skräckfilmsaktiga sättet. Det, och faktumet att hela skärmen täcks av din eldgivning nästan omgående – och det helt utan tappad bilduppdatering. Trots detta är det inte mycket som kallar en tillbaka till spelet när eftertexterna väl rullat. Det inkluderar musiken, som är förvånansvärt tråkig för att vara ett skjutarspel till SEGA Mega Drive utvecklat i Japan. På det stora hela är det med andra ord helt okej att hoppa över Gynoug.

Gynoug släpptes på PlayStation 4, Nintendo Switch och Xbox One den 12 november 2021. Prislappen är cirka 60 kronor. Denna recension är möjlig tack vare en recensionskod.

0 Delningar
Summering
Oinspirerat, tråkigt och undermåligt jämfört med allt annat utbud. Vänta på något bättre. Spela Gleylancer så länge.
Bra
  • Mycket på skärmen utan slowdowns
  • Enstaka snygga områden
  • Intressant bossdesign
  • Billigt
Sämre
  • Tråkigt magisystem
  • Överkänsliga kontroller
  • Musiken är en besvikelse
5
Okej
En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.