Puyo Puyo Tetris Recension

Vem hade trott att två pusselspel skulle bli en så bra mash up? Tetris fyrkantiga logik tillsammans med Puyo Puyos kletiga färgkodning blir tillsammans ett förvånansvärt underhållande pussel.

Alexey Pajitnovs tidlösa mästerverk Tetris är i många fall synonymt med datorspel. När Tetris kom 1984 blev det snabbt en hit och spred sig till en mängd olika spelkonsoler. I dag är Tetris ett kulturarv och spelkoncept som nästan alla begriper. Puyo Puyo är en nästan lika gammal pusselserie som till skillnad från Tetris kantiga brickor handlar om att matcha färger – mycket likt Candy Crush och andra 4-i-rad-spel. Vanligtvis konkurrenter, men den här gången ett och samma.

Som spelets titel avslöjar är Puyo Puyo Tetris en mash up av de två pusseltyperna – en blandning som trots inledande skepsis faktiskt är mycket underhållande. Puyo Puyo Tetris har flera olika spellägen och inkluderar alla typer av spelare; både de som bara kan Tetris; de som kan Puyo Puyo; och de som är mittemellan. Konceptet är enkelt – alla ska kunna ha kul med Puyo Puyo Tetris.

Partypussel

En av orsakerna till att Tetris blev omåttligt populärt på 80-talet var för att det är så intuitivt. Bara genom att titta på de fallande klossarna vill hjärnan sortera dem och fylla ut tomrummen. På samma sätt vill min hjärna matcha färgkoderna i Puyo Puyo. Av den anledningen är det enkelt att börja spela – och ha roligt. Men i och med att tempot ökar och bitarna faller snabbare blir spelet också svårt att bemästra.

Tetris och Puyo Puyo är i vanliga fall inga sociala spel, men upplägget i Puyo Puyo Tetris, med dess många och varierade spellägen, färgglada menyer och trallvänliga melodier, gör att det blir ett perfekt spel att ta fram när du har besök. Redan på startmenyn finns det snabbåtkomst till de vanligaste spellägena; bara Tetris, bara Puyo Puyo, eller en kombination av båda.

För alla tillfällen

Puyo Puyo Tetris största styrka är alla dess spellägen. Här finns något för alla – det är till och med möjligt för en Puyo-spelare att tävla mot en Tetris-spelare utan att det blir orättvist. Vill ni tävla i något av spellägena som blandar pusslen är det också möjligt att ställa in handikapp från början. Upp till fyra spelare kan medverka i alla spellägen förutom Adventure mode som är single player.

Big Bang är hektiskt men roligt! Här gäller det att snabbt se lösningen på hindret.

Versus är ett grundläggande spelläge där spelarna utmanar varandra i pusslens grundläggande form. Varje spelare väljer antingen att Puyo Puyo eller Tetris och tävlar sedan om vem som klarar sig längst.

I Swap har varje spelare två aktiva pussel, ett tetrispussel och ett puyopussel som det växlar mellan. Målet här är även här att klara sig så länge som möjligt för att vinna. Förutsättningarna för att vinna i Swap är att både vara duktig på Puyo Puyo och Tetris.

Fusion är spelläget där tetrisblock och puyos blandas på samma plan. Det här är spelets unika läge, där taktisk fingertoppskänsla och planering krävs för att vinna. Eftersom puyos och tetrisblock har olika regler gäller det att tänka i två led: du måste kombinera puyos i rätt färger och samtidigt bygga täta linjer med blocken. Kryphålet i reglerna är att tetrisblocken krossar alla puyos under sig, vilket gör att tetrisblocken både är en välsignelse när du har ett stort antal puyos på plan och förbannelse när de tar upp yta.

Fusion är ett av Puyo Puyo Tetris mer kaosartade och stressiga spellägen, men det är just slumpmässigheten som gör det till ett av spelets stora behållningar. Fusion är i min mening det roligaste spelläget då det utökar utmaningen och gör den djupare. Du känner dig riktigt skicklig och smart när du vinner i Fusion.

Party är läget där föremål trillar ner på spelarnas plan och som ger särskilda effekter. Party är pusselspelens variant av Mario Kart, där du på ett ögonblick kan förstöra för dina motståndare. I övriga spelläge slås du ut när din spelplan är fylld, men i Party har du obegränsat med liv. Istället vinner den med flest poäng.

Big Bang förser spelarna med förutbestämda ytor att arbeta bort. Det kan både handla om att se ett mönster i hindret och rensa bort det med specifika tetrisblock, eller konstruktioner av puyos som med rätt färg skapar långa kedjereaktioner. Här gäller det att lösa så många hinder som möjligt på en begränsad tid.

Utöver dessa lägen finns det även träning som kan hjälpa dig att förstå logiken bakom de olika pusselformerna och hur du hittar lösningar och kombinationer. Självklart går det att spela online men tyvärr är antalet motståndare begränsade och spelarkollektivet är lågt (i alla fall på Nintendo Switch).

Puyo Puyo Tetris svagaste punkt är dess äventyrsläge som knyter en story till hela spelkonceptet. Även om det stundvis är kul att höra det tecknade figurerna utmana varandra på pusselstrider av absurda anledningar, är berättelsen löjlig och utdragen. Som kompensation är i alla fall många av utmaningarna kluriga och sätter höga krav på dig som spelare.

Enkel underhållning

Tack vare pusslens intuitiva logik är Puyo Puyo Tetris ett lätt spel att plocka upp och ha roligt med. Därför är den också ett bra sällskapsspel att starta upp när vännerna eller familjen kommer på besök. Pusselmästare behöver inte avfärda Puyo Puyo Tetris dock, det här är ett svårt spel att bemästra.

Puyo Puyo Tetris kan rekommenderas till pusselälskare såväl som casual-spelare som letar efter ett litet spel att kunna använda vid sociala tillställningar.

Se våra betyg här >>

0 Delningar
Bra
  • Snabb meny
  • Utmanande
  • Många spellägen
  • Partyspel
Sämre
  • Platt story
  • Få spelare online
8
Bra
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.