Plantronics RIG 500 Pro Esports Edition Recension

Det amerikanska företaget Plantronics har tillverkat lurar sedan 60-talet och har försett bland andra NASA med headset. 2002 började bolaget även att tillverka lurar till gamers.

Tidigare i år lanserade Plantronics sin senaste serie gaminglurar, RIG 500 PRO, med fyra nya headset i tre prisklasser. Vi har tittat närmare titt på RIG 500 Pro E, det maffigaste av dem alla, kompatibelt med både konsol och PC, och främst inriktat till e-sportare.

I lådan

Unboxing-upplevelsen är inte direkt speciell. De olika delarna ligger i varsin plastpåse och skriker inte direkt premium. Med lurarna får man en löstagbar mikrofon, två 3,5 mm kablar, en kortare för konsol och en som är väl tilltagen för din dator eller mobil. De är båda försedda med ett smidigt volymreglage, men känns för övrigt ganska ömtåliga. Du får även två par öronkuddar, ett par i konstläder och det andra i ett fuktavvisande material, båda med minnesskum. Det ingår även en Dolby Atmos-kod som vanligtvis kostar i runda slängar 150 spänn, mer om den lite senare.

Plantronics RIG 500 Pro Esports Edition är, som namnet antyder, utvecklat med e-sport i tankarna.

Design

RIG 500 Pro E känns verkligen gediget med en konstruktion till stor del i aluminium och resten i en ordentlig plast. Trots detta är det ett par ganska lätta lurar- Detta tack vare dess innovativa exoskelett-design som drar ner vikten ordentligt och dessutom ser riktigt bra ut. Färgen är åt gunmetal-hållet. Mikrofonen är väldigt smidig, lättjusterad och går att fälla upp, vilket även stänger av den. Använder du inte mikrofonen går den även lätt att montera loss.

Headsetet har tre olika storleks-lägen och justerar sig automatiskt efter användarens huvud. Öronkuddarna är ordentligt djupa så kontakt med högtalarelementen ska inte vara något problem. Lurarna sitter ordentligt på huvudet och flyttar sig inte, såvida du inte svingar omkring med huvudet rejält. De släpper in ganska mycket ljud, vilket kan bli ett problem för vissa. Att placera lurarna på axlarna är knappt tänkbart, då de praktiskt taget stryper dig i det läget.

Pro E är ett headset med god komfort som går att bära ganska länge innan det blir obehagligt. Det har en snygg och stilren design men är definitivt inte anpassat för att bäras på bussen eller liknande, på grund av sitt gamer-aktiga utseende och öronkåpor som inte passar sig alls på axlarna.

Ljud

Ett headset kan vara hur bekvämt som helst, ha alla världens finesser eller till och med RGB-belysning, men det viktigaste är trots allt alltid ljudet. Som tur är så levererar Pro E på den punkten. Basen är slagkraftig och mellanregistret är alldeles lagom. Diskanten är åt det avslappnade hållet. Denna balans resulterar i en trevlig musikupplevelse och EAgles gamla slagdänga Hotel California låter finfint. Nämnvärt är också att elementen kan hantera väldigt höga volymer utan att du upplever störningar.

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet.

Ett gaming-headset måste självklart också prestera vid spelande. Pro E använder sig av Dolby Atmos för att skapa en virtuell 360 graders surround-miljö. Många headset marknadsförs med virtuellt surroundljud, men levererar ofta en bristfällig upplevelse. Plantronics har faktiskt gjort just det här väldigt bra! Med Atmos aktiverat så är det enkelt att identifiera ett ljuds riktning oavsett vart det kommer från. Detta kan vara till stor hjälp i FPS-spel, då det låter dig identifiera din fiendes position på ett effektivt sätt och är till stor fördel. Dessvärre är Atmos bara tillgängligt på PC och Xbox One.

Mikrofon

När jag lyssnade på min egen testinspelning blev jag ordentligt överraskad. Detta är kanske en av de bästa headset-micarna jag någonsin hört, trots att den inte ser mycket ut för världen. Många headset-mikrofoner låter som om du pratar i en burk eller med en kudde över munnen. RIG 500 Pro E är raka motsatsen. Ljudet är klart och tydligt och andning plockas knappt upp alls. Den enda nackdelen med mikrofonen är ett svagt, knappt märkbart konstant brus. Detta brus hörs även när du pratar i Discord, men går att hindra genom att använda push to talk och troligen genom att mixtra lite med inställningarna.

Slutsats

Plantronics RIG 500 Pro Esports Edition är ett alldeles utmärkt headset för dig som spelar på både PC och konsol. Komforten är god, mikrofonen är imponerande, ljudet är utmärkt och byggkvaliteten är på topp. Klagomålen är få men visst finns det förbättringsområden, exempelvis mikrofon-bruset eller de något plastiga kablarna. Frågan du får ställa dig är om det smakar lika mycket som det kostar? Headsetet ligger nämligen på runt 1500 kronor, vilket är ganska dyrt för ett par gaminglurar. I den prisklassen kan du ofta vänta dig trådlös funktionalitet. För 500 kr mindre så får man den vanliga RIG 500 Pro, som är näst intill identiskt fast med mindre metall.

Specs

 • Högtalarelement: 50 mm
 • Frekvensomfång: 20Hz-20kHz
 • Impedans: 32Ω
 • Känslighet: 111 dB
 • Vikt: 323 g
 • Anstlutning: 3,5 mm
 • Kabel: 1,3 m + volymreglage.
 • Frekvensomfång mic: 100Hz-10kHz
 • Mikrofonkänslighet: -45 dB
0 Delningar
Bra
 • Grym byggkvalitet
 • God komfort
 • Bra ljud
 • Bra mikrofon
Sämre
 • Dyrt för att vara trådat
 • Obehagligt att placera på axlarna
8
Bra

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.