Karmaflow: The Rock Opera Videogame Act I

Karmaflow är ett spel som tar en bekant genre och fräschar upp den med lite tung rockmusik. Resultatet är oväntat bra.

Mitt första möte med rocksymfonin Karmaflow var på förra årets Comic Con Gamex. Då passerade jag Basecamp Games bås i ett klassiskt fall av mäss-yra, men i ögonvrån såg jag något som fångade mitt intresse. Det var en vacker miljö av marmorpelare, röda gobelänger och gräddvit himmel. Ett snack med producenten Ivo van Dijk och en testgenomgång var allt som krävdes för att jag skulle bli frälst i hårdrockens tecken.

Några månader senare satt jag sedan där med spelet och söp in alla intryck. Tyvärr var spelet inte som jag mindes det från mässan, eller som jag förväntade mig. Kontrollen var lite sladdrig, figuren dunsade ograciöst i marken efter varje hopp och banorna var fulla med buggar. Det var så illa att jag till och med kontaktade Ivo och sa som det var.

Ivo berättade då att de just hade patchat spelet och fixat många av problemen. Med relativt färska minnen från Comic Con Gamex, bestämde jag mig för att ge Karmaflow: The Rock Opera Videogame en andra chans. Det är ett beslut jag inte ångrar.

En Rock ’n roll-saga
I Karmaflow: The Rock Opera Videogame tar spelaren kontroll av en så kallad Karmakeeper, vars uppgift är att upprätthålla balans i de olika världarna. För att göra detta ger och tar den karma från olika ting och väsen i miljöerna för att slutligen konfrontera världarnas härskare och avgöra deras öden.

I grund och botten är Karmaflow ett plattformsspel med pusselfunktioner. Genom att flytta karma mellan olika punkter kommer spelaren förbi hinder i banorna. Detta kan vara att resa en bro över ett stup eller aktivera en hiss. Själva plattformandet är medelmåttigt men erbjuder tillräckligt mycket variation för att underhålla. Det som gör Karmaflow annorlunda är ljudet.

Allt i Karmaflow berättas genom sång, musik eller ljud. Tillsammans med de dystra miljöerna ger det spelet en helhet som berör på ett sätt som andra spel inte gör. Där många spel idag satsar på videosekvenser som påminner om scener ur filmer bjuder Karmaflow istället på en musikalisk upplevelse mer i stil med en konsert eller musikal.

karmaflow conductor muse

Ett av spelets funktioner är att spelaren får påverka sångens och berättelsens riktning. Kul om en vill spela igenom det en andra gång.

Stora artister och djup lyrik
Ett av spelets stora säljargument – och fantastiska bedrift – är namnen utvecklarna lyckats värva till sin produktion. Simone Simons (Epica), Dani Filth (Cradle of Filth), Marc Hudson (Dragonforce), Tony Kakko (Sonata Arctica) och Alissa White-Gluz (Arch Enemy) för att bara nämna några, är alla stora inom rockscenen och tillför liv åt karaktärerna med sina röster.

Det är inte bara de kända rösterna som gör Karmaflow till en sådan grym upplevelse utan lyriken. Bana ett och två, som är de enda banor tillgängliga i akt ett, handlar båda om ångest och hur det kan förstöra något som en gång var vackert. Det fina i texterna är att de är skrivna med sådan känsla att de har flera lager av emotionellt djup och för att förstå dem fullt ut måste en själv som lyssnare ha upplevt ångestens olika tillstånd.

En munsbit stillar inte hungern för mer rock
Den första akten av Karmaflow: The Rock Opera Videogame är en ny och fräsch spelupplevelse som blandar två omaka former av underhållning till en rockande självklarhet. Sångerna med sina melankoliska teman har satt sina spår i mig och jag kommer ibland på mig själv med att nynna på dem. Konfrontationen på första banan mellan konduktören och hans musa är en särskilt minnesvärd duett framförd av Marc Hudson och Alissa White-Gluz!

Tyvärr är spelet lite för kort i sin nuvarande form. När jag väl kom fram till den vackra tredje banan, som utspelar sig i himlen, bröts magin med ett ”tack för att du spelat akt ett”. Med en speltid på tre timmar känns just nu utropspriset på 14,99€ lite högt, även om akt två som kommer i april ingår. Men jag hade velat spela vidare nu, jag hade ju precis kommit in i rytmen. Jag vill höra den befjädrade ormkvinnan sjunga klart sin sång. Jag vill se om det finns något vackrare än marmorpelarna i himlen.

För tillfället får Karmaflow det relativt höga betyget åtta, då det imponerar med sång och musik. När akt två släpps, i april, kommer betyget revideras och anpassas för dess helhet, men som det ser ut nu är Karmaflow: The Rock Opera Videogame Act I inledningen till en fantastisk konsert.

Karmaflow: The Rock Opera Videogame Act I finns att köpa nu på Steam. Act II blir tillgängligt utan extra kostnad i april för alla som köpt Act I.

0 Delningar
Bra
  • Lyriken
  • Sången
  • Musiken
Sämre
  • Plattformshoppandet
  • Opolerat
  • Slutar när den vackraste banan börjar
8
Bra
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.