Papparecensioner: Colors Live

Colors Live till Nintendo Switch är ett digitalt målarblock med pennor och penslar – det är ett kanvas där du går loss konstnärligt och där den kreativa gränsen är dina egna tekniska begränsningar. Colors Live är lätthanterligt och lämpar sig för alla åldrar, men du kanske ändå vill låta 5åringen klottra med kritor istället för på en pryl för tre papp.

Mina ungar älskar att rita. Jag har stora högar med mer eller mindre fina konstverk som visar deras konstnärliga utveckling och intressen genom åren. Insekter, streckgubbar och färgglatt kladd. Med en allt mer digitaliserad vardag har de kreativa uttrycken ibland fått övergå till mobiltelefoner och paddor. ”Här, rita med ditt finger på telefonen så pappa kan sitta på toaletten ifred.” Enda problemet är att 99% av alla målarappar är annonsfixerat skräp. Resterande är dyra proffsverktyg.

In kommer Colors Live till Nintendo Switch från svenska Collecting Smiles. Det är en uppföljare till Colors 3D på Nintendo 3DS och kommer tillsammans med en specialutvecklad tryckkänslig penna. Colors Live var en framgångsrik Kickstarter från i fjol och nu lanserar de appen via distributören Wendros. Det är en ordentlig applikation för teckning och målning på Nintendo Switch som passar både stora och små konstnärer på alla nivåer.

Colors Live – en målarbok i din Switch

Det är vanligt i dag att målarprogram och bildredigeringsprogram smälter in i varandra. Penslar och hinkverktyg får sällskap av saxar och lassomarkeringar. Men Colors Live är ett tydligt steg tillbaka till ”the basics”. Förutom lager är de enda verktygen du har penslar, radergummi och en färgpalett. Det kan låta tråkigt men precis som teckning med blyerts och målning med oljefärg är det dina inneboende talanger och tekniker som möjliggör din konst.

Till din hjälp har du Color Quest, ett spelläge som ger dig särskilda utmaningar menade att utveckla dina konstnärliga ådra. Dessa gör du på en slags spelkarta som känns lite som ett äventyrsspel. Tyvärr kan du bara göra en utmaning om dagen, vilket är ett underligt val. Dessa är dock värdefulla om du inte går på konstkurser eller orkar titta på Youtube-lektioner.

Pennan är mäktigare än kritan

En av de starkare säljargumenten med Colors Live är den tryckkänsliga pennan. Denna möjliggör precisionsmålning och som namnet avslöjar, olika effekter med penslarna. Precis som en pensel kan ge hårda och mjuka drag, eller en penna tunnare och starkare linjer, ger den tryckkänsliga pennan en schysst dynamik till konstprocessen.

Det är en fin och funktionsduglig penna, vars gummispets skall hålla i hundra timmar (du får två i förpackningen). Den är lätt att hålla i och passar de flesta händer. Tyvärr är sladden som du kopplar in i Switchens 3,5mm uttag ganska stel och kommer ständigt i vägen när du byter vinkel på skärmen eller flyttar handen för att justera zoom eller penslar. Det är visserligen något du vänjer dig vid och är en bättre lösning är en batteridriven penna, men det är ett irritationsmoment att hantera under skapelseprocessen.

Gummispetsen som möjliggör tryckfördelningen på skärmen är relativt ömtålig och inte något du ska låta ungarna tugga på. Just saying.

Tidsförlopp och delning

En mycket trevlig funktion i Colors Live är möjligheten att se ett tidsförlopp på alla dina konstverk. Det är nästintill hypnotiskt att bevittna sina konstverk komma till liv i ett flöde av penseldrag. För mig är det särskilt kul att se tillbaka på barnens teckningar. Även om den slutgiltiga målningen är den man vill hänga upp på kylskåpet, är det något magiskt att se den kreativa processen i efterhand. Tidsförlopp är inte begränsade till dina sparade och pågående projekt – du kan även se hur andras målningar blev till online på Colors Gallery.

Colors Gallery är den onlinebaserade (kräver inte Nintendo Switch Online!) konstutställningen i Colors Live där konstnärer över hela världen laddar upp sina skapelser. Det är lätt att jämföra sig med andra online och bli avskräckt – vissa av konstverken du hittar i galleriet är magnifika och talar för vad en person kan skapa med rätt tekniker och tålamod. Kikar du på deras tidsförlopp kan du till och med lära dig några knep!

Underligt nog är det lite knepigare att dela konsten utanför Colors Gallery. Sparar du konstverken på Switch får de lägre upplösning vilket kan förstöra ett detaljerat verk. Däremot kan du spara och ladda hem bilderna via datorn enklare efter att konstverket väl är ute i galleriet, genom att gå till hemsidan för Colors Live.

För kreativa gamers och digitala konstnärer

Eftersom Colors Live bara finns på Nintendo Switch är det en förutsättning för applikationen. Av den anledningen är Colors Live främst riktat till hushåll och gamers med konsolen som har en konstnärlig ådra. Kanske har du en tonåring hemma som vill arbeta med digital konst och formgivning. Eller kanske Switchen är ett givet resesällskap i behov av lite användningsvariation. Då är Colors Live en applikation jag starkt kan rekommendera – med varningen att det inte är ett bildredigeringsprogram, utan mer av en målarbok.

Övningarna Color Quest erbjuder bra möjligheter till utveckling för den som vill ta sin konst till nästa nivå och pennan är ett häftigt verktyg som påminner om de dyra proffsverktygen. Även om Nintendo Switch och Colors Live inte motsvarar en ordentlig digital studio, är det ett dugligt redskap för alldagliga konstnärer.

Colors Live köper du enklast via dess hemsida eller Wendros onlinebutik. Det kostar omkring 629 SEK.

0 Delningar
Summering
Colors Live till Nintendo Switch är den fjärde i serien som såg sitt ursprung på Nintendo DS. Applikationen har alltid varit ett digitalt kanvas för konstnärer att uttrycka sig och utveckla sina tekniker. Teckning och målning som alla kreativa former är ett hantverk du behöver öva. Colors Live är den perfekta plattformen för digitala konstnärer som vill träna sina tekniker för att en dag kanske jobba som digitala konstnärer. Colors Live är också ett väldigt dugligt klotterplank för den konstnärliga gamern. Colors Live är däremot inte ett bildredigeringsprogram och saknar filter, effekter och andra funktioner vi kommit att förknippa med bildprogram. Detta program är arkaiskt på det vis att konstnärens egna tekniker, som kan övas upp genom små uppdrag dagligen, sätter gränserna för vilken konst som går att skapa. Men det är också det fina med Colors Live.
Bra
  • Pennan simulerar penslar och pennor väldigt bra!
  • Tack och lov kan du sammansätta en målning i lager.
  • Timelapse-funktionen sammanfattar ditt arbete fint.
Sämre
  • Sladden till pennan är väldigt stel och i vägen.
  • Sparade bilder på Nintendo Switch får fruktansvärd upplösning.
  • Variationen av penslar är lite stram.
8
Bra
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.