Papparecensioner: Pokémon Sword och Pokémon Shield

Frosten är ute och pengarna smälter i fickan, är Pokémon rätt klapp för julbudgeten? Det är en något saltad investering men en som kan ge både frid och gemenskap.

Du står mitt i julstressen. Framför dig har du Pokémon Sword och Shield till Nintendo Switch och en färgglad DIY slimefabrik. Båda står på önskelistan, men ett av dem kommer ofrånkomligen resultera i kladd över tangentbordet och fettfläckar på tapeten. Pokémon är ju populärt och går säkert hem plus att du slipper halka på slem tidigt på juldagsmorgonen. Men är det ett bra spel? Får du valuta för pengarna?

Möjligtvis den bästa valutan.

Pokémon Premier League

Båda Pokémonspelen äger rum i engelskinspirerade Galar, där pokémonhuliganer ställer till med problem och pokémontränare gör upp i storslagna dueller på idrottsarenor. Likheterna med brittisk fotboll är inte subtila. På samma sätt bor invånarna i tegelstenshus och ser på ”telly,” och de första pokémon du lär känna är ett ulligt får och en Welsh corgi. Men det är fortfarande Pokémon det handlar om och världen är lika bisarr som den är söt.

Du axlar rollen som ett barn i tioårsåldern som bor med sin ensamstående morsa (vad är det med alla pokémonspel och frånvarande pappor?). Efter lite inledande snack ger du dig av för att bli pokémonmästare, något att likställa med, säg, Beckham. Under resans gång träffar du vänner och rivaler och de älskade Pikachu och Prosit. Det är en klassisk berättelse som inte stimulerar den vuxne men som är full av charm.

Förutom att samla och strida med pokémon går det att slå läger och leka med dina monster, laga mat, utforska vidderna i vildmarken, strida mot gigantiska pokémon tillsammans med andra spelare, och leka docka med det stora utbudet av kläder och smink. Du kan sedan designa ett eget ID-kort till din avatar. Det finns gott om sysselsättning och skulle du finna tid att ge dig in i de riktiga tävlingarna är Sword och Shield de mest användarvänliga titlarna hittills i serien.

Både ett spel och en lek

Oavsett om du köper Pokémon till dig själv eller ditt barn är spelen en bra plattform för er att mötas och umgås i mellandagarna. Pokémon är ett barnvänligt spel med avancerade system bakom allt gullegull. Här kan en förälder få pluspoäng genom att träda in och hjälpa sitt barn nå i mål. Några av mina bästa spelstunder har varit när jag och min dotter har trängts i soffan och spelat Pokémon tillsammans. Hon har lärt sig räkna på attack och försvar, samt det periodiska systemet av pokémonarter. Och jag har lärt mig en annan typ av tålamod då hon spelar av helt andra anledningar än jag.

Är Pokémon Sword och Shield något du vill ha för dig själv (jag förstår dig, kompis) är formatet perfekt lämpat för en vuxen med tidsbrist och förpliktelser. Nintendo Switch är både enkel att ta med sig på toaletten (inte för att du får vara ifred där) och går att stänga av och starta upp utan fördröjning. Dessutom är Pokémon ett linjärt spel med överkomlig berättelse, samt med mervärde i tävlingsläget och perfektionen av dina monster. Det är inget Assassin’s Creed eller The Witcher som fullständigt slukar din tid.

Pokémon Sword och Shield lämpar sig till både pojkar och flickor, och de får själva välja sin representativa figur. Och även om mängden strider kan kännas som en tröskel i vägen för den fria leken, öppnar spelet upp sig mer och mer desto längre in i berättelsen du kommer. Till exempel har jag tillåtelse att spela på dotterns konto för att hjälpa henne komma fram, något jag gärna gör då jag vet att hon föredrar att leka i spelet. Och köpa kläder, massor med kläder.

”Pappa vad betyder gro-wel?”

Ni kanske har hört att hundratals av gamla pokémon inte är med i Sword och Shield och att det skulle göra spelen dåliga. Det är inget en förälder eller ett barn behöver bekymra sig över – det finns gott om monster att gulla med här. Vad som däremot är förbryllande är hur Pokémon ännu inte anammat röstskådespelare för att gestalta karaktärer. Vem i dag orkar läsa löjliga dialoger? Varken jag eller ett barn med grundkunskaper i engelska. Gör dig därför redo att översätta i realtid.

Det obligatoriska pappaskämtet.

En investering

Pokémon Sword och Pokémon Shield kostar ca. 599 SEK nere på stan, kanske något billigare online. Eftersom spelet är sprillans nytt går det även att hitta särskilda utgåvor där till exempel en Nintendo Switch medföljer. Som du kanske listat ut är Pokémon Sword och Shield två spel, och förutom några olikheter i vilka pokémon som finns tillgängliga att fånga, är spelen identiska. För att kunna fånga alla behöver du koppla upp dig online och byta med andra spelare (vilket kräver Nintendo Switch Online för 40 SEK i månaden) eller byta med någon lokalt (ingen extra kostnad). Har du eller ditt barn en vän med Pokémon blir nöjet större att kunna byta – se bara till att ni har motsatt spel.

En liten varning. Är ditt barn en fan av pokémon (vilket kan hända runt sjuårsåldern) är det lätt att spelet öppnar porten till ett begär för andra poképrylar. Och affärerna är fulla av dyra leksaker, nallar, samlarkort och kläder som lockar.

Delad glädje är en värdefull pokémon

Jag anser att det finns mycket nöje att få med Pokémon Sword och Shield, särskilt om ni som familj har intresse i pokémon eller tevespel. Det är ett perfekt spel att ta med på bilresan för att hålla det lugnt i baksätet eller för att smygspela medan barnet gör läxorna. Men framförallt är det ett fantastiskt spel att dela med familjen under gemensamma stunder. Med tålamod och överseende för barnets egna drivkrafter i spelandet finns det mycket goda möjligheter att bonda.

Om tomtefar lämnar ett Pokémon-spel under granen i år uppmanar jag er föräldrar att inte missa chansen att delta i ert barns spelupplevelse.

Summering
Pokémon Sword och Shield är roliga tillägg för familjen med intresse i spel, både för föräldrar och barn. Men spelen uppfinner inte hjulet på nytt.
Bra
  • Formatets lättillgänglighet
  • Många söta pokémon
  • Trevligt att dela
Sämre
  • Lite väl linjärt på vissa ställen
  • Inget röstskådespel
  • Vissa funktioner kräver onlineprenumeration
8
Bra
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.