Papparecensioner: Xenoblade Chronicles: Definitive Edition

Tio år efter att det slog ner på Wii får vi nu den slutgiltiga utgåvan av ett av förrförra generationens bästa japanska rollspel. Många av oss har hunnit få ett eller flera barn under tiden och fan vad gammal man känner sig när man tar promenaden ned för nostalgigatan.

När jag tänker tillbaka på Wii är känslan nästan lika nostalgistinn som minnena av NES. Det var en evighet sen, eller hur? Xenoblade Chronicles kom till Wii 2011 och var på den tiden ett oerhört ambitiöst spel på den svagare hårdvaran. Det var ett enormt japanskt rollspel med stora ytor, avancerad stridsmekanik och filmiskt berättande som fick positiva betyg både första gången och 2015 vid dess återsläpp på New Nintendo 3DS. Nu är spelet tillbaka en tredje och sista(?) gång på Nintendo Switch och frågan är om  det är värt att ge sig in i det 70-timmar långa äventyret 2020 med barn i hasorna.

Mecha-fantasy

Xenoblade Chronicles sätter dig i skorna på Shulk, en ungdom beväpnad med ett uråldrigt svärd av oanade krafter. Tillsammans med hans vänner strider du mot mekaniska monster i ett till synes oändligt krig och reser över de två jätterobotar som är deras värld.

Spelet innefattar allt du kan förvänta dig av ett japanskt rollspel och tar dig på ett välskrivet dramatiskt äventyr. Du har action, tragedi och humor, blandat med sporadiskt gubbsnusk. Förvänta dig många dussinstrider kompletterat av ett underhållande stridssystem och lättförstådd karaktärsutveckling. Tyvärr har magin i Xenoblade Chronicles enorma världar krympt en aning under åren i skuggan av nyare spel.

En ny start

Sist jag spelade Xenoblade Chronicles var jag en nybliven pappa och fick lägga mycket av spelandet på is. Ni vet hur det är. I dag är jag inne på mitt andra barn och har hunnit levela upp mitt föräldraskap och kan strukturera min speltid bättre. Dessutom öppnar Nintendo Switch upp för nya möjligheter av sporadiskt spelande – till exempel på toaletten! Eller medan pastan kokar.

För mig personligen innebär konverteringen och uppgraderingen till Nintendo Switch att jag får en ny chans att ge mig på spelet och bocka av den från backloggen. Definitive Edition representerar också mina minnen av spelet bättre och låter mig uppleva det på mina villkor. Lyckligtvis gör sig Definitive Edition värd vartenda krona av återköpet, även om det kommer med en känsla av ålderdomlighet på köpet.

Vad är nytt med Xenoblade Chronicles: Definitive Edition?

Bortsett från den uppenbara grafiska uppgraderingen briljerar Definitive Edition med ett omarbetat och remixat soundtrack. Dessutom kan du i dag njuta av ett reviderat användargränssnitt och sidouppdrag som går att spåra. Övergångarna mellan stationärt och portabelt läge är mjukt och inga uppenbara nedskärningar sticker i ögonen.  Däremot består Xenoblade Chronicles av många dova färger som gör det näst intill omöjligt att spela ute i dagsljus. Portabelt håller batteriet cirka två-tre timmar för Xenoblade Chronicles.

Kronan på juvelen är epilogen som ger Definitive Edition tio extra timmar av japanskt rollspelscirkus. Det utspelar sig en tid efter huvudstoryn och avrundar berättelsen på ett tillfredsställande sätt, även om det stundvis blir för mycket trams. Vi föräldrar kan också uppskatta det faktum att vi inte behöver traggla oss genom hela berättelsen för att se epilogen då den går att starta självständigt.

En kort genomgång av Xenoblade Chronicles: Definitive Edition.

En långsiktig investering

Om föräldraskapet gjort dig till en person som somnar i soffan fem minuter efter att kidsen gått till sängs – jag förstår dig! – kan ett långt spel som Xenoblade Chronicles framstå som ett obestigligt berg. Fördelen med Nintendo Switch är dock att du enkelt kan sätta spelet i sömnläge, däcka på plats, och sedan fortsätta på bussen till jobbet morgonen efter utan att behöva krångla med spara-och-ladda-nonsens. Detta gör att du kan fördela spelsessionerna som du behagar och ta dig an spelet i din egna takt.

Pro tip: du kan även ställa in efter hur lång tid Switchen går i sömnläge. Till min fru har jag satt den på fem minuter då hon ofta somnar till Animal Crossing: New Horizons.

Skaffar du Xenoblade Chronicles: Definitive Edition till Nintendo Switch står du dig åtminstone fram till Cyberpunk 2077.

Definitive Edition bär med sig några av spelets mindre smickrande egenskaper, som att animationer är stela och att sidouppdrag är enformiga. Om kan du leva med att Xenoblade Chronicles är lite gammalmodigt finns det mycket som fortfarande är utmärkt. Berättelsen är storslagen och stridsmekaniken som låter dig se in i framtiden och ändra dess utkomst underhåller under varje steg av resan.

Xenoblade Chronicles går även att skaffa till New Nintendo 3DS om du inte har tillgång till Switch, men den utgåvan är inte lika robust om Switch-versionen och saknar epilogen som är exklusiv till Definitive Edition.

Eryth Sea i Xenoblade Chronicles.
Xenoblade Chronicles: Definitive Edition, Nintendo.
Summering
Xenoblade Chronicles: Definitive Edition är en polerad och utökad utgåva av kanske det mest ambitiösa spelet till Nintendo Wii. Med stabil prestanda, lite krispigare grafik och ett reviderat och grandiost soundtrack är det än idag en suverän upplevelse att försvinna i. En epilog utökar originalet med ytterligare tio timmar som utspelar sig flera år efter huvudstoryn och ger fans en kul avrundning på sagan. Spelare behöver dock uthärda repetitiva sidouppdrag och generellt gammal speldesign. Ett självklart val för såväl fans av serien som rollspelsföräldrar som är sugna på att återuppleva glansdagarna i gaming.
Bra
  • Den arrangerade musiken är fantastisk.
  • Stridsmekaniken är spännande.
  • Tillgängligheten med Nintendo Switch.
Sämre
  • Det polerade grafiken lämnar ändå mer att önska.
  • Föråldrade animationer.
  • Väldigt tråkiga sidouppdrag.
8
Bra
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.