Gaming allt större

För de som inte känner till vad gaming är så kan det definieras av att det gäller att spela spel vare sig det är via sin mobil, på en spelkonsol, med en dator eller via någon annan form av utrustning. Traditionellt ansågs det vara en sysselsättning som avnjöts helt själv, men i och med att det numera finns videospel online där flera deltagare kan delta har det börjats ses mer och mer som en gruppaktivitet. 

Gaming har blivit mer populärt sen möjligheten att betta på e-sport har blivit allt vanligare hos allmänheten – och att det hela tiden kommer uppdaterade listor på nya bettingsidor utan konto 2022, vilket gör bettingen säker och tillgänglig.

Gaming har under åren gått igenom flera epoker då det ansetts att själva gamingen nått sin absoluta topp och inte skulle kunna öka mer – men då har det kommit ny teknik och därmed nya spel som gjort att gamingen har ökat ytterligare. Bland annat smartphones och rörelsesensorer är två faktorer som gjort så att nya spel utvecklats och har fångat fler användare hela tiden. Gaming har numera blivit så vanligt att det delas upp i termerna “casual gaming” för de som bara spelar ibland och “hardcore gaming” för de som lägger ned mycket tid på spel.

Hur det började

Det första datorspelet heter Tennis for two och presenterades redan i oktober 1958 – och handlade om tennis eller pingis och det gick ut på att spela en lysande boll fram och tillbaka med ett streck som skulle föreställa ett racket med hjälp av en spelkonsol. Detta var föregångaren till spelet Pong som skapades 1972 och blev det första kommersiella spelet som var riktat till allmänheten på marknaden. 

Dock har det funnits spel som inte nått allmänheten då gemene man inte hade tillgång till en dator – och det är bland andra Spacewar! som stannade på universiteten på 1960-talet och handlade om att skjuta ned sin motståndares rymdskepp.

Under 1980-talet varnade många forskare för att spelen Mortal Combat och Death Race 2000 var alldeles för verklighetstrogna och våldsamma, och att spelaren kunde få men av att spela dem. Under samma tidsperiod fick vi även lära känna Donkey Kong och Super Mario i spelet Donkey Kong som under 1982 och 1983 drog in 280 miljoner dollar till Nintendo.

Populäraste spelen

Det populäraste datorspelet i världen 2021 var PlayerUnknown’s BattleGrounds, eller PUBG som det förkortas till. Andra populära spel är Fortnite, DOTA 2, League of Legends och Counter-strike eller CS som förkortningen lyder. 

0 Delningar
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.