Det finns massor att göra i NHL 17, inte minst all customization som tillåter dig att skräddarsy loggor, lag, verksamheter, arenor och mer. Vill du lira som en företagare och bygga upp ett lag med ekonomiska strategier är det nya Franschise-läget den perfekta businessdrömmen. Är du en prestigehungrig spelare som vill leva ut hjältedrömmen finns det uppgraderade Pro-läget med filmiska moments-klipp från dina milstolpar i karriären som garanterat boostar egot. Eller varför inte bygga ditt drömlag i HUT som nu har samma synergifunktioner som FIFA HUT? Men det är inte allt som tillkommer i NHL 17.
Enligt EA Sports är NHL 17 den största årliga installationen av sportserien. Förutom utökningar i befintliga spellägen och en substantiell mängd customization förbättras även spelkänslan med bättre on ice-känsla och en mer responsiv kontroll. För både nybörjare och veteraner finns informativa coachtips som handleder dig i din utveckling. Dessutom har närspelet framför mål utvecklats för att ge dig känslan av närvaro när du spelar defensivt och möjligheten att avbryta och vända anfall. Sedan har målvakten fått kärlek och uppgraderats med massor av autentiska poser och räddningar. NHL 17 är helt enkelt mycket mer hockey.
Vad jag personligen gillar mest med NHL 17 är den nya svårighetsgraden Semi-pro. Läget låter avskräckande för spelare som mig som inte alls är i närheten av pro. Men vad den gör är att justera variablerna så att det blir lättare att göra mål. Semi-pro lades till för att hjälpa nybörjare att komma med i matchen (haha) och ha kul – och jag kan avslöja att det fungerar! Jag har inte haft så här kul med ett sportspel sedan NHL 94 och det ska jag säga är en genuin komplimang.
Problemet för mig har varit att serien blivit allt mer sportsimulering än ”spel” och jag har haft svårt att ta mig över tröskeln som blivit högre och högre. Stundvis har den rentav varit skräckinjagande. Semi-pro tillsammans med de inputförslag som dyker upp i realtid gör det möjligt för mig att vinna några tekningar och pressa in några mål, vilket i sin tur gör spelet roligare. Semi-pro sänker tröskeln och gör NHL 17 mer arkadaktigt, mer lättillgängligt. Mer kul!
Jag är inte den som finner nöje i att sitta ner och spela sportspel, om de sportspelen inte har Mario och Peach i huvudrollerna. Men NHL 17 är första gången på länge som jag blir riktigt engagerad i en sport. Varje tekning är en dödlig kamp, varje anfall en taktisk prövning och varje utvisning ett incitament till mer aggressivt spelande. NHL 17 lockar ut sportentusiasten i mig genom bra gameplay och en responsiv kontroll utan att jag behöver kunna namnen på alla tröjor. Det är bra speldesign.
För den inbitna hockeyfantasten ser NHL 17 ut att bli ett suveränt spel med många intressanta spellägen att grotta ner sig i. Till exempel det mer balanserade EA Sports Hockey League med ett nytt progressionsystem grundat i customization. Eller det nya spelläget World Cup of Hockey som för första gången i seriens historia introducerar en liga på internationell nivå och som med största sannolikhet blir poppis inför stundande World Cup. Samtidigt öppnar NHL 17 också upp armarna och blir mer lättillgängligt med den frivilliga svårighetsgraden Semi-pro.
Det finns en varningslampa dock. Ett så stort paket som NHL 17 måste ha inneburit arbetspress på ett arbetslag som i vanliga fall inte producerar innehåll av den här kvantiteten och risken finns därför att fler buggar än vanligt slinker igenom kvalitetskontrollen. Med ny kollisionsteknik och puckfysik fruktar jag för ett hop av rörelse- och kontaktbuggar som kan irritera i ett annars störtskönt gameplay. Till exempel upplevde jag inkonsekventa utvisningar som fick mig att undra vad domarna egentligen höll på med.
Men det kanske bara var jag som spelade väldigt aggressivt.
NHL 17 släpps den 15 september till Playstation 4, Xbox One och PC.