HP Omen 16 (2022) recension

Ända sedan HP lanserade sin produktserie Omen 2014 har gamers kunnat köpa bra speldatorer direkt från bukshyllan utan att behöva oroa sig för att behöva bygga burken själv. HP har genom åren lärt sig vad gamers vill ha och med släppet generationen Omen-datorer närmar de sig perfektion. Men det finns ännu lite detaljer att slipa på.

Vi på Varvat har fått klämma, känna och leka lite med 2022 års utgåva av Omen, närmare bestämt en laptop med 11 generationens Intel Core i7 11800H, 16 GB RAM, 1 TB SSD och en full-HD-skärm på 16.1 ”, 144 Hz och en responstid på 7 MS. All grafik får sin kraft från ett NVIDIA GeForce RTX 3070 med Max-Q-design (8 GB). Många siffror blir det, men för den insatte går det att utläsa att HP levererar en väldigt kapabel laptop som klarar de flesta spel utan att få härdsmälta.

Välutrustad

En av utmaningarna vid designen av en laptop för spel är att få till riktigt bra hårdvara som funkar för även de mest kräsna games. Många av er vet att ett bra tangentbord kan innebära skillnaden mellan vinst och förlust i en intensiv CS-match. Jag kan lunga er med att säga att tangentbordet är en av de stora styrkorna hos Omen 16. Datorn är utrustad med ett tangentbord i full storlek som kan belysas i regnbågens alla färger. Den smarta anti ghosting-tekniken gör att du aldrig behöver oroa dig för att dina knapptryckningar inte skall registreras vid de mest intensiva matcherna. Jag tänker inte gå in så mycket djupare på datorns trackpad. Den är stor och gör sitt jobb bra, men jag vet samtidigt att den absoluta majoriteten av våra läsare ändå kommer att koppla in en mus i datorn. För ingen spelar väl FPS -spel med en styrplatta?!

Omen 16 kommer med Windows 11 installerat.

Den nya Omen-serien har fått en liten make over jämfört med den förra generationen, men det är fortfarande svart som gäller. Det är utan tvekan en snygg laptop HP designat, men den matta finishen blir lätt lite kladdig och fingeravtryck sätter lätt sina spår på chassit. Skall jag vara helt ärlig så kan jag tycka att HP:s arbetsstationer för kontorsbruk, ni vet de där i borstad aluminium, ofta är snyggare och mer stilrena än Omen-datorerna. Men det kan kanske ha med min ålder att göra. När man passerat 40 är det inte så viktigt med fräck design och miljoner färger på knapparna.

Skärmen är minst lika viktig som design och tangentbord och på den modell vi testat sitter en full HD-skärm på 144 Hz som faktiskt är väldigt bra. Jag måste erkänna att jag sällan spelar de där spelen som kräver den bästa skärmen på marknaden, men jag har genom åren lärt mig se skillnad på skit och pannkaka. Skärmen gör sitt jobb och som gamer kan jag inte begära mycket mer. Vi snackar trots allt av en bärbar dator som möjliggör spelande vart du än befinner dig.

Koppla in allt!

HP har verkligen inte snålat med anslutningsmöjligheter på Omen 16. På sidan hittar vi inte mindre än en Thunderbolt-port, tre st USB TypeA 5-portar, en USB C-port, anslutning för HDMI 2.1, minidisplay och en gammal klassisk nätverksport. Dessutom kan du ansluta din dator till Wi-Fi och Bluetooth med 5.2-standarden, vilket möjliggör överföring i över en gigabyte per sekund. Inget att klaga på här alltså.

HP har inte snålat med anslutningarna.

För tre år sedan testade vi en tidigare Omen-modell och vi hade då en del synpunkter på svag batteritid och högljudda fläktar. Det första intrycket av Omen 16 är att det mesta av dessa ”problem” nu åtgärdats och att vi nu har en relativt tyst dator med betydligt bättre batteritid. Men faktum är att om jag sätter burken på lite hårda prov så går den även nu över i det jag kallar flygplansläge. Det låter helt enkelt som att fläktarna vill få den att lyfta från bordsskivan, så pass hårt jobbar de. Batteritiden är dessvärre fortfarande en besvikelse. Enligt HP skall datorn klara drygt sex timmars användning på enbart batteri, men jag har svårt att se i vilka förhållanden vi når de tiderna. I viloläge kanske? Faktum är att om jag bara kollar på Youtube så dör batteriet efter knappa tre timmar. Kör du tunga spel kan du räkna med ungefär hälften av den tiden.

Klarar den DCS?

Jag brukar personligen mäta en dators prestanda i dess möjlighet att leverera stabila FPS i en krävande VR-miljö och givetvis har jag låtit Omen 16 genomgå DCS-provet. Det innebär helt enkelt att jag tar reda på hur datorn klarar av den krävande flygsimulatorn DCS World i virtuell verklighet med ett HP Reverb G2 VR-headset. Jag måste tillstå att Omen 16 gör sig mycket bra som VR-maskin. Det innebär också att typ alla andra spel som finns kommer att stå sig mycket bra i den här burken.

Tyvärr måste jag säga det igen: Snälla HP, sluta förinstallera massa skräp på era datorer. Ingen blir lyckligare av McAfee och Express VPN. Låt användaren installera de program de själva vill ha istället för att fylla burken med onödig bloatware.

Visst, svart är snyggt, men chassit blir ofta kladdigt av fingeravtryck.

Värt pengarna? Du avgör

Den nya generationen Omen-laptops kommer i en hel del olika modeller och prisklasser. De allra flesta levereras med 16 GB och en SSD-disk på 1 TB, vilket lär räcka för många spel. Priserna sträcker sig från helt överkomliga 8 000 kr till lite mer saftiga 19 000, men i de högre prisklasserna så sticker Omen verkligen ut. För de runt 17 000 kr den testade modellen landar på får du en väldigt kapabel gamingstation i bärbart format. Du får som alltid vad du betalar för. Ser du bara till att befinna sig i närheten av ett eluttag så kan du i princip spela vilket spel som helst vart du än befinner dig. Och det måste ju ändå vara själva tanken med en gaming-laptop?

0 Delningar
Bra
  • Snygg och stilren
  • Klarar de flesta spel
  • En gel drös anslutningar
Sämre
  • Fortfarande för dålig batteritid
  • Högljudda fläktar
  • Blir lätt kladdig
8
Bra
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.