HP 16 Omen-wd0995 Recension

I nästan trettio år har Hewlett-Packard levererat PC-apparater på löpande band, utformade för nytta och nöje. Det är dock de sista femton åren bolaget satsat på gaminglaptops i en bredare bemärkelse. I år är det HP 16 Omen som är bolagets senaste satsning att tillfredställa gamingpublikens hunger efter en "hyfsad" speldator värd namnet.

HP går in för ny satsning mot gamerpubliken

Hewlett-Packard har i drygt tre årtionden profilerat sig inom PC-branschen som ett konsumentvänligt alternativ kring användarvänliga hemdatorer, utformade för arbete och nöje. Bolagets satsningar på billiga PC-produkter togs väl emot och lade grunden för den ställning på marknaden som HP har idag. De senaste femton åren har HP verkligen lagt krutet på att ta fram ordentliga speldatorer. Som de flesta gamers känner till vid det här laget är fräscha datorer som är kompetenta nog att hantera de senaste spelen mycket dyra i inköpspris. Kvalitet har blivit likvärdigt med stora hål i plånboken. Under 2023 har HP stoltserat med sin splitternya HP 16 Omen-wd0995 som sägs vara ett riktigt kraftpaket under motorhuven till ett hyfsat rimligt pris. För 13–14 000 kronor får du en robust laptop med den senaste tekniken i form av en vid bildskärm, generöst ddr5-minne och en snabb processor – allt toppat med ett NVIDIA® GeForce RTX™ 4050-grafikkort.

Okej, hur fungerar den användarmässigt?

När laptopen landar på mitt bord noterar jag omedelbart den avskalade, smäckra ytan. Omen-logotypen går inte att missa och utstrålar attityd mot användaren. Under botten finns ett fläktgaller som kyler ned datorn. Ingenting avslöjar att den främst är en speldator och skulle troligen smälta in utmärkt i kontorsmiljö. Snabbt startar den igång och introducerar mig till sitt system. Åtskilliga gånger föreslår den förbättringar för att höja upplevelsen, exempelvis en manuell scanning för att frigöra mer utrymme. Den är relativt lätt i händerna och klockar in strax över 2 kilogram.

Kvaliteten på skärmen är helt okej, stundvis riktigt bra.

Med sin 16-tums bildskärm ger den en bra överblick över händelseförloppet i mina spelmässiga sessioner, men 1080p-upplösningen kan bli ett litet aber för den som söker maximera effekterna i maskinen under stridens hetta. Nu vet undertecknad att HP fått kompromissa för att hitta balansen mellan budget-prestanda och här upplever jag att man lyckats rätt bra. I samband med recensionen av Call of Duty: Modern Warfare III fick jag känna av vad laptopen mäktade med.

Bilduppdateringen flyter på smidigt och laddningstiderna går fortare än vad jag trodde. Wifi-uppkopplingen är konstant stabil och jag märker inte av något ”lagg” under onlinematcherna som brukar vara det största stresstestet för bärbara PC-datorer. Det interna SSD-minnet på 512 Gb är dessvärre en liten besvikelse när jag inser hur mycket nämnda spel slukade vid installationen (ungefär en fjärdedel). Ett tips är att komplettera setet med en uppgraderad hårddisk för att slippa samvetskvalet hur många spel man kan ha installerade på den interna hårddisken.

Tangentbordet fyller sin funktion som ett tangentbord ska göra. Dock upplever jag att tangenterna är lite ”små” och trycker ibland fel under en hetsig batalj. Men troligen är det en personlig smaksak hur knapparnas ergonomi ska utformas. Touch-plattan är desto mer responsiv och hyfsat generös sett till datorns storlek. Vid sidan av datorn finns anslutningsportarna i form av ett flertal så kallade SS USB-uttag. SS står för Super Speed och är en benämning på överföringshastigheten av information mellan två inkopplade enheter. På vänster sida finns ett USB-uttag, hörlursuttag samt en Ethernet-anslutning för LAN-uppkoppling av flera andra datorer inom ett mindre nätverk. På höger sida har vi två USB-uttag, HDMI-anslutning och en mindre USB C-anslutning. Med andra ord finns en rejäl uppsättning av möjligheter kring till- och uppkopplingar för nytta och nöje.

Ett prisvärt mittenalternativ mellan ekonomi och muskler

HP Omen 16-wd0995 är ett prisvärt alternativ för dig som söker en gaminglaptop utan alltför höga krav. Den klarar sitt uppdrag att leverera en kvalitativ spelupplevelse som erbjuder det mesta som ett modernt PC-spel kräver. AMD-komponenterna kan dock inte mäta sig i längden med utbudet från Nvidia och Intel i termer av processorkraft. Utseendet, portarna och ergonomin gör att den passar utmärkt i offentliga miljöer på kortare eller längre basis. Kan du ha överseende med fläktljudet, de tekniska begränsningarna och batterilivslängden så har du ändå en kraft att räkna med när du håller tingesten i dina händer.

0 Delningar
Summering
Hewlett-Packard levererar för i år en helt okej gamindator. Den kommer inte kosta dig skjortan men heller inte knocka dig medvetslös bakom tangentbordet. Bakom den till synes anspråkslösa ytan finns ett litet kraftpaket som visar var skåpet ska stå. Grafiskt och ljudmässigt finns inget att anmärka, bortsett från den fasta 1080p-upplösningen. Jag hade dock förväntat mig lite mer av batteriet som mer än gärna laddas ur när man mest behöver det. Utöver småpetitesserna jag HP:s senaste alser varmt rekommenderas för dig som söker ett budgetvänligt och prisvärt alternativ på PC-fronten.
Bra
  • Hyfsat lätt och bekväm
  • Många anslutningsportar
  • Bra prestanda för sin prisklass
  • Stabil skärm och upplösning
Sämre
  • Batteritiden borde vara bättre
  • 1080p-upplösningen begränsar
8
Bra
Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.