E-sport har alla förutsättningar att vara jämställd och ändå är det långt från verkligheten. Kränkningar är vanliga och tjejer är särskilt utsatta, där sexuella trakasserier är vardag. Föreningen Female Legends har sammanfattat hur tjejer upplever e-sportmiljön och släpper nu rapporten “Gå tillbaka till köket – Varför finns det inga tjejer i e-sport?”
Att det finns få tjejer i proffssegmentet av e-sportscenen är knappast någon nyhet. Dessutom är det många tjejer som slutar spela i tonåren. Varför det är så, utforskar Female Legends i rapporten som publicerades i veckan.
– När vi startade Female Legends var kunskapen om tjejers situation i e-sport låg, och många hävdade att tjejer inte alls har det tuffare i miljön. Projektet Framtidens E-sport gav oss möjligheten att grotta ner oss i ämnet, säger Liza Lind, projektledare.
I projektet Framtidens E-sport har över 130 tjejer intervjuats, och 300 personer av alla kön har svarat på frågor om e-sportmiljön. Intervjuerna visar bland annat att tjejer i hög grad blir utsatta för sexuella kränkningar, men också att de ofta känner sig ensamma. Tjejer bjuds sällan in till informella sammanhang, till exempel LAN, och blir ofta sist valda när laget ska tas ut. Den psykosociala stress som ställs på tjejer i onlinespel gör att många slutar med något de älskar. Rapporten sammanställer också forskning på ämnet tjejer i e-sport.
– I projektet har det blivit tydligt för oss att tjejer får fightas i motvind för att kunna utöva sitt största intresse; e-sport och spel. De flesta tjejer har uttänkta strategier för att orka vara i spelmiljön. Det kan vara att inte använda röstchatten eller att välja att spela ett spel där man inte behöver interagera med andra, säger Lillie Klefelt, kommunikatör.
I rapporten finns råd och tips till den som är kompis, syskon, förälder, lärare eller arrangör för hur vi tillsammans ändrar det rådande klimatet och skapar en mer inkluderande miljö där alla känner sig välkomna. Rapporten finns att ladda ner gratis på femalelegends.com.
Female Legends är en förening för tjejer och icke-binära som håller på med e-sport och spel. Föreningen grundades 2016 och erbjuder ett community där tjejer och icke-binära kan nätverka, hitta spelkompisar och diskutera spel, e-sport och den sociala miljön. Framtidens E-sport startade 2018 och går i mål 2021. Projektet finansieras av Arvsfonden.