Philips Momentum 558M1RY Recension

Philips Momentum 558M1RY är en datorskärm som ska ersätta en TV. Eller är den verkligen det? Efter en månad tillsammans med en kan jag inte riktigt bestämma mig. Men sambon och katten älskar den, i varje fall.

Den största skärm jag någonsin ägt är på 27 tum. Jag uppgraderade från 720p till 1080p så sent som för fem år sedan och använder fortfarande (i viss mån) tjock-TV, även om det främst är till retrospel, Star Trek och dylikt. Det sagt är skärmar ändå något som fascinerar mig. Hade jag råd och plats skulle jag lätt ha projektor och/eller rejäla paneler jämte mina kära tjockisapparater. Nu är det ju tyvärr främst platsen som är problemet. Men ni vet vad man säger: begränsningar föder kreativitet! Det här är recensionen och historien om hur en 55-tumsskärm tillfälligt flyttade in hos familjen OK* – och gav en rejäl mersmak.

*: våra initialer.

Uppackning och inkoppling

Philips Momentum 558M1RY är en rejäl pjäs, både i och utanför sin förpackning. Lånet av skärmen för denna recension aviserade jag aldrig min kära sambo om. Den dök bara upp en dystert molnig vardag i november. Väl inne i lägenheten (där kartongen tog upp hela hallen!) var min kära andra hälft lika mängder förvånad och bestört. Lite som en dyster fiollåda i huvudet. En förklaring senare bestämde vi att tjockis-apparaterna fick hamna i klädkammaren medan Momentum flyttade in i våran IKEA-LAPPLAND.

Philips Momentum 558M1RY inuti en IKEA LAPPLAND
Det är nästan poetiskt hur hand-i-handske Philips Momentum 558M1RY får plats i en LAPPLAND.

Med sina knappa 27 kilo är Philips Momentum 558M1RY inte mycket tyngre än andra skärmar i sitt slag. Självklart ska man dock vara två om att flytta den. Som vanligt är det lite fipplande med att få in alla sladdar, men den biten kan man åtminstone ta hand om själv. Här stötte jag dock på ett stort problem: Alla sladdar (utom möjligen strömsladden) är för korta. För vem har egentligen sin dator precis bredvid platsen i vardagsrummet som är reserverad för TV:n? Kanske tänker man mer på laptop-användare, men mer om det sen. Jag var hur som helst tvungen att skaffa en längre sladd – mycket längre.

Två DP-sladdar (5 meter + 1 m förlängning) senare fick jag äntligen bild på skönheten, och vilken bild sen! UHD/4K är i och för sig inget nytt för mig, men HDR däremot är det sällan jag kikat demonstrationer på. Det här är en bild värd sex meter sladd (seriöst, varför är det så svårt att hitta DP-sladdar längre än 5 meter?). Anledningen till att jag valde DisplayPort som gränssnitt är dels att mitt grafikkort har tre sådana portar, dels att skärmen har en, men framför allt för att Philips Momentum 558M1RY bara stödjer 4K @ 120 Hz genom sin enda DisplayPort. De tre HDMI 2.0-portarna stödjer bara 4K @ 60 Hz, så för 120 Hz behöver du reducera upplösningen (se tabell nedan). Det här är med andra ord inte riktigt en skärm för de språjlans nya PlayStation 5 eller Xbox Series X/S.

Fler tekniska bitar

Med sina 3 HDMI-portar och ensamma DisplayPort är Philips Momentum 558M1RY en rätt välutrustad skärm vad gäller uttag. Den har dessutom en inbyggd USB-hub med fyra 3.2-uttag (varav två är snabbladdande B.C 1.2). Här finns även ett hörlursuttag (3,5 mm stereo). Den är dock inte mer mångsidig än så. Nåja, för stofiler som en själv finns ju både aktiva och passiva konverters att köpa om man behöver DVI eller dylikt.

För enkelhetens skull finns de tekniska specifikationerna för Philips Momentum 558M1RY längst ner i recensionen, ihopklippt direkt från Philips egen hemsida. Det utstickande med skärmen är att det är just en skärm – inte en TV. Det innebär ingen Roku/Android, inga inbyggda appar eller dylikt. Heller inga problem om du använder andra lösningar för TV-utbud, eller om du helt enkelt använder datorn direkt. Här lade jag dock märke till ett stort problem med just TV-kanaler: det blir svårt att få ut 4K. Varken Disney+ eller Netflix stödjer 4K-uppspelning via webbläsare. Netflix gör via sin egen Windows app (ordet program är tydligen ohippt nu), men gissa vad? Inte via DisplayPorten! Kanske är detta av någon anledning begränsat till HDMI (varför, i sådana fall?), men jag tänker inte lägga ytterligare sex meter kabel för att ta reda på det. Vill du se videoinnehåll i native 4K får du med andra ord (antagligen) göra det via en annan inkopplad maskin.

Upplösningen spelar dock mindre roll om skärmen presterar väl i övrigt. Här skulle jag ge Philips Momentum 558M1RY godkänt, men inte mer. Skärmen är av Vertical Alignment-typ. Det innebär kortfattat: lång responstid, hyfsad betraktningsvinkel, hyfsad färgåtergivning, och allt till ett hyfsat medelpris. Responstiden kringgås av den höga uppdateringsfrekvensen på 120 Hz och stöd för AMD FreeSync (Premium Pro). Betraktningsvinkeln och vissa färger är dock något undermåliga för en skärm som mer eller mindre ska användas som en TV. Det ser allvarligt helt fantastiskt ut för färgglada och ljusa spel, men svärtan lämnar mycket i övrigt att önska. Bakgrundsbelysningen, som är av WLED-typen, blöder genom oavsett om du sitter rakt framför skärmen eller i vinkel. Självklart något värre när du sitter i jobbig vinkel.

Ambiglow, PIP och annat lull-lull

Philips Momentum 558M1RY kommer (självfallet) med stöd för Philips Ambiglow-teknologi, för den som kommit att gilla bildsynkat blingbling. Här finns även funktioner för bild-i-bild och bild-bredvid-bild. Fast, i ärlighetens namn – har dessa funktioner varit relevanta sedan deras introduktion för 20-ish år sedan? Det är en intressant funktion, men en som för undertecknad inte överlever nyhetens behag.

På tal om multipla skärmar så råkar min andra skärm vara en Philips 272G5. Den har nu drygt fem år på nacken, men har samma menysystem (OSD) för inställningar. Det är lite trist att se att inte mycket har hänt på fem år; detta OSD är fortfarande rätt långsamt (framför allt i kanalskifte) och drygt att navigera. Den tillhörande fjärrkontrollen gör det dock mycket smidigare än 272G5:s plastiga, trådade dosa – alla dagar i veckan.

Till skillnad från andra datorskärmar levereras Philips Momentum 558M1RY med en redan inkopplad ljudlimpa signerad Bowers & Wilkins. Denna limpa levererar 2.1-ljud på ca 40 Watt fördelat på två diskanter, två mellanregisterhögtalare och en bashögtalare. Precis som bilden går det att fininställa om man inte gillar de förinställda profilerna. Som plug ’n play-lösning betraktat är det kompetent och kan ge ett hyfsat tunggung till ljud, men det blir aldrig bättre än en bra bokhyllehögtalare.

Vem är egentligen målgruppen?

Philips Momentum 558M1RY uppskattas av lilla Furrina
Nåja, katten diggar i alla fall vad hon ser.

Frågan jag ställer mig efter dessa fyra veckor med Philips Momentum 558M1RY är: Vem är målgruppen? Först såg jag mig själv: en fritidsgamer med lite för lite utrymme för både TV och datorskärm. Någon med flexibla krav på tekniken, förutsatt att den är något sånär riktad mot en gamer (något både 120 Hz och FreeSync tyder på). Kanske en som främst använder laptop och med lätthet (läs: inte sex meter DP-kabel) kan koppla in sin dator till skärmen. Få köp i dag kräver så mycket efterforskning som ett köp av ny skärm och/eller TV. Philips Momentum 558M1RY kombinerar dessa två i en plug ’n play-lösning som nog är som mest attraktiv för den som vill lägga så lite tid på efterforskning som möjligt. Bara i med kablarna och kör.

HiFi-nörden kommer att vilja leta efter något annat än Philips Momentum 558M1RY. Vad du får här är medelklass levererat som en snygg och enkel lösning. För konnässörer faller både ljud och bild något under önskemålen. För en PC-gamer som vill spela snabba (och helst färgglada) spel på en stor skärm är det bra lösning.

Bild:

PaneltypVertical Alignment LCD (TFT Active Matrix)
SkärmbelysningW-LED
Panelstorlek55” (139,7 cm)
Effektiv visningsyta1209,6 (Horisontell) x 680,4 (Vertikal) mm
UpplösningHDMI: 3840 x 2160 vid 60 Hz; 2560 x 1440 vid 120 Hz; DP: 3840 x 2160 vid 120 Hz
HDRDisplayHDR 1000-certifierad
Svarstid (medel)4 ms (grå till grå)
Annat lull-lullMultiView, Ambiglow, SmartImage-inställningar, Low Blue Light Mode, Adaptive-Sync-teknologi, Low Input Lag, sRGB Mode, bild-i-bild, bild-bredvid-bild, DisplayHDR 1000

Anslutningar:

Signalingång1 x DisplayPort (1.4); 3 x HDMI (2.0)
USBUSB-B x 1 (uppladdning), USB 3.2 x 4 (nedladdning med 2 snabbladdning B.C 1.2)
Ljud3,5 mm stereo hörlursutgång

Ljud:

Uteffekt40 W (RMS), 2.1-kanaligt, ljud från Bowers & Wilkins
LjudförbättringDTS-ljud
Högtalarkonfiguration2 x diskanthögtalare, 10 W x 2 mellanregisterhögtalare, 20 W x 1 woofer

Energi/mått/vikt:

Energiförbrukning~123 W (aktivt läge); 0,5 W (Standby); 0,3 W (off)
EnergiklassB (198 kWh/år)
Höjd med stativ (maxhöjd)1232 x 834 x 308 mm
Höjd utan stativ1232 x 715 x 102 mm
Vikt med stativ26,5 kg
Vikt utan stativ22,7 kg

0 Delningar
Summary
Philips Momentum 558M1RY är mer en datorskärm än en TV, och den är inte så där superbra på någotdera. Den är dock en hyfsad plug 'n play-kompromiss för den som inte har plats för både och. Färgglada spel är där skärmens goda egenskaper kommer till sin rätt.
Good
  • Mer eller mindre plug 'n play
  • Mycket trevliga färger och HDR
  • Bra spridning på ljudet
Bad
  • Dålig betraktningsvinkel och svärta
  • Mindre optimal för film- och TV-innehåll
  • Något platt ljud (åtminstone på lägre volym)
  • Något hög förbrukning (Energiklass B)
7
Gillar
Written by
En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.