Onemarks kåserier: Den perfekta samlarutgåvan

För vi har alla köpt mindre perfekta

Vad samlare vill ha?

Trist nog verkar intresset för att göra bättre samlarutgåvor vara ljummet. Det verkar snarare ha blivit en tävling om vem som kommer sist. En ohärlig blandning av brutna löften (se No Man’s Sky eller Fable 2), låga ambitioner (Bulletstorm) samt rent och skärt vanvett (läs: töntiga PR-stunt).

Så vad är lösningen på detta i-landsproblem? Vad vill den självutnämnda experten – jag – ha?

En utgåva

Låt oss göra en sak klar först: Den ultimata samlarutgåvan av ett spel är EN utgåva. Det är inget projekt man behöver ett Excel-ark för att hålla reda på; ingett uppkarvande av innehåll och samlarsaker spridda över en Limited Edition, en Collector’s Edition, en Limited Collector’s Edition, en Day One Edition och/eller en Ultimate Edition. En särskild utgåva, kalla den vad du vill, ska innehålla alla begränsade godsaker – inklusive spelet (något t.ex. Red Dead Redemption 2 misslyckades med)! Den ska med fördel vara prissatt efter innehållets kvalitet och värde. Så, nu till detta innehåll.

Funktion

Ge mig något med en faktisk funktion och inte en massa bråte att täcka dyrbara hyllmeter med. Ett gott exempel är Metroid: Samus Returns som gav mig en brosch jag gärna bär i kavajslaget. Vad sägs om manschettknappar härnäst? Pins och broscher kan knappast kallas användbara, men de kan åtminstone se fina ut såväl på kläderna dina som i hyllan. Vill du ha ett annat gott exempel ligger världskartor och inventarielistor rätt högt upp – särskilt om de kommer som tygstycken (Dragon Age: Inquisition, Dragon Quest XI). Dekoration och nytta i en härlig kombination som ser helt fantastisk ut inramad på väggen.

Uppenbara tillägg här är saker som Säsongspass (finns de ska de banne mig ingå i en samlarutgåva!), muggar (i och för dig gjor till förbannelse, men bör nämnas), bärväska (gäller främst bärbara konsoler), klädesplagg (t-shirt, halsduk, slips/slipsnål, till exempel) och klocka. Det här är saker som inte alla samlarutgåvor behöver eller kanske ens borde ha, men de är exempel på trevliga extraprylar som faktiskt har ett användningsområde i den så kallade verkliga världen.

En karta över Grandia som nog är mer dekorativ än funktionell.
Bild: Randomisedgaming (tumblr) via shmuplations.com

Positiva exempel på funktionellt innehåll i samlarutgåvor är ett ypperligt textämne i sig självt, och ett vi säkert återkommer till i framtiden.

Fint pynt

Jag gillar att ha fina saker i hyllan. De flesta som köper samlarutgåvor håller antagligen med mig när jag säger så. Förutom lull-lull som pins och broscher som nämnts ovan så är statyetter och figuriner det uppenbara att ha med i en samlarutgåva. Som sagt är det tyvärr få som verkligen lyckas nå en lagom standard av hantverkskonst. De som gör det är desto bättre och då får de gärna kosta en slant extra.

När jag lät frågan gå runt menade många på att statyetter och figuriner kanske bäst lämnas till företag som sysslar med det som heltäckande affärsmodell, så som First 4 Figurines och Good Smile Company. Jag ser dock inte varför de inte kan samexistera. Än bättre: Varför inte låta någon av dessa stå för produktionen? Prislappen kanske inte blir i rimligaste laget (framför allt inte vad gäller F4F), men för samlare som vill ha både spelet och en välgjort statyett låter det hela rätt bra.

Ett företag som gör figuriner rätt är Nintendo. Såväl Fire Emblem som Kirby, Splatoon och till och med Skylanders (Supercharged, närmare bestämt) har fått utgåvor med amiibo. Dessvärre har dessa varit hela säljargumentet och det enda extra i de överdimensionerade lådorna i vissa fall (Kirby: Planet Robobot, Splatoon och Captain Toad: Treasure Tracker, för att nämna några). Även här finns det alltså lite att jobba på.

Konst och musik

Illustrationsböcker (art books) och ljudspår (soundtracks) är ett måste för många köpare av samlingsutgåvor. Jag tycker själv att de är bland det bästa när de är välgjorda.

Art books tar en massa plats och bläddras sällan genom mer än en gång, menar många på. Andra använder dem som referenser till cosplay eller som en bok att ha på soffbordet och bläddra i när andan faller på. Själv tycker jag om att ha en hylla dedikerad till illustrationsböcker, guideböcker och speltidningar. De flesta är ju trots allt rätt små. Vad jag önskar är dock att fler hade mer än bara lite skisser och konceptillustrationer i sig. Jag vill ha med kommentarer av allt från illustratörer till producenter, kodare och komponister. Det här får dessutom det dubbla syftet att visa personerna bakom produkten du har framför dig. Ett ypperligt sätt att personifiera och förmänskliga ett spel.

Att Octopath Traveler kom helt utan CD i Europa gör mig fortfarande bitter, även om det bara var en Sound Selection-skiva.

Soundtracks ska vara kompletta och på CD, SACD, DVD eller Bluray. Inget tjafs med (oftast) fula USB-minnen fyllda till brädden med kopieringsskydd. Ljudspåren får oftast sina egna släpp separat på fysisk media, och då ofta en bit efter spelet är släppt. Låt då själva masteringen och tryckningen vara identisk och ge samlarutgåvan ett särskilt omslag till sin CD/whatever eller något annat litet extra som kan ge den där känslan av att det var värt att köpa den. Jag kräver mer än en ”Greatest Hits”, helt enkelt.

Några andra punkter

Några mindre inlägg kan sammanfattas här som ”allt annat”.

Omslag: Reversibelt eller alternativt omslag utan en massa loggor och reklam på. Ett slipcase i papp kan också fungera, även om jag själv föredrar annat eftersom papp tenderar att vara ömtåligt. Steelbooks är också ett alternativ, men för mig personligen är det få som är särskilt kul att äga och även de är ömtåliga för rispor. Dessutom innebär de ofta att ett fodral (originalet eller steelbooken självt) får stå tomt, vilket ärligt talat känns lite dumt.

Gimmickar och roliga idéer: Mizuiro, ett dating-spel till Sega Dreamcast och PC, hade en samlarutgåva som kom med ett frö. Som för att symbolisera den spirande kärleken var det meningen att du skulle vattna det här fröet och få det att växa, kanske plantera om det så småningom. Det skulle åtminstone kunna vara så. Det kan ju också vara kattmat. Jag ber att få återkomma i ärendet. Min poäng är dock att det är en väldigt intressant idé. Nu är ju inte alla välmenta idéer något positivt. Den radiostyrda buggyn från Mass Effect: Andromeda är både originell och cool rent konceptuellt, men faller på att den kräver en app som förr eller senare inte stöds (kanske redan nu), och att den var till ett dåligt spel som inte ens följde med i sin egen samlarutgåva! Nåja, bara fantasin sätter gränser för dessa gimmickar, och de får gärna fortsätta.

Mizuiro: Den perfekta samlarutgåvan? Kanske, kanske inte.
Kattmat eller frö?
Bild: hit-japan (ebay).

Att sätta ihop en samlarutgåva borde vara PR-grenens mardröm hos var utgivare. Det är precis så det ska vara. Vi är kanske inte alla överens om vad som ska vara i en samlarutgåva, men vi kan nog alla vara överens om att den ska vara kul att äga. Det finns bra anledningar till att den inte ens ska vara ovanlig, men det ämnet kan vi lämna därhän till en annan text. Nu ska jag hitta någon billig IKEA-låda till mina tomma spellådor så att jag kan ställa undan mina lådor medan jag ställer undan mina lådor.

Vad eller vilka är några av din/-a bästa samlarutgåvor? Vad gör du med alla gigantiska lådor? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

FöregåendeSida 2 av 2

2 Kommentarer

  1. vill du köpa några boxar av mig 🙂

    Svara
    • Lösa boxar har jag på tok för mycket av allaredan. Det är ju trots allt insidan som räknas 😉

      //Daniel

      Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.