Lexip Pu94 Gaming Mouse Recension

En del påstår att det krävs något verkligt revolutionerande för att bryta gamla vanor. Vad krävs det inte då för att få en hel generation gamers att byta ut sin gamla mus mot något helt nytt? Ganingmusen Lexip Pu94 gör ett försök att utmana gamla konventioner med hjälp av en kombinerad mus och joystick, men frågan är om det är en bra ide?

Historien om Lexip Pu94 började på crowdfunding-plattformen Kickstarter där den märkliga musen gjorde oväntad succé och drog i närmare en halv miljon dollar. Rekord för en datormus med stor marginal. Med framgången kom också medial uppmärksamhet och en press att leverera en färdig produkt. Nu finns musen att köpa för runt 1500 kr och vi på Varvat har fått möjlighet att sätta den på prov. Frågan är om Lexip Pu94 får oss att packa ner våra gamla grejer och börja spela våra spel på ett helt nytt sätt?

På ytan är det mesta som vanligt. Allt är dock inte som det ser ut.

Lexip Pu94 är inte likt något vi skådat tidigare. Vid första anblicken ser det ut som helt vanlig mus med en blygsam tumspak på sidan. Så långt inget nytt. Det är inte förrän du fattar den med handen som märker att något inte är som det brukar. Hela musen kan tiltas i alla led och det är just den funktionen som skall förändra gamingen i grunden. Tanken är att genom att kombinera musens vanliga funktioner med en 360 graders joystick skall spelaren kunna hantera fler funktioner i en och samma enhet. Samtidigt lämnas den andra handen fri att göra annat. Frågan är bara vad?

Det är svårt att vänja sig vid musen tiltfunktion och till en början ser jag inte riktigt vad den skall vara bra för. Jag använder den på samma sätt som jag alltid använt möss i spel. Jag rör mig med ASDW och siktar med musen. Den ostabila känslan i Lexip Pu94 gör snarare att min precision minskar. Det krävs helt enkelt att jag tänker en bra bit utanför boxen innan jag hittar en bra användning för den inbyggda joysticken. Efter lite experimenterande hittar jag faktiskt en del fiffiga sätt att dra nytta av Lexip Pu94 fulla potential.

Vad skall vänsterhanden göra?

I de flesta spel är det möjligt att mappa upp rörelseschema till analoga styrspakar och visst går det utmärkt även med Lexip Pu94. I Call of Duty: Black Ops 4 lyckas jag helt enkelt att programmera in alla rörelser i musen, något som lämnar vänsterhanden helt fri till annat. Det enda vettiga jag kommer på att göra med min lediga hand är att ladda om och använda min melee-attack. Dock upplever jag hela rörelsen onaturlig och jag byter snabbt tillbaka till mina vanliga inställningar.

Det är inte förrän jag testar att manövrera flygplan i Battlefield V som jag förstår storheten i Lexip Pu94. Plötsligt känns rörelsen helt naturlig och planet kan styras i alla led genom en lätt knyck med handleden. Här blir plötsligt precisionen överlägsen allt annat än en riktig joystick och det är med ens lätt att bli kung i luftrummet. När jag dock tvingas kontrollera vanliga fotsoldater visar sig Lexip-musen från sin svaga sida. Det är svårt att lägga någon direkt tyngd på musen då den helt enkelt ger vika för din kraft. Det faktum att knapparna på musen är relativt korta gör att jag som ganska stora händer måste spela med krökta fingrar. Det så kallade klogreppet är ingen höjdare ur ergonomisk synpunkt.

Många axlar blir det…

Lexip Pu94 är ingen stor mus och lämpar sig troligen bäst för lite mindre händer. Den levereras med en lagom tilltagen, flätad sladd som kan kopplas loss. På sidan har den, förutom två vanliga tumknappar även en liten joystick som jag ännu inte funnit någon funktion för. Som brukligt har musen även RGB-belysning som kan hanteras via Lexips egen mjukvara. Här kan du också programmera knapparna och ställa känsligheten på lasern mellan 50–12 000 dpi. Mjukvaran är faktiskt riktigt intuitiv och det är lätt att ställa in de olika funktionerna efter eget tycke och smak.

Jag får skavsår

Vi har testat Lexip Pu94 med musmattan B5 från samma tillverkare och tillsammans utgör de en märklig kombination. Musens keramiska fötter gör att motståndet mot underlaget är snudd på obefintligt. Det är som att hantera musen på en hinna av is, något jag inte känner mig helt bekväm med. Jag kan däremot tänka mig att det finns spelare som kan dra nytta av den låga friktionen. Det som så småningom får mig att lägga undan B5 till förmån för min vanliga, mjuka musmatta är det faktum att B5 ger mig skavsår, bokstavlig talat. Musmattan har en hård, vass kant nedtill, precis där du vilar din handled. Frågan är hur produktutvecklarna tänkte när de designade B5? Troligtvis fokuserades på lite friktion och fräck design med RGB-belysning. Samtidigt glömdes tyvärr användarvänligheten och ergonomin bort.

Lexip Pu94 och B5 är tyvärr ingen vinnande kombination.

Det är kul att se att någon vågar sig på att försöka sig på ett paradigmskifte när det kommer till hårdvara. Det är också roligt att se kraften i gräsrotsfinansierade projekt när de resulterar i färdiga produkter. Lexip Pu94 är en helt ny typ av mus som troligen kommer att förändra spelandet för en hel del gamers därute. Dock så tror jag inte att den är tillräckligt bra eller revolutionerande för att sätta ett djupare avtryck i historien. Priset på ca 1500 kr lär tyvärr skrämma bort många nyfikna, potentiella kunder. Men har du pengarna och älskar arkadsimulering, typ Elite: Dangerous eller liknande spel så kan Lexip Pu94 bli en game changer. Dock på bekostnad av ett bekvämt grepp.

0 Delningar
Bra
  • Innovativ design
  • Överlägset låg friktion
  • Bra programvara
Sämre
  • Ostabil
  • Något för liten
  • Ingen vidare ergonomi
5
Okej
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.