Som spelrecensent får jag ibland en del udda förfrågningar. Många spelutgivare och hårdvaruutvecklare vill gärna att vi sätter deras produkter på prov och ger våra ärliga åsikter om produkten i fråga. När jag för ett tag sedan fick frågan om jag ville titta lite närmare på den smarta glödlampan Geeni Prisma hade jag ärlig talat lite svårt att spel-kopplingen. Utgivaren påpekade då att det kan vara schysst att ha fullständig kontroll över ljuset i gamingrummet, ett argument jag faktiskt kan skriva under på.
Geeni Prisma är en så kallad smart glödlampa, en lampa som är uppkopplad mot nätet och därigenom kan kontrolleras via en app i valfri smart telefon. Installationen är enkel; ladda ner Geenis egen app, skruva sedan i lampan i passande sockel. Därefter styr du allt via din telefon. Ljusstyrka, färg, färgtemperatur och scheman. Glödlampan har inbyggd WiFi-mottagare och det första du behöver göra är att via appen berätta för lampan vilket nätverk den skall koppla upp sig mot, en process som är väldigt enkel. När uppkopplingen väl är klar kan du faktiskt styra din lampa vart än du befinner dig, så länge du har kontakt med internet. Du behöver med andra ord inte sitta på samma nätverk som Geeni.
Mängder av olika scheman
Det överlägset mest imponerande är dock alla funktioner appen erbjuder. Jag är oftast väldigt skeptisk när en app vill veta vart jag befinner mig och i detta fallet kunder jag faktiskt inte se nyttan med det, men i sann recensentanda lät jag ändå Geeni få ta del av min platsinformation. Gissa om jag är glad att jag gjorde det!
När Geeni vet vart jag befinner mig, vet också appen vilket väder det är ute, när solen går ner hos mig. Ja, den vet till och med luftkvalitet och luftfuktighet i mitt närområde. Utefter dessa förutsättningar kan jag sedan ställa in en mängd olika scheman för lampan. Det är inga problem att få lampan att själv dimmas någon halvtimme innan skymning. Eller varför inte sprida ett varmare ljus om det regnar ute? I appen finns flera förinställda scheman som kan förvandla Geeni till en pulserande discolampa eller ge rummet en härlig inramning i regnbågens alla färger. Möjligheterna är många och jag kommer snabbt på mig själv att nörda ner mig ohälsosamt mycket i ljusets påverkan på oss människor vid olika väder. Faktum är att jag till och med känner mig något piggare efter att ha testat Geeni i några veckor.
Geeni Prisma kan också koppas ihop i grupper. En smidig funktion om du har flera lampor i samma rum. Du behöver då inte styra dem en och en utan kan kontrollera alla via ett gemensamt gränssnitt i appen. Att ljuset sen kommer via en avancerad LED-teknik gör det bra både för miljön och plånboken den dag elräkningen kommer. Du kan också spara ström genom att ställa in så att lampan släcks automatiskt när du lämnar ditt hem och tvärt om, tänds när du kommer hem.
Men allt är inte bara perfekt med en smart glödlampa. Med tanke på all den teknik som måste packas in i ett enda klot så blir resultatet en relativt stor glödlampa. Då jag nästan uteslutande kör spottar hemma hos mig hittar jag faktiskt bara två lampor där Geeni passar. Turligt nog är en av dessa platser i mitt gamingrum. En annan lite irriterande nackdel är att alla som vill styra lampan måste ha en egen app. Mina barn kan inte på ett enkelt sätt tända lampan med full styrka utan att be mig om hjälp. Har jag ställt in belysningen på svagt orange, så lyser lampan på samma sätt näsa gång jag sätter på den via strömbrytaren.
Är Geeni smartast?
Marknaden för smarta produkter har bokstavlig talat exploderat de senaste åren och jag har givetvis inte hunnit testa alla smarta glödlampor som finns tillgängliga. Jag kan därför inte uttala mig huruvida Geeni är den bästa produkten på marknaden. Jag vet till exempel att det finns lampor med inbyggda högtalare. Jag är dock övertygad om att en smart lampa inte är smartare än den app som styr den och jag törs lova att Geeni har tagit fram en mycket funktionell och intuitiv app. Tyvärr finns den inte på svenska i dagsläget.
Så till frågan om mitt spelande har blivit bättre med nytt ljus i rummet? Knappast, skulle jag påstå, men jag måste ändå erkänna att det ger en viss känsla att kunna anpassa ljuset efter humör och omgivning. En gladare och piggare gamer blir säkert en bättre gamer.