Just Dance 2024 Edition Recension

Till skillnad från föregående spel i dansserien så är Just Dance 2024 Edition mer än en årlig utgåva, det är en plattform för dansälskare. Med konstanta uppdateringar och en prenumerationstjänst kliver Just Dance på en ny scen. Men är det ett golv fans vill dansa på?

Just Dance 2024 Edition är den senaste utgivningen av Ubisoft:s långlivade dans- och rytmserie. Som namnet kanske avslöjar är Just Dance 2024 Edition inte en regelrätt uppföljare, utan en årlig utgåva av det nya formatet. I fjol släppte de nämligen Just Dance 2023 Edition som satte en ny standard för det populära dansspelet. Istället för nya uppföljare med diverse sångpaket att köpa till mellan utgåvorna, gjorde Ubisoft istället som de flesta andra utgivare gjort de senaste åren: de gjorde ett live service-spel.

Just Dance 2024 Edition är i enklaste mening en expansion till 2023 Edition, men som också går att spela separat.

Torra händer gör bra dansfötter

Det var ett tag sedan den här gubben gav sig på ett Just Dance, men praktiken är densamma som den alltid varit. Gestikulera med en kontroll i takt till danscoachen och musiken. Det är rekommenderat att dansa stående med gott om utrymme runtom dig, men det går lika bra att spela som en soffpotatis. Just Dance har sedan länge standardiserat synkroniseringen med mobiltelefoner för att dels kunna tillgodose upp emot 6 stycken spelare samtidigt och komma runt besväret med kontroller med gyrofunktioner. Och Just Dance 2024 Edition gör det enkelt att komma igång med appen; bara fota sifferkoden och sedan koppla upp dig mot konsolen.

Värt att tänka på när kidsen dansar eller när du sätter på spelet på en fest är att handsvett lätt kan leda till olyckor. Risken är överhängande i de svårare danserna som har många snabba moves, samt i det förbättrade workout-läget. Som bolånstagare och familjefar får jag en smärre hjärnblödning när jag hör en Playstation-kontroll eller mobiltelefon trilla i golvet – de prylarna är ju svindyra! Om du är likadan vill jag rekommendera Just Dance 2024 Edition till Nintendo Switch istället. Nintendos konsol har handleds-spännen på sina kontroller och vad jag hört så är dansspelet likvärdigt på Switch. Annars är en bra idé att varje spelare får använda sin egen telefon när de flaxar med armarna.

Just Dance 2024 Edition, Ubisoft 2023.
Just Dance 2024 Edition, Ubisoft 2023.

Schysst spellista – och mer därtill om du drar bankkortet

Just Dance 2024 Edition kommer paketerad med 40 låtar från olika genrer och blandade artister. Överlag är det en festlig kompott inklusive vår egna Zara Larsson, den tidlösa artisten Whitney Houston och fenomenet BTS. Även Ubisoft:s eget band The Just Dance Orchestra är med på ett hörn. Smaken är ju naturligtvis delad och alla kommer ha någon åsikt om spellistan. Fast som en spellista för fester är variationen ändå okej. Eftersom Just Dance 2024 Edition mer eller mindre är ett sångpaket till Ubisoft:s nya Just Dance-tjänst kan du som äger 2023 Edition samla alla låtarna på ditt konto. Och mer därtill om du tecknar tjänsten Just Dance+.

Den grafiska designen och användargränssnittet är festligt och får dig att komma i stämning. Övergången till mer verkliga (fast ordentligt sminkade) dansare är riktigt läckert, samtidigt som spelet behåller sin visuella identitet. Vissa musikvideos kan bli lite plottriga, men överlag är scenerna snygga och tematiska. Det känns verkligen som en fest när dansen är igång!

Just Dance 2024 Edition låtlista

 • ”A Night in the Château de Versailles” by The Just Dance Orchestra 
 • ”A Queda” by GLORIA GROOVE 
 • ”After Party” by Banx & Ranx ft. Zach Zoya 
 • ”Butter” by BTS 
 • ”Calm Down” by Rema 
 • ”Canned Heat” by Jamiroquai 
 • ”Can’t Tame Her” by Zara Larsson 
 • ”Chaise Longue” by Wet Leg 
 • ”Cradles” by Sub Urban  
 • ”Cure For Me” by Aurora 
 • ”DESPECHÁ” by ROSALÍA 
 • ”Don’t Cha” by The Pussycat Dolls Ft. Busta Rhymes 
 • ”Flowers” by Miley Cyrus  
 • ”Gimme More” by Britney Spears 
 • ”How You Like That” by BLACKPINK 
 • ”I Am My Own Muse” by Fall Out Boy 
 • ”I Wanna Dance With Somebody” by Whitney Houston 
 • ”I’m Good (Blue)” by David Guetta & Bebe Rexha 
 • ”I’m Not Here to Make Friends” by Sam Smith 
 • ”It’s the Most Wonderful Time of the Year” by Andy Williams 
 • ”Kill Bill” by SZA 
 • ”Makeba” by Jain 
 • ”My Name Is” by D Billions  
 • ”Never Be Like You” by Flume Ft. Kai 
 • ”Sail” by AWOLNATION 
 • ”Rapper’s Delight” by Groove Century 
 • ”Say My Name” by ATEEZ 
 • ”Seven” by Jung Kook ft. Latto 
 • ”Shine a Little Love” by The Sunlight Shakers 
 • ”Stronger (What Doesn’t Kill You)” by Kelly Clarkson 
 • ”Survivor” by Destiny’s Child 
 • ”Swan Lake” by The Just Dance Orchestra 
 • ”Tainted Love” by The Just Dancers 
 • ”Tití Me Preguntó” by Bad Bunny 
 • ”Treasure” by Bruno Mars 
 • ”vampire” by Olivia Rodrigo  
 • ”Wasabi” by Little Mix 
 • ”Whitney” by Rêve 
 • ”Woof” by Sofi Tukker 
 • ”you should see me in a crown” by Billie Eilish 

Dans som service och problematiken med det

Just Dance 2024 Edition, precis som med 2023 Edition, är en ny era av partyspel. Som nämnt tidigare har spelserien nu gått över till en plattform med tillhörande onlinefunktioner inte helt olikt ett live service-spel eller en streamingtjänst. Det du får när du köper Just Dance 2024 Edition är egentligen tillgången till utgåvans 40 låtar. Dyrare versioner av spelet inkluderar längre prenumerationer av Just Dance+, tjänsten med massor av funktioner.

Frågan blir därför: Vem är Just Dance till för? Det vill säga vad är målgruppen?

Just Dance 2024 Edition, Ubisoft 2023.
Just Dance 2024 Edition, Ubisoft 2023.

Jag som aktiv gamer och familjefar skulle måhända köpa ett partyspel att ta fram på fester eller bara för barnen. Men eftersom vi redan har sjukt många prenumerationer och streamingtjänster inom media skulle jag aldrig frivilligt betala för Just Dance+. Det innebär att vi skulle behöva nöja oss med de 40 låtarna. Vilket är okej, om det var tydligt förmedlat.

Problemet jag upplever är att det inte framgår att den fullständiga upplevelsen främst åtnjuts via Just Dance+. Varken på förpackningen eller i annonser online står det att 2024 Edition är nära länkat till Just Dance+. Även om ett köp av spelet innehåller en kostnadsfri testperiod av Just Dance+ tycker jag det är lite fult. Hade jag varit en vanlig konsument på jakt efter ett dansspel är risken överhängande att hela prenumerationstjänsten gått mig över huvudet.

Inte intuitiv

Innan det går att ha roligt med Just Dance 2024 Edition har du ett par hinder att ta dig förbi. Och för någon som mig, som inte har spelat något av de nyare Just Dance-spelen, var det klumpigt och enerverande att komma igång.

Till att börja med kan du inte hoppa direkt in i en dans, sådär som du kunde i äldre generationers musikspel som Guitar Hero. Istället blir du uppmanad att synkronisera med en mobiltelefon, eller att ladda ner applikationen om du inte redan har gjort det. Det ska också koppla upp och logga in på ett länkat Ubisoft-konto. Den här processen tar egentligen bara tid första gången du startar upp spelet. Fast varje ny dansare behöver hämta applikationen och synka sin telefon – vilket kan bli ett gissel på en fest när personer hoppar in och ut mellan danser.

Mitt största problem med Just Dance 2024 Edition är framförallt hur icke-intuitivt det är. Spelet låter dig initiera en sång utan att synka någon mobiltelefon. Det fastnar i laddningssekvenser av olika anledningar (troligtvis på grund av att musiken strömmas). Spelet ger inga notifikationer när något är fel, så du måste felsöka innan det går att dansa. När det här hände mig förlorade jag motivationen att spela. För erfarna dansare är detta troligtvis inte något större hinder. Framförallt inte om du har Just Dance 2023 Edition sedan tidigare och bara adderar innehållet från 2024 Edition (de är kompatibla). Men för en gamerfarsa med otåliga barn så behöver det gå fort och smidigt att komma igång.

Just Dance 2024 Edition, Ubisoft 2023.
Just Dance 2024 Edition, Ubisoft 2023.

En övergång mot nyare tider

Just Dance 2024 Edition fortsätter Ubisofts satsning mot danstjänsten Just Dance+. Med en god och varierad blandning av danser samt ett enormt utbud online är Ubisoft något stort på spåret. Evenemang och roterande teman gör Just Dance+ till något som ett kollektiv skulle kunna hålla vid liv länge. Disney-temat som rullar just nu verkar riktigt skoj för familjen! Men som med alla onlinetjänster inom spelbranschen är framgång nyckfull och en stor risk för många företag.

Just Dance är en spelserie som är över 14 år gammal. Det finns uppenbarligen en målgrupp dedikerade och återkommande gamers som tycker om att skaka rumpa framför teven. Fast när spelet inte är helt nybörjarvänligt undrar jag inte om Ubisofts andra danstjänst, Just Dance Unlimited, som helt enkelt ger dig tillgång till de äldre generationens Just Dance-spel, inte är ett betydligt smidigare koncept. I dagsläget är Just Dance Unlimited däremot varken kompatibelt med de nyare spelen, danserna eller musiken på Just Dance+. Framtiden ligger i den nya danstjänsten.

Just Dance 2024 Edition är utan tvekan en bra investering för spelaren som tycker om dansspel och vill investera framåt. Prenumererar du redan på Just Dance+ och äger 2023 Edition är detta en självklarhet. Men för spelare som bara dansar någon gång ibland är Just Dance Unlimited troligtvis ett bättre alternativ. De äldre Just Dance-spelen är billigare och ger dig ett potentiellt större utbud med Unlimited.

0 Delningar
Summering
Just Dance 2024 Edition fortsätter med onlinetjänsten Just Dance+ som introducerades med fjolårets spel. Tjänsten är tänkt att förse spelarna med nya anledningar att dansa och att aktivera seriens kollektiv. Men vill verkligen den generella spelaren prenumerera på ytterligare en onlinetjänst? Att komma igång med danserna är av någon underlig anledning otroligt bökigt. Det tar både tid att förbereda kontroller (mobiltelefon är helt klart det smidigaste i större grupper) och är otydligt varför en dans inte går att spela. Överlag är Just Dance 2024 Edition en schysst investering om du älskar att dansa till musikvideos, på hemmafester, eller vill tävla mot andra dansare online från tryggheten av ditt vardagsrum. Fast är du någon som dansar sporadiskt klarar du dig lika bra med något av de äldre utgåvorna.
Bra
 • Workout-läget är faktiskt bra
 • Festlig presentation
 • Prenumerationen ger mycket underhållning
Sämre
 • Inte kompatibel med Just Dance Unlimited
 • Dålig intuitivitet
7
Gillar
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.